Vastă operațiune ANTITERORISTĂ în Australia, împotriva unor membri ai Statului Islamic

Vastă operațiune ANTITERORISTĂ în Australia, împotriva unor membri ai Statului Islamic

Autorităţile australiene au efectuat, joi, o vastă operaţiune antiteroristă şi au arestat 15 persoane suspectate că pregăteau „acţiuni violente”, între care decapitarea unui civil, amintind de uciderea ostaticilor occidentali de către jihadiştii care luptă în Irak şi Siria.

Potrivit AFP, peste 800 de poliţişti au participat la aceste razii efectuate în zori în zone periferice ale oraşelor Sydney şi Brisbane, în statele Queensland şi New South Walles (sud-est), cu obiectivul de a aresta 25 de presupuşi membri ai aceleiaşi reţele.

Această operaţiune, cea mai mare de acest tip organizată vreodată în Australia, survine la o săptămână după ce Canberra a ridicat nivelul său de alertă în faţa ameninţării teroriste reprezentate de combatanţii australieni din grupul Statul Islamic reveniţi din Orientul Mijlociu.

Raidurile au fost decise după interceptarea unui mesaj emis de un „australian aparent plasat destul de sus în ierarhia Statului Islamic” care cerea „reţelelor de sprijin în Australia să comită acolo omoruri spectaculoase”, a anunţat premierul Tony Abbott.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu este vorba doar de suspiciuni, ci de intenţie şi acesta este motivul pentru care poliţia şi serviciile de securitate au decis să acţioneze”, a adăugat el.

Un suspect este anchetat şi o armă a fost confiscată, potrivit poliţiei.

„Poliţia estimează că grupul împotriva căruia am lansat această operaţiune astăzi (joi) avea intenţia şi începuse să planifice acte de violenţă aici, în Australia”, a indicat şeful poliţiei federale, Andrew Colvin.

„Aceste acte de violenţă constau în special în atacuri la întâmplare împotriva civililor”.

Potrivit televiziunii publice ABC, suspecţii intenţionau în special să răpească un civil la întâmplare în Sydney, să-l învelească într-un drapel al Statului Islamic şi să-l decapiteze în faţa unei camere de filmare.

Poliţia a refuzat, pentru moment, să confirme această informaţie.

„Aceşti oameni, regret că trebuie s-o spun, ne urăsc pentru ceea ce facem, ne urăsc pentru ceea ce suntem şi pentru felul în care trăim”, a afirmat Tony Abbott.

Circa 60 de australieni luptă în rândurile jihadiştilor în Irak şi în Siria, iar alţi aproximativ 100 furnizează din Australia sprijin activ mişcărilor sunite radicale, potrivit serviciilor de securitate ale ţării.

Ministrul Imigraţiei, Scott Morrison, membru al Consiliului Naţional al Securităţii, afirmă că operaţiunea dovedeşte ameninţarea foarte reală cu care se confruntă Australia şi justifică răspunsul în forţă al guvernului.

Doi bărbaţi suspectaţi că ar fi recrutori pentru jihad au fost arestaţi, săptămâna trecută, după o percheziţie la un centru islamic în Brisbane.

Miercuri a fost închis un birou al transferurilor de fonduri, serviciile de informaţii suspectându-l că servea pentru finanţarea Statului Islamic.

Cu mai puţin de o lună după Londra şi pentru prima oară după 2003, Canberra şi-a trecut vineri, 12 septembrie, nivelul de alertă de la „mediu” la „ridicat”, ceea ce presupune că - fără să fie în mod necesar iminent - „un atentat terorist este probabil”.

„Serviciile de securitate şi de informaţii sunt alarmate din cauza numărului crescând de australieni care lucrează pentru grupuri teroriste ca Statul Islamic, Jabhat Al-Nosra şi Al-Qaida. Ameninţarea pe care ei o reprezintă creşte de la un an la altul”, explicase atunci Tony Abbott.

Australia este puternic angajată alături de americani în lupta împotriva combatanţilor islamişti prin livrarea pe cale aeriană de material militar, arme, muniţii, precum şi ajutoare umanitare.

Canberra va trimite 600 de militari - dintre care 400 din personalul aviaţiei militare - în Emiratele Arabe Unite.