VESTE BUNĂ. Comisia Europeană a aprobat 16 proiecte energetice româneşti. VEZI LISTA COMPLETĂ a proiectelor finanţate de Uniunea Europeană

VESTE BUNĂ. Comisia Europeană a aprobat 16 proiecte energetice româneşti. VEZI LISTA COMPLETĂ a proiectelor finanţate de Uniunea Europeană

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o listă de 195 de proiecte-cheie de infrastructură energetică. Printre acestea se numără şaisprezece proiecte românești, considerate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun în vederea atingerii obiectivelor Uniunii energiei. Prin includerea lor în listă, proiectele sunt eligibile pentru finanțare prin Mecanismul de interconectare a Europei (MIE).

O listă de 195 de proiecte-cheie de infrastructură energetică, care vor contribui la realizarea obiectivelor energetice și climatice ale Europei au fost aprobate, joi, de Comisia Europeană. Printre acestea se numără 16 proiecte româneşti. Șase dintre acestea privesc creșterea capacității de interconectare cu Bulgaria, Serbia și Ungaria, iar zece au ca obiectiv îmbunătățirea sistemului energetic național, informează Comisia Europeană. În 2014, capacitatea de interconectare a României a fost de doar 7% din întreaga producție de energie. Pentru a atinge țintele de 10% în 2020 și 15% în 2030, realizarea practică a proiectelor de interes comun este esențială. În primul său raport privind starea Uniunii energiei, Comisia Europeană analizează rezultatele obținute în atingerea obiectivelor acesteia și realizează o radiografie a situației din fiecare stat membru. În ce privește România, raportul menționează dependența redusă față de importurile de gaze naturale, prețurile sub media Uniunii Europene pentru gaze și electricitate de care beneficiază consumatorii casnici, precum și ponderea importantă în economie a sectorului energetic.

Lista completă de proiecte de interes comun, în funcție de coridorul prioritar poate fi studiată AICI

Obiectiv: Statele UE nu vor mai fi izolate energetic

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectele, cunoscute sub denumirea de proiecte de interes comun, vor permite o dezvoltare treptată a uniunii energetice, prin integrarea piețelor de energie din Europa și prin diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport. În plus, proiectele de interes comun adoptate astăzi vor contribui la încetarea izolării energetice a unor state membre. Acestea vor spori, de asemenea, nivelul de energie din surse regenerabile în rețea, reducând emisiile de dioxid de carbon. Proiectele de interes comun beneficiază de proceduri de autorizare accelerate, de condiții mai bune de reglementare și pot fi eligibile pentru acordarea de sprijin financiar din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MCE). Un buget de 5,35 miliarde de euro a fost alocat infrastructurii energetice transeuropene prin MCE pentru perioada 2014-2020, contribuind la punerea în aplicare mai rapidă a proiectelor de interes comun și făcând ca acestea să fie mai atractive pentru investitori. În legătură cu acest subiect, Arias Cañete, comisar pentru politici climatice și energie, a declarat: „O infrastructură modernă și fiabilăeste esențială pentru a permite ca energia să circule liber pe teritoriul Europei. Aceste proiecte ne vor ajuta să integrăm piețele noastre energetice, să diversificăm sursele de energie și rutele de transport și să punem capăt izolării energetice a unora dintre statele membre. Acestea vor spori, de asemenea, nivelul de energie din surse regenerabile în rețea, reducând semnificativ emisiile de dioxid de carbon. Transformarea din punct de vedere energetic a Europei va necesita investiții în valoare de miliarde în infrastructura strategică. Această listă de proiecte va contribui la asigurarea faptului că fondurile noastre servesc obiectivului nostru de a garanta energie la prețuri abordabile pentru europeni.”.

