Fost viceprimar din Hunedoara, trimis în judecată alături de soţie şi alţi funcţionari din Primărie pentru fraude cu fornduri APIA

Fost viceprimar din Hunedoara, trimis în judecată alături de soţie şi alţi funcţionari din Primărie pentru fraude cu fornduri APIA

Fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae-Robert Dan, soţia acestuia, dar şi angajaţi ai primăriei au fost trimişi în judecată de DNA Alba Iulia într-un dosar privind fapte de corupţie în legătură cu obţinerea în mod nelegal de fonduri de la APIA, cauza fiind înaintată spre soluţionare Tribunalului Hunedoara.

Potrivit unui comunicat al DNA, Nicolae-Robert Dan, la data faptelor viceprimar al municipiului Hunedoara, aflat în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese, transmite Agerpres.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Aurel Raţă-Bugnariu, la data faptei secretar al Primăriei Hunedoara, şi Daniela Arieta Căpâlnă, la data faptei şef Serviciu Buget-Finanţe-Contabilitate în cadrul primăriei, ambii pentru abuz în serviciu, dar şi Alexandrina-Petronela Coşăreanu, soţia fostului viceprimar, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi participaţie improprie la fals intelectual, ambele în formă continuată.

Procurorii spun că, în perioada 2010 - 2012, Coşăreanu a întocmit în fals zece contracte de arendă, prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Hunedoara, în vederea obţinerii de subvenţii pentru perioada menţionată.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, inculpata i-a determinat pe funcţionarii Primăriei Hunedoara să emită mai multe adeverinţe care atestau faptul că utilizează în mod legal suprafeţele cuprinse în contractele de arendă false, aspect necunoscut de aceştia la momentul emiterii documentelor.

În acest fel au fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare de 186.773 lei.

Alexandrina Coşăreanu mai este acuzată că, în baza unui contract de arendare încheiat în mod nelegal şi semnat cu încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi inculpaţi angajaţi ai primăriei, respectiv Raţă şi Căpâlnă, a solicitat acordarea subvenţiilor şi pentru o parcelă în suprafaţă de 118,50 ha păşune, proprietatea municipiului Hunedoara.

„Mai mult, contractul a fost încheiat cu titlu gratuit, fără ca între părţi să se stabilească un preţ, conform prevederilor legale, cauzându-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale Primăriei Hunedoara. În aceleaşi condiţii de nelegalitate, contractul menţionat mai sus a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 5 aprilie 2012, pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei Hunedoara, la rubrica 'Arendator Primar', de către inculpatul Dan Nicolae-Robert, soţul inculpatei Coşăreanu Alexandrina-Petronela", mai spun anchetatorii.

În acest dosar, municipiul Hunedoara s-a constituit parte civilă cu suma de 57.424 lei, iar APIA s-a constituit parte civilă faţă de inculpata Alexandrina-Petronela Coşăreanu cu suma totală de 186.773 lei, reprezentând sumele încasate necuvenit în campaniile 2010, 2011 şi 2012, raportat la suprafeţele ce fac obiectul contractelor de arendă întocmite în fals. De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra sumelor de 11.000 euro şi 282.400 lei ridicate de la inculpata Coşăreanu, dar şi asupra unui imobil ce aparţine Danielei Căpâlnă.