VASLUI. Comuna în care orbii şi paralizaţii sunt şoferi şi joacă fotbal

VASLUI. Comuna în care orbii şi paralizaţii sunt şoferi şi joacă fotbal

În acte sunt orbi, paralizaţi, retardaţi mintali şi încasează aproape 8000 de lei, dar în realitate sunt şoferi, sportivi sau chiar premianţi

Judeţul Vaslui figurează la nivel central cu peste 10.000 de persoane cu handicap. De la primarii de municipii şi până la asistentii sociali din ultimele cătune, cu toţii recunosc că o bună parte din cazuri sunt fictive. O caracatiţă de interese financiare în care sunt implicati medici, asistenti, secretari de comune, oameni care nu mai vor să muncească sau oameni gospodari, dar lacomi. O încrengătură din care toată lumea iese câstigătoare: pentru ei, handicapul închipuit înseamnă bani mulţi! În ultimii ani, reţeaua obtinerii unui dosar de handicap a functionat perfect. În judetul Vaslui, familii întregi s-au “îmbolnăvit” subit, primind din partea statului sume care se ridică, în unele cazuri, şi la 7000-8000 de lei lunar, se arată într-o anchetă publicată pe site-ul vasluian vremeanoua.ro. Un exemplu este comuna Dumeşti, unde aproximativ 50 de persoane au certificate cu handicap de grad I, sever. În acte orbi, paralizaţi, retardati mintali. În realitate şoferi, sportivi sau chiar premianţi.

Dumesti, comuna orbilor făcuti din pix

“Multi dintre handicapatii din comună nu au nici cea mai mică problemă de sănătate”, povesteşte, pentru vremeanoua.ro, pentru  Ionut P., un tânăr din Dumeşti, care s-a născut orb. Se numără printre putinii dumeşteni care au certificate de handicap obţinute pe drept. Însă în comuna Dumesti mai sunt si altfel de “orbi”. Cei făcuti la apelul de seară. “Numai din ce stiu eu, în comuna noastră sunt peste 40 de persoane cu handicap grav. Persoane care figurează ca fiind orbi, căzuţi la pat sau retardaţi mintal. Realitatea este cu totul alta. Aceste certificate s-au dat pe spăgi grase, de ordinul miilor de lei, spăgi care au ajuns până la comisiile Directiei Generale a Asistentei Sociale si Protectiei Copilului Vaslui”. Tânărul îsi scoate din buzunar telefonul mobil şi apasă o singură tastă, cu care îşi sună prietenul. “Imediat vă aduc un filmulet să vedeti cum “orbii” din comuna noastră pot să joace fotbal fără nicio problemă”, spune Ionut. După 20 de minute vine şi dovada. “Cel pe care îl vedeti în imagini se numeste Lela Andrei. Are 17 ani şi este în clasa a X-a la Liceul “Nicolae Iorga” din Negresti. În realitate, după cum se poate observa din filmulet, el este sănătos tun. În acte însă Andrei figurează ca fiind orb. Are handicap de grad I, grav. Lela Livian, fratele lui Andrei, învată la scoala de aici, din comună. Este un băiat foarte destept, premiant în fiecare an. În acte însă, Livian este retardat mintal. Si el are handicap grad I, sever. La fel si fratele lor, Lela Pavel. ”

Ne puteți urmări și pe Google News

“Nevăzătorii” din Dumesti se pregătesc să dea de permis auto

În comuna Dumesti “orbii” nu doar joacă fotbal. Alţii se pregătesc să dea de permis auto. “Dura Ilie a muncit până acum câtiva ani în străinătate. S-a întors acasă şi cu banii strânşi si-a făcut rost de certificat de handicap de grad I, sever. Dacă vă duceti să întrebati acum la DGASPC Vaslui de Ilie, vă vor spune că este orb. Atât de orb este Dura Ilie că acum face scoala de şoferi. A luat sala, iar în luna mai are programat traseul. Călin Silvia, sora lui Ilie, are handicap de grad II. Cătălin, fratele celor doi, are si el certificat de handicap. Vasile, tatăl lor, un om vrednic, muncitor, care lucrează ca fierar-betonist şi care acum este plecat prin tară, are si el grad de handicap. Pe lună, familia Dura ridică de la stat, pe indemnizatiile de handicap, în jur de 7000-8000 de lei, desi nici unul nu suferă de vreo boală. Când trebuie să ridice banii, se duc de mai multe ori la bancomat pentru că nu le dă totii banii odată. Asa multi bani iau. Sunt multe familii în Dumesti care ridică bani pe fals”, a mai povestit Ionuţ.

1000-1500 de lei, suma cu care se poate “agrava” o afectiune

Potrivit sursei ziarisştilor vasluieni, caracatiţa certificatelor de handicap de la Dumesti începe de la asistenţa socială din comună şi se termină la comisiile DGASPC Vaslui. “În cazul persoanelor de mai sus, cheia si lăcata au fost Dura Nicoleta, mama lui Andrei, Pavel si Lilian si Dura Laura, mama lui Ilie, Cătălin si Silvia. Ambele sunt mediatoare sanitare în comuna Dumesti. Au profitat de un program de integrarea rromilor. Chipurile, rromii nu s-ar descurca cu cartea, iar rolul lor a fost să medieze cu medicul si angajatii primăriei, integrarea lor în societate. Asa de bine i-au integrat, că acum câstigă sume uriase pe nemerit. Au fost ajutate si de asistenta socială a primăriei Dumesti, Robusabcă Liliana. În mod firesc, ea ar fi trebuit să se deplaseze la domiciliul acestora, pentru că pe lângă indemnizatiile de handicap, multi dintre cei enumerati mai sus sunt si asistati sociali. A luat de la fiecare câte 200-300 de lei si nici măcar nu s-a ridicat de pe scaun.Toate anchetele sociale au fost făcute din pix, stând în birou”, a mai declarat Ionuţ. Nu este singurul din Dumesti care a auzit de masinatiunea coruptă a certificatelor de handicap. “Am un vecin care are certificat de handicapat desi nu suferă de nimic. Lunar, ridică aproximativ 1300 lei. O dată pe an, 1000 o lasă comisiilor mari, de la Vaslui, ca “atentie”. Păi cui nu-i convine dom’le să ia 130 de milioane (n.r. milioane lei vechi) pe an, cu 1000 de lei spagă ?” se întreabă un alt dumeştean. Puteţi citi întreaga anchetă a ziariştilor valuieni, aici.