Varza tratează guturaiul și ține kilogramele în frâu

Varza tratează guturaiul și ține kilogramele în frâu

Aflată în plin sezon, varza este un aliment și, totodată, un medicament. Iată în ce boli este benefică și cum trebuie consumată.

Fie că e consumată în stare proaspătă, fie murată, această legumă are efecte benefice asupra organismului. Ea conține numeroase săruri minerale; calciu, fosfor, magneziu și vitamine C, A, H, K, astfel că este folosită ca adjuvant în tratamentul multor boli printre care diabetul, infecțiile respiratorii, alergiile. Datorită conținutului bogat în vitamina C, varza este indicată în tratarea virozelor, câteva sute de grame de varză acră pe zi consumată sub formă de salată fiind o adevărată minune. Murată ajută și la restabilirea florei sistemului digestiv.

Leguma este un bun aliat împotriva kilogramelor în plus. Dieta cu supă de varză dulce este binecunoscută, dar ea nu trebuie urmată mai mult de o dată pe an. Pentru că este bogată în fibre, varza detoxifică organismul. Nutriționiștii recomandă consumul a trei-patru porții de varză proaspătă pe săptămână. Cea mai simplă și sănătoasă metodă de preparare este fierberea la abur. Se consumă și sub formă de salată amestecată cu ulei de măsline, mărar și suc de lămâie.Cataplasmele cu varză sunt foarte populare pentru efectele lor antireumatice. Sora ei geamănă, varza roșie conține pigmenți care încetinesc degenerarea celulelor.

Plăcintă cu varză

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingredinte și mod de preparare: Dacă nu vrem să procurărm aluatul din comerț, îl putem prepara în casă dintr-o jumătate de kilogram de făină, 25 de grame de drojdie, apă și sare. Se amestecă toate ingredientele și se lasă la crescut un sfert de oră. Pentru umplutură, avem nevoie de un kilogram de varză dulce, o jumătate de kilogram de jambon, o ceapă, ulei de măsline, sare și piper. Se toacă varza fideluță, după care se frământă cu sare și se lasă la înmuiat timp de 5 minute. Între timp, se călește ceapa tăiată mărunt într-o tigaie cu ulei de măsline, se adaugă jambonul tăiat și el bucăți, după care se pune varza pe care o călim la foc mic până se înmoaie. Cine vrea poate adăuga și puțină pastă de tomate și zahăr, pentru echilibrarea gustului.

După ce compoziția s-a răcit, împărțim aluatul în două, jumătate îl punem în tava unsă cu unt sau cu ulei de măsline, peste el punem umplutura și apoi acoperim cu cea de-a doua foaie. Rulăm bine capetele aluatului ca să nu curgă umplutura, după care înțepăm cu furculița din loc în loc pentru a se pătrunde plăcinta. Deasupra se unge foaia cu un ou bătut spumă și se dă la cuptor până se rumenește.