Victor Ponta, despre Raluca Prună: E CĂZUTĂ în CAP. Drepturile omului NU sunt un LUX

Victor Ponta, despre Raluca Prună: E CĂZUTĂ în CAP. Drepturile omului NU sunt un LUX

Fostul premier Victor Ponta a comentat, luni, la Parlament, declaraţiile ministrului Justiţiei despre ordonanţa privind interceptările, el susţinând că un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului sunt un lux "ori e căzut în cap, ori trebuie să plece".

"Mie mi se pare totuşi că drepturile fundamentale nu sunt un lux. Aşa mi se pare mie. Dacă am greşit, 'voi urmări cu atenţie şi preocupare' de acum încolo. Nu m-am pronunţat pe ordonanţă (n.r. - privind interceptările), că nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunţ. Un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament. Aşa cred eu. Dacă greşesc... Dvs., dacă sunteţi bucuroşi că drepturile fundamentale sunt un lux, atunci rămânem aşa", a declarat Ponta la finalul şedinţei grupurilor parlamentare PSD. 

Întrebat dacă a propus în şedinţă depunerea unei moţiuni simple pe justiţie, Victor Ponta a răspuns: "Nu. Într-o viaţă anterioară. În viaţa actuală, nu". 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că ordonanţa adoptată vineri de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

''Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 - Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 - OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 - SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a scris ministrul, luni, pe Facebook. 

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii.