VASLUI. Paraliticii şi orbii din Dumeşti “fabricaţi” de medici

VASLUI. Paraliticii şi orbii din Dumeşti “fabricaţi” de medici

Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap aruncă “pisica moarta” a falşilor handicapaţi din Dumeşti în curtea medicilor specialişti

“Legea nu ne obligă să-i chemăm în comisie pe cei care solicită certificat de handicap”, a declarat Cristina Tiron, preşedintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, în cazul fabricii de “nevăzători” de la Dumeşti. Şefa comisiei care eliberează certificatele respective a declarat, pentru site-ul vasluian vremeanoua.ro, că atât timp cât persoanele respective vin cu diagnosticul pus de la medicul specialist, comisia respectivă nu se poate opune eliberării preţiosului act. Cu toate acestea, o echipă de inspectori sociali se va deplasa zilele următoare în comuna vasluiană pentru a lua la verificat dosarele “orbilor”.

“Legea nu ne obligă să-i chemăm în comisie pe cei care solicită grad de handicap”

La o zi după publicarea în presă a cazurilor de falsi nevăzători de la Dumesti, apar si primele reacţii ale autorităţilor judetene. Cristina Tiron, presedintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, ne-a declarat că situatia în comuna vasluiană ar fi putin diferită decât cea prezentată în ziar. “M-am interesat despre cele scrise în articolul din vremeanoua.ro. Am luat la verificat câteva nume. Dura Iliuţă are gradul doi de handicap, suferă de spondilatrită. A avut grad de handicap grav când era copil, acum este accentuat. Cu această boală poate da de permis, nu îl afectează. Dura Cătălin, elev în clasa a XII-a, are spondilită, cu grad de handicap accentuat. Lela Nicoleta are acelasi grad de handicap. Despre tânărul care ati scris că joacă fotbal, desi ar fi orb, stiu că e minor, nu apartine de comisia pe care o conduc.”

Ne puteți urmări și pe Google News

“Dacă dorim să o vedem pe persoana respectivă, o vedem, dacă nu, nu, conform legii”

Medicul Cristina Tiron recunoaşte că, de multe ori, comisia pe care o conduce nici nu i-a văzut la ochi pe cei care solicită certificat de handicap si asta pentru că legea nu o obligă. Aceasta a explicat care sunt etapele pe care o persoană care solicită grad de handicap trebuie să le parcurgă ca dosarul să ajungă pe masa comisiei respective. “O persoană cu handicap care are acte medicale se prezintă la Serviciul de Evaluare de la Directia de Asistentă Socială. Acolo i se face fişa de evaluare, toate actele medicale, cu anchetă socială cu tot. Dacă este cazul, persoanele respective sunt văzute de un asistent social, de un psiholog si pe urmă dosarul este trimis la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. Noi, dacă dorim să o vedem pe persoana respectivă, o vedem, dacă nu, nu, conform legii. Dacă actele medicale şi fisa de evaluare certifică faptul că persoana are handicap, dosarul se aprobă.”