VESTE pentru DOCTORII care au obţinut titlul după 2010

VESTE pentru DOCTORII care au obţinut titlul după 2010

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că persoanele care au obţinut titlul de doctor după 1 ianuarie 2010 au dreptul la sume compensatorii.

Instanţa supremă a admis recent un recurs pe această temă, formulat de Avocatul Poporului. Acesta a opinat că persoanele care au obţinut titlul ştiinţific de doctor după 1 ianuarie 2010 sunt în aceeaşi situaţie juridică cu cei care l-au obţinut anterior acestei date.

Astfel, criteriul temporal nu justifică lipsirea celor din a doua categorie de acordarea sporului de doctorat.

La 1 ianuarie 2010 a intrat în vigoare legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Atunci, sporurile acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului, precum şi indemnizaţiile de conducere, au fost introduse în salariile de bază.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Deciziei din 21 noiembrie 2016, Înalta Curte a stabilit că au dreptul la sume compensatorii persoanele care au dobândit titlul de doctor după intrarea în vigoare a Legii nr. 330/2009. Decizia ÎCCJ va deveni obligatorie pentru instanțele de judecată după publicarea în Monitorul Oficial.

În Recursul în interesul legii formulat în 22 iulie 2016, Avocatul Poporului a opinat că persoanele care au obținut titlul științific de doctor după 1 ianuarie 2010 sunt în aceeași situație juridică cu cei care l-au obținut anterior anului 2010, criteriul temporal nejustificând lipsirea celor din a doua categorie de acordarea sporului de doctorat. Avocatul Poporului a apreciat că se impune înlăturarea oricăror forme de discriminare dintre salariații care au titlul științific de doctor, aflați în aceleași condiții de muncă, indiferent de momentul obținerii lui.