Vacanța pe bani puțini a prelungit sezonul pe Litoral

Vacanța pe bani puțini a prelungit sezonul pe Litoral

Vara aceasta, cererea pentru litoralul autohton a fost sub nivelul anului 2013, explicația reală fiind faptul că românii sunt din ce în ce mai săraci. În schimb, sejururile ieftine din extra-sezon atrag turiștii.

Anul acesta, numai luna august a reușit să aducă o diferență pozitivă față de anul precedent. Hotelierii se plâng de faptul că lucrurile nu au stat așa cum s-au văzut la televizor. Cluburile au fost pline, însă hotelurile nu au atins nivelul acestora.

„Lunile mai, iunie și iulie au adus mult mai puțini bani față de aceeași perioadă a anului 2013, singura lună peste nivelul lui 2013 a fost august. Foarte multă lume a avut impresia că anul acesta litoralul românesc a fost neîncăpător din cauza celor trei săptămâni din august în care românii s-au înghesuit să meargă la mare. Cu siguranță anul acesta a fost mult mai slab, chiar și prin prelungirea sezonului prin programul „Litoralul pentru toți” care s-a bucurat de mai mult succes față de programul din primăvară”, a declarat pentru EVZ, Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

All-inclusive românesc

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși ofertele all-inclusive ale litoralului românesc au semănat anul acesta foarte mult cu ofertele din Turcia, Bulgaria sau Grecia, românii sunt reticenți atunci când vine vorba de oferta locală. Oferte all-inclusive există și în programul cu costuri reduse „Litoralul pentru toți” care se desfășoară până la finalul acestei luni.

„Programele din extrasezon se adresează tuturor românilor cu venituri mici și medii indiferent de vârstă. Totuși, cei mai mulți români care au accesat aceste programe fac parte din categoria de vârstă 40-50 de ani și au revenit la mare după ce în vară au prins câteva zile ploioase” , a continuat Dragoș Răducan.

Atenție la rezervări

Ofertele operatorilor din turism care participă la programul „Litoralul pentru toți” reprezintă prețul pentru o singură persoană. În schimb, multe hoteluri nu dispun decât de camere duble, așa încât persoana care apelează la program trebuie să vină însoțită, ceea ce înseamnă că bugetul pentru un sejur de 6 nopți ajunge să fie dublu, după cum spun reprezentanții Hotelului Central din Mamaia.

Numai Hotelul Amiral din Mamaia oferă turiștilor un sejur în regim all inclusive, însă reprezentanții acestuia nu au dorit să ofere mai multe informații cu privire la ofertă. Hotelul Iaki este singurul care în prețul de 720 de lei/persoană oferă turiștilor, pe lângă micul dejun, acces la Iaki Spa. Fiecare hotel s-a înregistrat în programul „Litoralul pentru toți” cu o singură ofertă. Există însă și celelalte oferte de extrasezon la care pot apela turiștii care merg la mare. Tarifele percepute se modifică în funcție de preferințe.

Mai scump ca în afară

Un studiu efectuat în Marea Britanie arătă că România este pe locul patru în topul celor mai ieftine destinații de vacanță. Pentru români, prețurile ajung uneori să fie considerate exagerate, însă, pentru străini 30-40 de euro pe zi, costul unei camere de hotel la noi, reprezintă un chilipir atunci când se află în vacanță. Agenții de turism estimează că 800.000 de oameni și-au petrecut vacanța pe litoralul românesc.