Versiunea rusă a Wikipedia a fost blocată. De ce a izbucnit SCANDALUL

Versiunea rusă a Wikipedia a fost blocată. De ce a izbucnit SCANDALUL

Enciclopedia online Wikipedia nu mai figurează pe lista site-urilor care trebuie blocate în Rusia, a anunțat marți autoritatea rusă de supraveghere a media, Roskomnadzor, potrivit AFP.

Roskomnadzor a cerut luni seară furnizorilor de internet din Rusia să blocheze accesul la o pagină Wikipedia în limba rusă consacrată unei varietăți de canabis, charas. Decizia avea la bază un verdict dat în iunie de un tribunal din regiunea Astrahan, în sudul Rusiei.

"Informațiile cuprinse în acest articol au fost editate. Potrivit experților serviciului federal de control asupra drogurilor, ele nu mai încalcă legislația rusă", a anunțat Roskomnadzor într-un comunicat publicat pe site-ul său. Wikipedia a confirmat ridicarea blocajului. "Avem confirmarea din partea Roskomnadzor că pagina privind charas a fost exclusă din registrul site-urilor interzise", a precizat pe Twitter Stanislav Kozlovski, directorul Wikipedia Rusia.

A rămas accesibilă în Rusia

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul vizitatorilor pe respectiva pagină a crescut de la "15 pe zi la peste 30.000 după ce Roskomnadzor i-a făcut reclamă", a mai afirmat el.

De luni seară și până marți dimineață, Wikipedia a rămas accesibilă în Rusia. Versiunea rusă a enciclopediei a publicat în schimb o bandă neagră pe respectiva pagină, indicând pașii de urmat pentru a accesa Wikipedia în caz de blocaj din partea autorităților. Scandalul a izbucnit vineri, când Roskomnadzor a publicat un comunicat reamintind de decizia tribunalului din Cerni Iar, o localitate de 8.000 de locuitori din regiunea Astrahan, care cerea Wikipedia să elimine această pagină. Potrivit Roskomnadzor, Wikipedia a refuzat să cedeze hotărârii judecătorești și a atenționat că protocolul său de securitate nu permite autorității de supraveghere să suspende o singură pagină fără a bloca întregul site.

Din 2012, o lege controversată permite blocarea anumitor site-uri la cererea justiției ruse. Mai multe pagini ale Wikipedia, consacrate drogurilor sau suicidului, au fost afectate deja de această lege, însă Roskomnadzor nu a cerut niciodată în mod expres blocarea enciclopediei online.