Vedetele Ligii I EȘUEAZĂ atunci când pleacă din România. Jucătorii care au devemit anonimi atunci când au luat contact cu fotbalul din afară

Vedetele Ligii I EȘUEAZĂ atunci când pleacă din România. Jucătorii care au devemit anonimi atunci când au luat contact cu fotbalul din afară

Constantin Budescu, unul dintre cei mai în vogă fotbaliști români din ultimii ani, s-a transferat cu mare tam-tam în liga a doua chineză. După o jumătate de an, atacantul a revenit în România și negociază cu Astra Giurgiu, echipa de la care a plecat în iarnă. Budescu este ultimul intrat pe lista jucătorilor care au fost vedete în campionatul intern, dar au devenit anonimi în fotbalul extern.

Constantin Budescu a ținut capul de afiș în iarnă, datorită transferului în China. Jucătorul Astrei Giurgiu a semnat cu echipa Dalian Yifang, din liga a doua chineză, deși părea că poate mult mai mult din punct de vedere profesional. Atacantul a ales să joace în Asia, pentru un salariu de 1 milion de euro pe an, plus 500.000 de euro la semnătură. Budescu a ieșit din vederile echipei naționale și a pierdut timpul la chinezi, pentru că în afară de bani nu s-a ales cu nimic. În această vară, jucătorul s-a întors în România și a declarat că așteaptă o ofertă de la Astra, ca să revină în Liga I. Interesată de „Sărmăluță” este și Steaua, după cum a anunțat patronul Gigi Becali.

Budescu face parte din grupul jucătorilor români care au impresionat în modestul campionat intern, dar care n-au reușit să facă față în fotbalul extern. În ultimii ani, românii nu s-au mai impus la cluburi mediocre din Italia, Spania sau Turcia, dovedind că Liga I funcționează la un nivel mai mult decât modest. Ofertele primite de jucătorii Stelei au fost întotdeauna foarte mediatizate. Atunci când s-au concretizat, transferurile au fost dezamăgitoare pentru cei implicați. Despre Vlad Chiricheș s-a spus că este noul Gică Popescu, dar cariera fundașului, după despărțirea de gruparea „roș-albastră”, n-a fost una spectaculoasă. Internaționalul a ajuns la Tottenham, în 2013, a bătut pasul pe loc, și-a atras antipatia fanilor, după gafe copilărești, și a fost vândut la Napoli, în 2015. Aici joacă extrem de rar și n-a reușit să se impună printre titulari.

Din 2014, de când a plecat de la Steaua, Florin Gardoș n-a jucat pentru Southampton, decât 14 partide. Fundașul central are șu scuza accidentărilor grave și la 27 de ani, mai are timp să confirme într-unul dintre cele mai puternice campionate din lume. Între timp, fotbalistul a pierdut contactul cu echipa națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Bourceanu a atins vârful de formă în perioada 2011-2014, atunci când a îmbrăcat tricoul Stelei. Ajuns în Turcia, la Trabzonspor, mijlocașul nu s-a acomodat și a apărtut rar în primul „unsprezece”. A revenit la echipa „roș-albastră”, sub formă de împrumut, apoi a revenit definitiv în România.

Raul Rusescu a fost timp de doi ani cel mai în formă atacant român, iar golurile sale s-au dovedit decisive pentru Steaua. În 2013, jucătorul a prins un transfer important, la FC Sevilla. Nu s-a putut  impune la gruparea andaluză și n-a fost pe placul antrenorului Unai Emery. A fost împrumutat la Braga, în Portugalia, în a doua parte a sezonului 2013-2014, apoi a revenit la Steaua, tot sub formă de împrumut. În prezent, este legitimat la Osmanlispor, o echipă modestă din Turcia, unde nici nu impresionează, dar nici nu dezamăgește.

După câteva sezoane în care a fost cel mai bun om al echipei Dinamo, Gabi Torje a semnat cu italienii de la Udinese, în 2011. Nu s-a integrat în Serie A și a fost dat sub formă de împrumut la Granada, Espanyol, Konyaspor și Osmanlispor. Obosiți să mai așteptea confirmarea românului, italienii l-au vândut, în această vară, în Rusia, la Terek Groznîi.

Marius Alexe a fost și el unul dintre jucătorii de la care s-a așteptat foarte mult, dar la 26 de ani, fostul dinamovist pare că nu-și mai poate reveni. Plecat din Ștefan cel Mare, la Sassuolo, în 2013, sub formă de împrumut, jucătorul nu s-a impus la un club mediu din Serie A și a mai avut și ghinionul să se accidenteze. A revenit la Dinamo, apoi a plecat în Turcia, la Karabukspor, o echipă modestă, la care joacă și în prezent.

Gicu Grozav a intrat la un moment dat în circuitul echipei naționale și părea să aibă o carieră în continuă ascensiune. Plecat în urmă cu trei ani, de la Petrolul la Terek Groznîi, vârful a jucat sporadic, doar 24 de meciuri, în campionatul Rusiei, și a marcat de două ori. A fost trimis să joace la Dinamo, dar n-a mai impresionat așa cum o făcuse în tricoul Petrolului. La 25 de ani, Gicu pare că a ieșit total din fotbal.

În 2012, la 18 ani, un  portar necunosct în România, Laurențiu Brădescu, a fost transferat de Juventus Torino, de la Râmnicu Vâlcea. Goalkeeperul nu avea cum să se impună la gruparea piemonteză, dar n-a putut să devină titular la Juve Stabia, Lanciano, Haladas (Ungaria) sau Omonia Nicosia (Cipru). În disperare de cauză, torinezii l-au trimis în această vară, la Dinamo.