Vestul trimite ajutoare în Irak, în timp ce raidurile SUA continuă

Vestul trimite ajutoare în Irak, în timp ce raidurile SUA continuă

Barack Obama a angajat SUA pe termen lung în Irak, avertizând că situația nu poate fi rezolvată în timp scurt.

Avioane americane au început să bombardeze, sâmbătă, vehicule blindate, arme şi echipamente pe care insurgenţii le-ar fi putut folosi pentru a ataca Erbil, capitala Kurdistanului irakian. Dronele americane au intervenit după ce civilii, membri ai comunității Yazidi, de lângă Sinjar, au fost atacați din vehicule, a anunțat comandamentul american central. Jihadiștii au deschis un nou front, sâmbătă, când au trecut în Liban din Siria și au înaintat în zonă, mai repede decât se anticipase.

Criza refugiaților

Mii de oameni continuă se fugă din Mosul și din Câmpia Nineveh în Erbil. După ce au primit aproape 1,2 milioane de refugiați, de la mijlocul lunii iunie până acum, kurzii din nordul Irakului îi cer lui Obama să nu renunțe la loviturile împotriva ISIS, pentru a distruge capacitățile de luptă ale teroriștilor. Obama a recunoscut că reconstruirea armatei irakiene, creșterea încrederii între sunniți și respingerea amenințărilor venite din partea jihadiștilor reprezintă un proiect pe termen lung. „Nu cred că vom reuși să rezolvăm problema asta în câteva săptămâni. Cred că va dura ceva timp”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata britanică s-a alăturat celei americane și a parașutat sticle cu apă, pachete cu mâncare și corturi miilor de irakieni care se ascund în munți. Președintel e ame rican a vorbit despre „crearea unui coridor de siguranță pentru circa 40.000 de civili”, majoritatea kurzi de religie Yazidi, care sunt sub asediu la granița de vest a republicii Kurdistan cu restul Irakului.

Sute de bărbați sunniți s-au alăturat ISIS în ultimele săptămâni, majoritatea recruților având vârste cuprinse între 16-25 de ani, fiind șomeri și cu o educație precară. Analiștii apreciază că Statul Islamic are cel puțin 10.000 de luptători în Irak și Siria.

Mobilizare umanitară

Președintele francez François Hollande a vorbit, la telefon, cu președintele Kurdistanului irakian și „a reafirmat angajamentul Franţei de a sta alături de civilii victime ale atrocităţilor continue ale Statului Islamic”. El a adăugat că e decis să mobilizeze comunitatea internațională și a cerut UE „să ia măsuri urgente pentru a răspunde nevoilor umanitare”.

Franța și Marea Britanie susțin acţiunile SUA şi sunt de acord să sprijine eforturile umanitare oferite irakienilor care suferă cel mai mult. Minoritatea sunnită din Irak se plânge de lipsa drepturilor civile, de marginalizare și excludere din procesul politic de către guvernul, condus de Nuri al-Maliki, dominat de șiiți.