Victor Ponta: Aderarea României la NATO înseamnă atingerea unui nou nivel de stabilitate și securitate

Victor Ponta: Aderarea României la NATO înseamnă atingerea unui nou nivel de stabilitate și securitate

Ziua în care România a aderat la NATO a devenit un moment de referință în istoria națională, însemnând atingerea unui nou nivel de stabilitate și securitate, se arată în mesajul prim-ministrului Victor Ponta, cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică.

"Aderarea la Alianța Nord-Atlantică a reprezentat în 2004 un proiect național, de conlucrare politică. În acești zece ani de apartenență la Alianță s-a dovedit că decizia noastră a fost una fundamentală și corectă. Putem realiza acum, în actualul context internațional complex, câtă dreptate au avut acei lideri politici care, în anii 1997-2004, au susținut integrarea țării noastre în NATO”, a declarat premierul. „Capacitatea României de a fi un partener viabil și puternic pentru zona euro-atlantică ne-a pavat drumul către integrarea în Uniunea Europeană și obținerea unui climat pozitiv pentru dezvoltarea societății românești în ansamblu", mai subliniază premierul, în mesajul transmis astăzi. Ponta afirmă că, în această zi, gândurile tuturor trebuie să se îndrepte ''mai ales spre eroii români care au participat la misiunile desfășurate de NATO, garantând astfel securitatea noastră și a aliaților noștri". "Meritul principal revine militarilor noștri, care sunt în prima linie a teatrelor de operații. Mulțumesc aliaților internaționali pentru sprijinul pe care ni l-au acordat de-a lungul celor 10 ani și, totodată, pentru deschiderea manifestată față de parteneriatul cu Republica Moldova!", susține Victor Ponta. Antonescu: evenimentele din regiune arată importanța apartenenței la NATO Evenimentele politico-militare de ultimă oră din vecinătate ne arată cât de important este pentru securitatea naţională faptul că România este membru cu drepturi depline al NATO, afirmă preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-un mesaj adresat cu ocazia aceleiași aniversări.

"În urmă cu exact zece ani, pe 29 martie 2004, pe peluza Casei Albe de la Washington avea loc ceremonia festivă de primire a României ca membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Alături de alte şase state din fostul bloc comunist, ţara noastră încheia astfel procesul istoric de aderare la NATO, cea mai puternică alianţă de securitate creată şi pusă în slujba păcii, libertăţii şi apărării democraţiei. Ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, aş vrea să mulţumesc în egală măsură tuturor cetăţenilor români, diplomaţilor şi întregii clase politice pentru efortul comun, depus ani la rândul după Revoluţie, de a transpune în realitate visul numit aderarea României la NATO" , se arată în mesajul cu Crin Antonescu, citat într-un comunicat. Acum 10 ani, pe 29 martie 2004, România a devenit țară membră, cu drepturi depline, a Alianței Nord-Atlantice. Într-un mesaj citat de stirileprotv.ro, lordul Robertson, secretarul-general NATO în momentul aderării țării noastre la blocul militar, spune ca negocierile pentru aderarea Romaniei la Alianta nu au fost usoare, iar standardele cerute "au dat de furca" Bucurestiului.

"Negocierile nu au fost usoare. NATO nu este un club caruia sa i te alaturi doar pentru ca meriti. Este o alianta militara la a carei securitate trebuie sa contribui, dar sa si beneficiezi de pe urma ei. De asemenea, trebuie sa ai institutii democratice sustenabile, legi anticoruptie puternice, pe care sa le si aplici, o economie de piata si relatii bune cu vecinii. I-am dat de furca Romaniei cu aceste standarde, dar in cele din urma am fost multumiti ca le-a indeplinit, pentru a fi un bun si eficient membru al Aliantei", a mai declarat politicianul britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News