Vestul României, locomotiva creșterii industriei țării

Vestul României, locomotiva creșterii industriei țării

În condiții economice deloc ușoare, industria din județele Arad și Cluj a reușit să marcheze,anul trecut, o producție cu circa 20% mai mare decât în 2013. Diferențele dintre județe sunt mari și s-ar putea adânci, spun specialiștii.

Chiar dacă producția industrială din România a crescut cu 7,5%, în primele 11 luni ale anului trecut comparativ cu perioada similară din 2013, între județe există diferențe semnificative care se situează între creșteri de peste 20% și scăderi de aproape 10%.Înainte să prezentăm cele mai performante județe la capitolul creșterii producției industriale în 2014 și a județelor cu cele mai mari scăderi, trebuie să menționăm domeniile care au fost pe val anul trecut.

Așadar, cel mai bine a dus-o, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, industria prelucrătoare, care a crescut cu 9%, şi industria extractivă, cu un avans de 1,1%. În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9%, potrivit informațiilor Institutului Național de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale au crescut următoarele industrii: a bunurilor de capital (+12,8%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (10,4%), a bunurilor intermediare (4,9%) şi a bunurilor de uz curent (4,6%). Industria energetică a scăzut cu 1,8%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vestul țării, vârful de lance al producției industriale

Cea mai mare creștere a producției industriale din primele 11 luni diin 2014 o putem vedea în județul Arad: 21,1%, fiind urmat de județul Cluj (18,5%), arată cifrele INS. Aceste cifre nu sunt surprinzătoare, având în vedere că „se produce o reașezare a industriei la nivelul țării. Fluxul investițiilor străine se îndreaptă către județele din vest și este normal să vedem creșteri ale producției”, explică analistul economic Aurelian Dochia, membru în CA al BRD, pentru EVZ. Acesta spune că cele două județe reușesc să atragă investitorii datorită apropierii de granița vestică a țării, în condițiile în care o mare parte din producția industrială de acolo merge la export.

„Industria are tendința să se dezvolte în clustere, în grupări, astfel încât decalajele se adâncesc în timp: un județ cu un nivel slab de dezvoltare nu are aceleași avantaje în atragerea investitorilor”, mai spune analistul citat.

Botoșani și Suceava, în Top 10 performeri

Totuși, legat de prezența în Top 10 județe cu cele mai mari creșteri ale producției industriale a județelor Suceava și Botoșani, Aurelian Dochia precizează că, de multe ori, producția industrială a unui întreg județ poate fi influențată de una sau de câteva întreprinderi mari. Adrian Izvoranu, directorul general al Confederației Patronale din Industrie, Servicii și Comerț (CPISC), merge mai departe și spune că în România există „o anomalie structurală” la nivel de țară: 80% din PIB este realizat de doar circa 2% din firme. Un mecanism similar se regăsește și la nivelul județelor. „Sunt corporații mari din Arad care țin PIB-ul județului, sunt cel mult cinci-zece firme care fac 80% din PIB”, afirmă reprezentantul patronal.  Conform lui Izvoranu, datele statistice ale unui întreg județ reflectă de fapt evoluția individuală a celor mai puternice câteva companii de acolo, care trec prin fluctuații firești. Acesta este sceptic în ceea ce privește avantajele pe care creșterea producției industriale le aduce comunității locale: „S-ar putea ca angajații acelor companii să primească venituri mai mari, dar taxele locale nu se modifică în funcție de evoluția lor”.

Industria din Mehedinți, la pământ

Cea mai mare scădere a producției industriale a avut-o județul Mehedinți: -8% într-un an.Două din cele patru sucursale ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare se află în Mehedinți, regia confruntându-se cu probleme și fiind înglodată în datorii. În plus, în ultimii ani, o serie de afaceri au pus lacătul pe ușă: Întreprinderea Mecanică,  Fabrica de bere, Combinatul de prelucrare a lemnului sau Fabrica de bomboane din Drobeta Turnu Severin. În județul Mehedinți funcționează doi producători de nave, Şantierul Naval Orşova și Severnav. Pe lângă concurența dintre ele, acestea au de înfruntat și o scădere pe piața construcțiilor navale revenirea căreia este așteptată abia anul acesta.

Top 10 județe cu cele mai mari creșteri ale producției industriale

Județul Evoluție 11 luni 2014 față de 11 luni 2013 (%)

Arad 21,1 Cluj 18,5 Suceava 17,9 Botoșani 17,7 Constanța 17,2 Ilfov 16 Mureș 12,4 Caraș-Severin 12,3 Dâmbovița 12 Alba 11,9

Județele cu cele mai slabe peformanțe

Județul Evoluție 11 luni 2014 față de 11 luni 2013 (%)

Mehedinți -8 Ialomița -6,8 Harghita -5 Tulcea -4,8 Vâlcea -3,2 Vrancea -0,8