Avantajele proiectelor Lista de proiecte este în primul rând o actualizare a listei de proiecte de interes comun adoptate în octombrie 2013. Lista cuprinde 108 proiecte în sectorul energiei electrice, 77 în sectorul gazului, 7 în sectorul petrolului și 3 în domeniul rețelelor inteligente. S-a ajuns la un bun echilibru între proiectele din sectorul energiei electrice și cele din sectorul gazelor, inclusiv datorită identificării clare a proiectelor prioritare în context regional. Proiectele vor beneficia de o serie de avantaje:

  • consolidarea transparenței și îmbunătățirea consultării publice;
  • proceduri accelerate de acordare a permiselor (termen obligatoriu de trei ani și jumătate);
  •  ameliorarea, accelerarea și fluidizarea evaluării impactului asupra mediului;
  • o singură autoritate națională competentă va acționa ca ghișeu unic pentru procedurile de acordare a permiselor;
  •  tratament reglementar îmbunătățit prin alocarea costurilor în funcție de beneficiile nete și prin stimulente normative;
  •  posibilitatea de a primi sprijin financiar în cadrul mecanismului pentru interconectarea Europei (MCE) sub formă de granturi și instrumente financiare inovatoare.

Condiţie obligatorie: beneficii pentru cel puţin două state UE Pentru ca un proiect să fie inclus pe listă, acesta a trebuit să demonstreze că aduce beneficii semnificative pentru cel puțin două state membre; să contribuie la integrarea pieței și să stimuleze concurența; să sporească siguranța aprovizionării și să reducă emisiile de CO2. În principiu, infrastructura energetică ar trebui să fie finanțată de piață și prin tarifele plătite de utilizatori. Cu toate acestea, pentru a răspunde provocărilor uriașe legate de investiții, Uniunea Europeană și-a creat fonduri precum Mecanismul pentru interconectarea Europei (MCE) și Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care vor contribui la atragerea investițiilor necesare. În cadrul MCE, în 2014 și 2015, suma de 797 de milioane EUR a fost alocată pentru a finanța studii și lucrări de construcție care să sprijine punerea în aplicare a proiectelor de interes comun. De la adoptarea primei liste de proiecte de interes comun, în 2013, 13 proiecte au fost finalizate sau urmează să fie date în folosință înainte de sfârșitul anului 2015. În plus, se estimează că aproximativ 62 de proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2017. Comisia a jucat un rol esențial în lansarea multora dintre aceste proiecte, fie prin acțiuni politice și prin facilitarea unui acord comun între cele două țări cu privire la calea de urmat, fie prin furnizarea de sprijin tehnic și/sau financiar pentru proiecte. Lista de proiecte de interes comun se actualizează la fiecare doi ani pentru a integra noi proiecte și pentru a elimina proiectele perimate.

Prioritate: infrastructura energetică Nevoia uriașă de investiții în infrastructura energetică a fost unul dintre motivele care stau la baza propunerii de regulament privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene (liniile directoare TEN-E) în 2011. Liniile directoare TEN-E oferă un cadru strategic pentru viziunea UE pe termen lung în materie de infrastructură energetică și introduc conceptul de proiecte de interes comun. Acestea identifică cele nouă coridoare prioritare de infrastructură strategică în domeniile energiei electrice, gazelor și petrolului, precum și cele trei domenii prioritare la nivelul UE pentru autostrăzile de energie electrică, rețelele inteligente și rețelele de transport al dioxidului de carbon. Aprobarea de către Comisie a listei finale de proiecte de interes comun este rezultatul unui proces de identificare și de evaluare aprofundat susținut de grupurile regionale, care au fost create în temeiul Regulamentului TEN-E. Grupurile regionale includ reprezentanți ai statelor membre, ai Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică și gaze naturale (ENTSO-E și ENTSO-G), ai operatorilor de sisteme de transport naționale și ai promotorilor de proiecte, ai autorităților naționale de reglementare și ai Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER). Informațiile de feedback după consultarea publică au fost, de asemenea, luate în considerare. În cele din urmă, listele regionale trebuie să fie adoptate de așa-numitul organism decizional la nivel înalt, alcătuit din înalți funcționari ai statelor membre și ai Comisiei, după care Comisia poate adopta oficial lista UE de proiecte de interes comun prin procedura privind actele delegate.

Fișă informativă privind proiectele de interes comun poate fi studiată AICI