Urmașii unui condamnat în cazul linșării maiorului Aurel Agache s-au adresat CEDO

Urmașii unui condamnat în cazul linșării maiorului Aurel Agache s-au adresat CEDO

Cei trei urmași ai lui Octavian Paisz, care a suferit o condamnare la patru ani de închisoare în cazul linșării maiorului Aurel Agache, în 22 decembrie 1989, în Târgu Secuiesc, au dat în judecată statul român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), pe motiv că acesta ar fi fost condamnat pe nedrept.

Urmaşii lui Octavian Paisz consideră condamnarea acestuia nedreaptă, au reclamat încălcarea dreptului la un proces echitabil şi au solicitat statului român daune morale de 30.000 de euro.

'Am atacat la CEDO hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, considerând că din nou a fost încălcată Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, prin condamnarea acestui om nevinovat. Dorim ca statul român să fie obligat la despăgubiri, pentru că s-a ajuns la această condamnare nedreaptă, în continuare se camuflează adevărul, anume că acele cercetări nu au fost perfecte, fiindcă a existat atmosfera de atunci. Plus că într-adevăr stabilirea vinovăţiei, atunci când acţionează asupra victimei zeci de oameni, este o problemă foarte dificilă. În acţiunea declanşată la CEDO am solicitat obligarea statului român la plata sumei de 30.000 de euro, cu titlul de despăgubiri, pentru daunele morale cauzate', a anunţat, marţi, la Târgu Mureş, avocatul urmaşilor lui Paisz, Elod Kincses.

Acesta a spus că în acţiune a invocat încălcarea articolului 6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, referitor la dreptul la un proces echitabil, dar şi faptul că nu au fost respectate îndrumările CEDO în acest caz, pentru revizuirea dosarului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocatul a mai arătat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la care s-a judecat revizuirea, aşa cum a recomandat CEDO, a dispus în octombrie anul trecut încetarea procesului, pe motiv că faptele s-au prescris, şi că astfel ar fi fost menţinută sentinţa de condamnare a lui Paisz. În plus, acesta a făcut referire şi la o declaraţie a unui martor, care ar fi susţinut că Paisz ar fi nevinovat în cazul uciderii ofiţerului.

Kincses Elod a făcut referire la procesul penal deschis după linşarea de către mai multe persoane a maiorului de miliţie Aurel Agache, în 22 decembrie 1989, în centrul oraşului Târgu Secuiesc, a cărui cadavru a fost ulterior profanat.