Veteranii de război, obligați să dea banii înapoi printr-o hotărâre de guvern „fantomă”

Veteranii de război, obligați să dea banii înapoi printr-o hotărâre de guvern „fantomă”

Militarii care au luptat în al Doilea Război Mondial și în Teatrele de Operații s-au trezit cu citații din partea Fiscului care le-a comunicat că sunt obligați să plătească impozit pe case, terenuri și mașini pentru care erau scutiți, dacă acestea sunt deținute împreună cu soțiile sau copii. Spre surprinderea lor, militarii care au luptat în Afganistan, Irak sau Bosnia sunt obligați să returneze importante sume de bani, deși legea promulgată de președintele României îi exonera de plata acestora

O măsură luată de Guvernul Cioloș a stârnit o adevărată revoltă în rândul veteranilor de război. Începând cu data de 1 iunie, aceștia au început să primească somații de la administrațiiile fiscale prin care sunt somați să plătească impozite pentru casă, terenuri și mașini. Așa au aflat, cei mai mulți dintre ei, că, printr-o hotărâre de guvern (HG), soțiile lor sau rudele împreună cu care dețin proprietățile nu mai sunt scutiți de plata impozitelor. Este vorba despre HG nr. 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Chestionați de „Evenimentul zilei”, atât reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR) cât și reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, care reprezintă militari care au luptat în Teatrele de Operații, ne-au declarat că nu au fost consultați în legătură cu această măsură luată de Guvernul Cioloș.

Scutiți de impozit doar trei luni

Veteranii, invalizii și văduvele de război sunt scutiți de plata impozitelor și beneficiază de anumite drepturi prin Legea 44/1994. Ca urmare a demersurilor făcute de AMVVD, cu acordul Ministerului Apărării Naționale Parlamentul României a aprobat Legea 223/2015 privind pensile militare de stat prin care și militarii care au luptat în Teatrele de Operații au obținut anumite drepturi. Mai mult, preşedintele Romaniei a semnat, în ultima zi a anului trecut, decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală. La art. 456 alin. 1 al Codului fiscal (legea 227/2015) sunt enumerate scutirile necondiţionate la impozitul pe clădiri, printre care cele aparţinînd personalului armatei participant la acţiuni militare în străinătate (litera p), veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război (litera r). În document se precizează, clar: „Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare”. Cu toate acestea, prin Hotărârea de Guvern nr. 159/2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 208/21.03.2016, au fost aduse o serie de modificări și completări Normelor Metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG. nr. 1/2016 în materia impozitelor și taxelor locale. În HG promulgat de Guvernul Cioloș se arată că scutirea de la plata impozitului pentru clădirea, terenul sau mijlocul de transport deținute în coproprietate, și inclusiv în cazul soților, se aplică doar pentru cota parte de proprietate deținută de beneficiarul scutirii și nu pentru întreg bunul. Mai exact, în cazul coproprietății doar veteranul este scutit de plata impozitului, soția lui plătind impozitul integral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și rudele persoanelor cu handicap plătesc

Modificările aduse de HG 159/2016 se arată că măsura de taxare a soților sau a coproprietarilor se aplică și persoanelor cu handicap. „În cazul clădirilor și terenurilor aflate în coproprietatea unor categorii de persoane care beneficiază de facilități (persoane participante la acțiuni militare și urmași, veterani și văduve de război, persoane persecutate politic, persoane cu handicap grav sau accentuat), scutirea de impozit pe clădiri/teren se acordă corespunzător cotei – părți din dreptul de proprietate asupra clădirii/terenului”, se arată în textul HG.

„Am ajuns să plătesc impozit și pentru pensie”

Marin Dragnea, peședintele ANVR ne-a declarrat că această măsură nu este singura luată de guvernanți, în ultima vreme. „Am ajuns să plătesc impozit și pentru pensie, nu numai pe casă”, susține generalul Dragnea, în vârstă de 94 ani. În situația lui sunt bătrâne care sunt nevoite, acum, să restituie sume de bani din pensie. La rândul lui, Marius Apostol (foto), președintele AMVVD susține a încercat să aibă un dialog cu reprezentanții Guvernului, fără succes. „Practic, am fost scutiți de impozit trei luni, iar acum ni se cer banii înapoi, pentru contravaloare bunului deținut în comun. Vă dați seama, mulți dintre militari, polițiștii sau jandarmii care fac parte din asociația noastră au case cumpărate cu împrumuturi de la bănci. Când am fost trimiși în misiune, nu ne-a întrebat nimeni cum se descurcă soțiile și copii noștri”, ne-a spus, revoltat, Marius Apostol.