Editura Evenimentul si Capital

Unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de droguri din lume a fost prins

Servando Gómez Martínez
Autor: | | 1 Comentarii | 517 Vizualizari

Şeful unui cartel periculos din Mexic, Servando Gómez Martínez, a fost prins de poliţia federală, vineri dimineaţa.

Servando Gómez Martínez, căruia i se mai spune şi "La Tuta", fost profesor de şcoală primară, în vârstă de 49 de ani, conducea un cartel de traficanţi de droguri şi criminali, care poartă numele unui vechi ordin monahal.

Bărbatul şi cartelul pe care îl conducea este cunoscut pentru crimele şi faptele macabre pe care le-a făcut de-a lungul anilor în Mexic. În 2013, statul agricol Michoacan a fost incendiat de către periculoşii traficanţi de droguri.

Servando Gomez Martinez a fost prins în Morelia, statul Michoacan, conform Al Jazeera.com

Cartelul "Cavalerilor Templieri" storc plăţi pentru protecţie de la fermieri, cultivatori de lămâi verzi şi alţi întreprinzători, precum crescătorii de vite şi măcelarii, astfel încît unele comunităţi de localnici s-au ridicat împotiva lor, instituind patrule de "vigilantes" înarmaţi. Pentru că nu au plătit, muncitorii au plătit cu preţul plantaţiilor.

Fostul preşedinte al Mexicului, Felipe Calderon, a încercat să împiedice cartelurile de droguri să se transforme într-o mafie care controlează toate segmentele societăţii, însă a eşuat.

Autorităţile nu aveau cum să se implice în acest caz. Guvernul a vizat ultima dat cartelul în 2010, cunoscut atunci sub numele de La Familia. Poliţia federală l-a ucis pe liderul Nazario Moreno Gonzalez într-o bătălie, iar după asta, au avut loc schimburi de focuri în zeci de locuri. După această tragedie, conducerea La Familia s-a destrămat, dar o ramură a cartelului a evoluat în Cavalerii Templieri, care are şi-a consolidat controlul asupra statului Michoacan.

Cartelul funcţionează acum relativ deschis. Servando "La Tuta" Gomez Martinez a apărut recent pe youtube, făcând apel la guvernul federal să îşi facă treaba şi afirmând că patrulele locale de apărare sunt, de fapt, oameni trimişi de carteluri rivale din afara Michoacan.

El a transmis în mod regulat mesaje care descriu Cavalerii Templieri

drept Robin Hoozi autohtoni care iau de la bogaţi şi dau la săraci şi apăra statul de alte bande.

Cartelul chiar a construit capele publice pe marginea drumului în cinstea liderului lor decedat, "Sf. Nazario," capele pe care unii dintre vigilantes le-au distrus. Prin ameninţare, convingere sau plată, cartelul îşi poate atrage o mulţime de susţinători în oraşe cum ar fi Apatzingan, unde sute de oameni s-au adunat să condamne grupurile de luptători anti-cartel, mai scrie şi Epochtimes romania.com.

Multe dintre patrulele de auto-apărare au dispărut în această săptămână după sosirea armatei, însă au jurat să ridice din nou armele de îndată ce soldaţii se vor retrage. În oraşul Buenavista, ei sunt încă la datorie. Un membru al unui grup de autoapărare, un tânăr culegător de lămâi, purtând o pălărie de paie, ţinea în mână o puşcă de calibrul 16, la un punct de control. El a descris cartelul în acest fel:

"Este ca un monstru cu o mie de braţe care vrea să controleze totul, modul în care trăim, modul în care gândim", a spus tânărul. "Când îi tai un braţ, îi creşte altul în loc."
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro