VEȘTI BUNE pentru cine vrea să obțină PERMISUL de conducere: Cine pică la trase, NU trebuie să mai dea încă o dată sala

VEȘTI BUNE pentru cine vrea să obțină PERMISUL de conducere: Cine pică la trase, NU trebuie să mai dea încă o dată sala

Începând de luni, obținerea permisului va fi mai ușoară pentru cei care dau examenele, deoarece dacă pică la traseu nu vor mai fi nevoiți să dea încă o dată sala. Există însă o condiție: să facă încă şase ore de pregătire, între cele două examene.

Ordinul ministrului Afacerilor Interne pentru modificarea şi completarea unui ordin din 2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere urmează să intre în vigoare luni, 5 octombrie. Potrivit noilor modificări, promovarea probei teoretice va permite susţinerea succesivă a probei practice pentru o perioada de un an de la dată absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică. În cazul nepromovării probei practice, această poate fi reluată, fără susţinerea probei teoretice, după cel puţin 15 zile de la dată examenului şiprezentarea dovezii efectuării a şase ore de pregătire practică, relatează bzi.ro, citând actul normativ.

Proba practică se susţine astfel: numai în poligon, pentru autovehiculele din categoria AM, în poligon şi traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 şi A, numai în traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv. 

Candidaţii la obţinerea unui permis de conducere din categoria AM (mopede) care fac dovadă absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei unităţi autorizate se pot prezenţa la examen fără să mai facă dovadă absolvirii unei şcoli de şoferi, se mai arată în Ordinul de ministru. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, la susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat serealizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii. 

Începând din ianuarie 2013, când a intrat în vigoare noul Cod rutier, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, şoferii trebuie să aibă vârstă de cel puţin 16 ani şi să deţinăpermis de conducere din categoria AM.