Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” sprijină un proiect care va revoluţiona medicina: „Aşează cu prioritate sănătatea şi identitatea românească pe harta „

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” sprijină un proiect care va revoluţiona medicina: „Aşează cu prioritate sănătatea şi identitatea românească pe harta „

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti va sprijini iniţiativa Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova de formare şi dezvoltare a unei şcoli de excelenţă în domeniul chirurgiei pediatrice, domeniu medical care nu este încă suficient dezvoltat în România, informează Agerpres.

În acest scop, precizează sursa citată, cele două entităţi au încheiat un parteneriat de colaborare pe 5 ani prin care îşi propun să se promoveze şi să se susţină reciproc pentru realizarea obiectivelor proprii. "Un astfel de demers, meritoriu pentru medicină, dar şi pentru societatea noastră în ansamblul ei, nu poate decât să aşeze cu prioritate sănătatea şi identitatea românească pe harta emblematică a normalităţii. Pe noi, ca profesori în medicină şi în special ca medici, nu poate decât să ne bucure prezenţa unor astfel de iniţiative venite din partea unor oameni de calitate şi înaltă ţinută precum a celor din Clubul Rotary România care, prin proiecte bine conturate, vin să sprijine dezvoltarea, în ritm european, şi a medicinei româneşti", a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila.

 Şi Petrişor Diculescu, guvernator Districtul Rotary Internaţional 2241 România - Republica Moldova, a vorbit despre tradiţia celor două instituţii în sprijinirea activităţilor sociale. "Ne bucurăm şi suntem onoraţi să avem alături de noi un partener atât de important şi suntem convinşi că ne vom atinge scopul, şi anume acela de a sprijini iniţiativele în domeniul social, medical şi cultural atât în ţară, cât şi peste hotare", a afirmat Diculescu.

La baza acestui parteneriat stă campania "Salvaţi Inima unui Copil", care urmăreşte pregătirea de specialişti pentru Centrul de Excelenţă în Tratarea Copiilor cu probleme cardiace, care va fi inaugurat în 2015 la Spitalul "Grigore Alexandrescu". "Clinica se doreşte a fi un veritabil Centru de Excelenţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, precum şi în cel al neurochirugiei pediatrice. Aici se vor asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare la copii, inclusiv la nou-născuţi. O clădire nouă cu aparatură proiectată pentru a atinge standarde de excelenţă, cea mai mare şi modernă unitate de profil din România, care are nevoie însă de personal specializat", precizează comunicatul amintit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele statistice citate de aceeaşi sursă indică faptul că peste 1.000 de copii cu probleme cardiace se nasc anual în România şi 5.000 de copii cu boli cardiace mor în fiecare an în România pentru că nu sunt diagnosticaţi corect şi trataţi la timp.

"România este fruntaşă în Europa la numărul de copii cu boli de inimă. Pentru ei, pentru părinţii lor, existenţa unor chirurgi specializaţi în chirurgia cardiacă pentru nou născuţi şi copii, a unor medici cardiologi care să descopere şi să trateze boala în timp real, a unor medici anestezişti pentru nou născuţi şi copii de vârste mici, dar şi a întregului personal medical aferent este o problemă de viaţă şi de moarte", adaugă sursa menţionată. Potrivit lui Petrişor Diculescu, există deja o echipă de medici în chirurgie cardiacă pediatrică specializată la spitalul Wolfson din Israel şi urmează specializarea celei de-a doua echipe.

Cel de-al doilea obiectiv al campaniei "Salvaţi Inima unui Copil" este trimiterea, anual, a 10 de copii cu afecţiuni severe care nu pot fi tratate încă în România pentru a fi operaţi în Israel. Punctul culminant al campaniei va fi Balul Districtului Rotary 2241, eveniment caritabil care va avea loc pe 21 martie 2015.