Vaticanul RECUNOAȘTE Palestina. Papa întinde mâna MUSULMANILOR. Israelul, tot mai IZOLAT

Vaticanul RECUNOAȘTE Palestina. Papa întinde mâna MUSULMANILOR. Israelul, tot mai IZOLAT

Într-un acord bilateral încheiat miercuri, 13 mai, Sfântul Scaun recunoaște „Statul Palestina”. Semnarea oficială a textului, care stabilește o recunoaștere a Bisericii Catolice în teritoriile palestiniene este programată pentru zilele următoare.

Liderul palestinian Mahmud Abbas va fi într-adevăr prezent la Vatican în zilele de 16 și 17 mai, unde va asista la canonizarea a doi palestinieni, carmelita Mariam Bawardi și sora Marie-Alphonsine Ghattas, co-fondatoare a congregației Surorile Rozariului. Amândouă, născute în secolul XIX, vor fi primele sfinte palestiniene din epoca contemporană, scrie publicația catolică La Vie.

Patriarhul latin al Ierusalimului, Monseniorul Fouad Twal, a apreciat acordul drept un „semn de speranță” pentru Țara Sfântă și Orientul Mijlociu, „sfâșiate de război”.

Textul documentului este rezultatul unor negocieri îndelungate și dificile între Sfântul Scaun și Autoritatea Palestiniană. În februarie 2000, cele două părți încheiaseră un acord inițial care prevedea garantarea pe teritoriul palestinian a libertății religioase și a egalității în fața legii a instituțiilor și credincioșilor de toate confesiunile, ca și liberul lor acces la locurile sfinte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste dispoziții sunt reîntărite în noul acord, care va permite Bisericii, potrivit Monseniorului Antoine Camilleri, sub-secretar pentru relațiile cu Statele, „asigurarea unui serviciu religios mai eficient al societății”.

Referirea explicită la „Statul Palestina” nu mai este o noutate pentru Vatican, care folosește această expresie în comunicatele sale diplomatice din 2012 și pledează de mult pentru „soluția cu două state”.

François Mabille, specialist în geopolitica Vaticanului, a comentat efectele acordului:

„O recunoaștere a Statului Palestina de către Sfântul Scaun este un puternic semnal trimis țărilor musulmane. Este un apel la pace.”

Mabille observă a remarcat și o noutate, anume că Vaticanul a luat-o înaintea comunității internaționale:

„Ca regulă generală, Sfântul Scaun recunoaște țările după ce acest gest a fost făcut de comunitatea internațională și de marile puteri. Acesta este însă stilul Papei Francisc, să strice obiceiurile.”

Israelul nu a primit bine gestul Vaticanului. Un oficial al Ministerului de Externe, citat de Haaretz, a comentat:

„Israelul este dezamăgit să afle decizia Sfântului Scaun de a valida un text de acord care folosește termenul ‘Statul Palestina’. Acest gest nu face să avanseze procesul de pace și îndepărtează autoritățile palestiniene de la reluarea negocierilor directe și bilaterale. Israelul va examina acest acord și ce reacție proporțională va lua.”

La rândul său, ziarul londonez The Independent comentează mai ales efectele simbolice pe care acordul cu Vaticanul le aduce:

„Recunoașterea de către Vatican a Palestinei schimbă prea puțin realitățile din teritoriu - inclusiv expansiunea constantă a așezărilor israeliene pe Malul de Vest și colapsul negocierilor dintre echipele lui Netanyahu și Abbas. Dar adâncește sentimentul că Israelul este din ce în ce mai izolat pe scena lumii.”