USR plagiază stilul UDMR

USR plagiază stilul UDMR

USR trece printr-un proces de reformă internă. Unul dintre modelele propuse este aproape identic cu organizarea din UDMR. Este vorba despre proiectul propus de trei deputați ai formațiunii, Cristian Ghinea, Tudor Benga și Adrian Prisnel, care include o măsura formării unor Platforme doctrinare în interiorul partidului.

Același model îl are și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, care este o organizație cu o platformă culturală dar care face și politică, nefiind înregistrată în mod legal ca partid politic și care, conform statului, funcționează pe baza unor multiple platforme doctrinare. 

La capitolul al șaptelea din statutul UDMR, numit "Forme de organizare politicăn în cadrul Uniunii", articolul 35 spune următoarele: "Platformele sunt grupuri ideologice organizate în cadrul Uniunii pe baza liberei alegeri a identității doctrinare. (2) În cadrul Uniunii funcționează următoarele platforme: platforma creștin-democrată, platforma liberală, platforma național liberală, platforma social democrată, platforma agrară și a micilor gospodari și platforma verde".

Cei trei deputaţi USR propun în proiectul lor instituţionalizarea unor Platforme doctrinare în interiorul USR, care s-ar formă prin aderarea/liberă voinţă a membrilor şi nu ar avea alt rol decât de agregare (nu ar fi reprezentate că atare în forurile de conducere). Iată câteva exemple de platforme: conservatoare, liberală, progresistă și ecologistă, scrie Hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte măsuri propuse de Ghinea și ceilalți colegi ai săi sunt: referendumuri interne şi vot electronic, libertatea de opinie în interiorul partidului, separarea conducerii politice de cea administrativă, conducerea policentrică care "să încurajeze venirea de noi lideri şi ridicarea de noi lideri", crearea instituției Comitetul director (preşedintele fondator + 6 vicepreşedinţi), un birou național extins din 17 membri sau stabilirea la Congres, "prin campania electorală internă, a unor mandate pe proiect pentru Vice-Preşedinţi (exemple: Departamentul Politici al partidului, Forumul Rural, Pregătirea alegerilor locale în rural/oraşele mici, Pregătirea alegerilor din Bucureşti, Comunicare, etc)".

Competiție pe reformă

"Evenimentul zilei" a aflat că părerile față de proiectul lui Cristian Ghinea sunt împărțite. În plus, proiectul său a dus de fapt la o întrecere între membrii care propun proiecte de reformare și armonizare a partidului, în preajma Congresului din 12 mai.

Potrivit surselor EVZ idn interiorul USR, proiectul care încă nu este finalizat, la care au contribuit câțiva parlamentari USR, trasează niște linii de reformare a partidului în sensul în care să aibă "o structură suplă dar reprezentativă la nivel național, incluzivă". Documentul stabilește și niște "obiective măsurabile în vederea alegerilor din perioada 2019-2020", cât și dezbaterea și definirea de politici publice la nivel local și național ale partidului. Spre deosebire de ideea fostului ministru al Fondurilor Europene, actual deputat USR, Cristian Ghinea, care dorește ca în interiorul formațiunii să existe mai multe platforme doctrinare, proiectul menționat mai sus nu include o astfel de propunere.

Sursele USR care colaborează la proiectul cu pricina au spus, pentru EVZ, că "gruparea de bisericuțe doctrinare" propusă de Ghinea nu este soluția. Dimpotrivă ea nu face decât să ducă la "traseizarea grupurilor pe bază doctrinară". 

Proiectele vor fi supuse unul sondajului și dezbaterii interne.