Vânătoare de teroriști în orașele Europei, după atentatele din Berlin

Vânătoare de teroriști în orașele Europei, după atentatele din Berlin

Polițiștii germani au desfășurat, ieri, raiduri în regiunea Rinul de Nord-Westfalia, în căutarea unui alt suspect, după ce un pakistanez a fost arestat, apoi eliberat din lipsă de probe. Acum este vorba despre un tunisian de 24 de ani, care a fost reținut de polițiști în august, dar eliberat de judecători.

Actele de identitate ale tânărului ar fi fost găsite în cabina camionului folosit în atacul de luni seara, la Târgul de Crăciun din Berlin, în urma căruia au murit 12 oameni și alți 48 au fost răniți.

O căutare asiduă a suspectului era în desfășurare ieri, „în Germania și în Europa”, tânărul fiind înarmat și periculos, avertizează autoritățile. Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, a confirmat că acesta este căutat în legătură cu atacul terorist, dar a refuzat să-i dezvăluie identitatea.

Arestat și eliberat

Ne puteți urmări și pe Google News

Tunisianul a locuit în landul Rinul de Nord-Westfalia, și forțele antitero îl căutau în regiune. El a fost arestat în orașul Friedrichshafen, în august, pentru că avea acte false și voia să ajungă în Italia, dar a fost eliberat de instanță. A intrat apoi în vizorul po lițiștilor pentru că voia să facă rost de o armă.

Președintele german, Joachim Gauck, a vizitat, ieri, răniții la spitalul din Berlin, și sute de persoane au adus un tribut victimelor atentatului, cu flori și lumânări la locul incidentului.

Stephan Mayer, purtător de cuvânt al grupului parlamentar Uniunea Creștin Democrată/ Uniunea Creștin- Socială, a declarat că suspectul este tunisian, dar nu se știe vârsta lui exactă, pentru că el a folosit mai multe identități.

Considerat o posibilă amenințare , i-a fost refuzată cererea de azil.

FOTO: Tunisianul Anis A., căutat de autoritățile germane în Europa

Autoritățile au vrut să-l expulzeze pe bărbat, dar n-au putut să-i stabilească adevărata identitate. Se pare, însă, că are legături cu gruparea salafistă - ramura ultraconservatoare a Islamului.

ISIS a revendicat atacul, iar agenția de presă Amaq News, afiliată grupării Stat Islamic, l-a descris pe atacator ca pe un „soldat” al ISIS, care a răspuns apelurilor de a comite cât mai multe atentate în Occident.

Acte de identitate, „pierdute”

O coincidență destul de bizară, care atrage atenția la prima vedere, este faptul că atât la Berlin, cât și în atentatul din Nisa, dar și în cel de la Paris, anchetatorii au găsit la fața locului actele de identitate ale suspecților și au reușit, astfel, să-i identifice ușor. La Nisa, în iulie 2016, șoferul camionului era Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un tunisian care trăia în oraș și avea legături cu Statul Islamic. În ianuarie 2015, în cazul atacului de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, cei doi frați, Cherif și Said Kouachi, autorii atentatelor, și-au lăsat actele de identitate în mașina pe care au abandonat-o când fugeau de polițiști, fiind identificați. De asemenea, autoritățile franceze au anunțat că au găsit un pașaport egiptean asupra unuia dintre atacatorii kamikaze de la Stade de France, și un alt pașaport sirian asupra unui atacator care s-a aruncat în aer în aceeași zonă.