Utilizarea drogurilor injectabile a crescut numărul celor infectați cu HIV

Utilizarea drogurilor injectabile a crescut numărul celor infectați cu HIV

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, prin Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, comunică datele statistice pentru anul 2015 privind incidența HIV/SIDA în România.

Conform monitorizărilor, în județul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infecție cu acest tip de virus – 280 de persoane, iar cele mai puține în județul Covasna – un singur caz. Din numărul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27% sunt femei, iar 73% bărbați.

Deși calea de transmitere cea mai des întâlnită continuă să fie cea heterosexuală (peste 50% dintre cazuri, în scădere față de anul 2007 când procentul se ridica la aproape 78%), consumul de droguri injectabile reprezintă calea de transmitere cu cea mai îngrijiorătoare evoluție din ultimii ani. Dacă în anul 2010 rata de infecție cu HIV se situa sub procentul de 3%,  în numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmulțit până la 30%. Cu toate că, în prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a scăzut la 20%, medicii specialiști atrag atenția asupra riscurilor și efectelor nocive la care se expun persoanele din această categorie, în special tinerii cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani.

Marijuana și etnobotanicele, tipurile de droguri cel mai des folosite de consumatorii infectați cu HIV

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii de droguri seropozitivi, în anul 2015. 30% dintre aceste persoane consumă marijuana, substanță care face parte din categoria drogurilor ușoare și care dăunează memoriei și capacității de concentrare. Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele – într-un procent de 20%, droguri sintetice cu nenumărate efecte, dintre care apariția halucinațiilor, atacurile de panică sau comportamentul agresiv.

168 decese cauzate de SIDA în anul 2015

La nivel național, din cele 698 de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA identificate în anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV și 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din numărul total de pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA, în cursul anului 2015, s-a înregistrat un număr de 168 decese.