VESTE ȘOC DE LA GUVERN. Taxele angajaților s-ar putea DUBLA

VESTE ȘOC DE LA GUVERN. Taxele angajaților s-ar putea DUBLA

Codul Fiscal: Un angajat ar urma să achite contribuiţii la pensie de două ori mai mari decât acum, în vreme ce contribuţiile pentru sănătate vor urca de la 5,5 la 8,9 la sută din salariu. Angajatul nu va mai plăti însă taxe pentru şomaj.

„Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat

(1) Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate  pentru activităţile dependente desfăşurate în condiţii deosebite, speciale  sau în alte condiţii de muncă sunt următoarele:

a) 4,2% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii deosebite de muncă;

Ne puteți urmări și pe Google News

b) 8,4% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;

(2) Pentru  plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 136 alin. (1) lit. b),  c) şi d) cota contribuţiei de asigurări sociale este de 21.7%”.

Schimbări pentru angajat

Contribuţii de asigurări sociale: de la 10,5% la 21,7%

Contribuţii pentru sănătate: 5,5% la 8,9%

Contribuţii pentru şomaj: de la 0,5% la 0

 

Schimbări pentru angajator

Contribuţii de asigurări sociale: de la 15,8% la 0%

Contribuţii de asigurări sociale (condiţii deosebite): de la 20,8% la 4,2%

Contribuţii de asigurări sociale (condiţii speciale): de la 25,8% la 8,2%

Contribuţii pentru sănătate: de la 5,2% la 0

Contribuţii pentru şomaj: de la 0,5% la 0,8%

Pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% – CAS și 5,5% – CASS. În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CAS este menținută la 5,5%.

Totodată, vor fi afectate persoanele care au venituri din chirii și arendă care vor datora CAS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent.

 

Prevederile proiectului de Cod fiscal referitor la contribuții

La articolul 64, după alineatul (2) se introduc trei alineate noi, alineatele (3), (4) și (5) care vor  avea următorul cuprins:

”(3) Cota pentru contribuția individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de state este de 21,7% și se aplică asupra  bazei de calcul prevăzută pentru fiecare categorie de venit potrivit prevederilor art 61 alin. (1) din prezentul titlu .

(4) Cota pentru contribuția individulă de asigurari sociale de sănătate datorată Fondului național unic de asigurări de sănătate este de 8,9% și se aplică asupra  bazei de calcul prevăzută pentru fiecare categorie de venit potrivit prevederilor art 61 alin. (2) și (4) din prezentul titlu, cu excepția veniturilor din pensii pentru care cota de contribuție este de 5,5%.

(5) Baza lunara de calcul pentru contribuțiile prevăzute la alin. (3) și (4) nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în perioada pentru care se stabilesc contribuțiile sociale individuale obligatorii.”

„Art. 138

Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat

(1) Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate  pentru activitățile dependente desfășurate în condiții deosebite, speciale  sau în alte condiții de muncă sunt următoarele:

a) 4,2% contribuția datorată de angajator pentru condiții deosebite de muncă;

b) 8,4% contribuția datorată de angajator pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare;

(2) Pentru  plătitorii de venituri prevăzuți la art. 136 alin. (1) lit. b),  c) și d) cota contribuției de asigurări sociale este de 21.7%”.

„Art. 186

Cota de contribuție de asigurări pentru șomaj

Cota de contribuție de asigurări pentru șomaj este de 0,80%.

„Art. 194

Cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate

                Cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 0,70%.

„Art. 203

Cota de contribuție de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale

(1)          Cota de contribuție de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale este cuprinsă între 0,12% și 0,70%, diferențiată în funcție de clasa de risc, conform legii”

„Art.211

Cota de contribuție la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale

Cota de contribuție la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, datorată de angajator, este de 0,20%.  ”

Art. IV. – În scopul neutralizării efectelor majorării cotelor de contribuție de asigurări sociale individuală și contribuție de asigurări sociale de sănătate individuală, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contribuțiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce următoarea măsură tranzitorie:

(1) În scopul asigurării aceluiași venit net pentru angajat, dar și a pastrării nivelului costului total cu salariile pentru angajator, începand cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, salariul de bază brut lunar aferente contractelor individuale de muncă, raporturilor de serviciu, actelor de detașare sau a statutelor speciale prevăzute de lege, aflate in derulare se modifică dupa cum urmează:

(a) pentru salariile de bază brute  lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 21%. Procentul de 21% reprezintă suma contribuțiilor angajatorului la fondul de asigurări sociale și fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;

(b) pentru salariile de bază brute lunare mai mari decât 5 câștiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egală cu suma dintre contribuțiile angajatorului la fondul de asigurări sociale și fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luând în calcul că salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.

(2)  Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sancționează cu amendă egală cu dublul diferențelor constatate în minus de către organul fiscal.