Viaţa liniştită pe care o duce un falsificator de artă. De ce nu este după gratii | VIDEO

Viaţa liniştită pe care o duce un falsificator de artă. De ce nu este după gratii | VIDEO

A copiat nenumărate lucrări ale unor artişti cunoscuţi, printre ei chiar Pablo Picasso...

Falsurile au ajuns în zeci de muzee americane, însă autorul lor nu este după gratii. De ce?

Deoarece potrivit legii americane, nu a făcut nimic ilegal. Mark Landis –„falsificatorul liniştit”, după cum este supranumit printre altele, are geanta plină cu tablouri. Pleacă spre un muzeu, unde le va dona, aşa cum a făcut cu zeci de alte lucrări. De fiecare dată a spus că sunt operele unor pictori cunoscuţi şi a fost crezut pe cuvânt.

Medicii l-au încurajat

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, toate tablourile pe care le donează sunt copii, făcute chiar de el, potrivit artandcraftfilm.com.

Mark Landis şi-a pierdut tatăl în adolescenţă. A avut o cădere psihică, a ajuns în spital şi a fost diagnosticat cu schizofrenie. Ca terapie, medicii l-au încurajat să picteze şi să deseneze. Atunci a decoperit că îi place să copieze opere din cataloagele de artă. Dar "cariera" de falsificator şi-a început-o în jurul vârstei de 30 de ani. Atunci a donat prima operă unui muzeu şi nimeni nu s-a îndoit că Landis este un filantrop veritabil.

Timp de 30 de ani, Mark Landis a trecut pe la aproape 50 de muzee din 20 de state americane şi a dăruit mai bine de 100 de lucrări. A făcut o singură greşeală: unele opere le-a copiat în mai multe exemplare şi le-a dat unor galerii de artă diferite. Aşa a trezit suspiciunile unui specialist.

Astfel, muzeograful a descoperit toate înşelătoriile şi a anunţat autorităţile. FBI a ajuns la concluzia că nu a fost comisă nicio infracţiune, pentru că Landis nu a cerut niciodată bani pentru lucrările sale.

În 2002, la Universitatea din Cincinnati a fost organizată o expoziţie numai cu lucrările lui Mark Landis. Deschiderea a fost pe 1 Aprilie, de Ziua Păcălelilor...