VICTORIA NULAND: SUA își onorează angajamentele și este alături de România | VIDEO

VICTORIA NULAND: SUA își onorează angajamentele și este alături de România | VIDEO

Adjunctul Secretarului de Stat american Victoria Nuland a transmis un mesaj poporului român, postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite la București, cu ocazia împlinirii a 10 ani de când România s-a alăturat NATO. Nuland laudă Parteneriatul Strategic SUA-România și subliniază importanța relațiilor bilaterale și în cadrul Alianței.

Oficialul american amintește că anul acesta este important pentru România și pentru relațiile transatlantice. În timp ce România sărbătorește 10 ani de când s-a alăturat NATO, SUA își exprimă recunoștința pentru angajamentul țării noastre pentru Alianță și pentru „tot ceea ce am făcut împreună în sprijinul păcii, libertății și democrației, în țările noastre și peste hotare”.  Victoria Nuland mai spune că astăzi, urmărim cu toții evenimentele din Ucraina și am condamnat împreună agresiunea militară a Rusiei și încercarea acesteia de a anexa Crimeea. „Împreună suntem alături de poporul ucrainean, pe măsură ce ei încearcă să-și construiască un viitor mai pașnic, unit, democratic și prosper”, explică Nuland.

În ultimii 10 ani, ca aliați în NATO, România și SUA au colaborat în Balcani, în Afganistan, în Marea Mediterană, în Marea Neagră. „Tot ca aliați în NATO ne-am luat angajamente solemne unul față de altul, potrivit articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Astăzi vreau să reafirm în fața poporului român că SUA își onorează angajamentele și este alături de România ca prieten și aliat și dorim că continuăm și să extindem colaborarea noastră importantă”, precizează oficialul Departamentului american de Stat.  Relația strategică dintre România și Statele Unite a fost discutată și de șeful Cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la Washington, săptămâna trecută. Diaconescu s-a întâlnit cu mai mulți oficiali americani, printre care și Victoria Nuland, cu care a discutat și despre independența justiției din România și respectarea statului de drept. Diaconescu s-a întâlnit și cu subsecretarul de stat pentru securitate internațională, Rose Gottemoeller, cu ambasadorul special pentru Sancțiuni, Daniel Fried, precum și cu oficiali de la Pentagon și de la Consiliul Securitatii Nationale. <iframe src="//www.youtube.com/embed/4LPjRJgApwA" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News