Vier Pfoten cere șefilor de la ASPA să facă publice dovezile care arată că maidanezii au fost adoptați pentru zoofilie

Vier Pfoten cere șefilor de la ASPA să facă publice dovezile care arată că maidanezii au fost adoptați pentru zoofilie

Organizaţia Vier Pfoten îi solicită coordonatorului ASPA Răzvan Băncescu dovezi clare pentru acuzaţiile făcute, privind exportul animalelor de către ONG-uri pentru zoofilie şi testări medicale, afirmând că, în lipsa acestora, îl va da în judecată.

"Ca urmare a acuzaţiilor extrem de grave lansate de un reprezentant al Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor din Bucureşti (ASPA), organizaţia Vier Pfoten solicită oficial Primăriei Municipiului Bucureşti să facă publice dovezile pe care acest angajat din subordinea sa susţine că le deţine. Vier Pfoten consideră inacceptabil ca un funcţionar al statului să lanseze acuzaţii false şi să apeleze la metode îndoielnice, precum prezentarea de fotografii şocante, cu scopul de a deturna atenţia de la cheltuieli nejustificate de milioane de euro din bani publici", se spune în comunicatul organizaţiei, potrivit mediafax.ro.

Un reprezentant al Vier Pfoten, Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân, apreciază conferinţa susţinută de Băncescu, joi, drept "un spectacol ieftin", în care nu a putut fi identificată "nici măcar o dovadă concretă" pentru cele afirmate. "Singurele sale argumente au fost o serie de fotografii şocante copiate de pe internet, fără să demonstreze vreo legătură între acestea şi salvatorii de animale din România. E o tehnică binecunoscută de a-ţi demoniza adversarii pentru a acoperi probleme grave din propria curte. O simplă privire asupra măreţelor realizări din bilanţul ASPA relevă discrepanţe inexplicabile între cifrele trecute acolo şi realitate. Conducerea ASPA a cheltuit sume enorme, de ordinul milioanelor de euro, pe care trebuie acum să le justifice, inclusiv în faţa DNA, unde i s-a deschis dosar penal", a declarat Anca Tomescu.

Reprezentanţii Vier Pfoten subliniază că Băncescu are obligaţia de a prezenta public dovezile care să sprijine afirmaţiile sale potrivit cărora peste 90 la sută din câinii adoptaţi internaţional sunt folosiţi în alte scopuri, inclusiv zoofilie, întrebându-se de ce ASPA nu a informat până acum autorităţile competente despre acest fenomen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei mai arată că, potrivit protocoalelor medicale cunoscute, testările de laborator se realizează exclusiv pe animale născute şi crescute într-un mediu strict controlat, ferit de factori exteriori, pe tot parcursul vieţii, infirmând că maidanezii din România ar putea fi folosiţi în acest scop. "Vier Pfoten nu a facilitat niciodată adopţiile internaţionale, toate campaniile sale fiind adresate la nivel naţional. Având în vedere că acuzaţiile vizează direct şi Vier Pfoten, organizaţia îi solicită lui Răzvan Băncescu să justifice prin dovezi clare cele afirmate. În caz contrar, Vier Pfoten îl va acţiona în judecată. (...) Vier Pfoten anunţă totodată ca îl va acţiona în judecată pe Răzvan Bancescu şi în legătura cu acuzaţiile formulate în mod direct la adresa organizaţiei", se mai spue în comunicat.

Organizaţia îi mai solicită coordonatorului ASPA ca, "înainte de a lansa acuzatii la adresa celor care, exclusiv din fonduri proprii, au ajutat la salvarea a mii de animale", "să răspunda nenumăratelor sesizări ale cetăţenilor, susţinute cu dovezi (foto, video, înregistrări) depuse la Poliţie, DSVSA şi ANSVSA, cu privire la condiţiile mizere din adăposturile publice ale Primăriei Capitalei". Vier Pfoten mai anunţă că va face o nouă plangere către Curtea de Conturi şi Parchetul General pentru verificarea modului în care ASPA a cheltuit fondurile publice.

La conferinţa de presă de joi, coordonatorul ASPA Răzvan Băncescu a acuzat ONG-urile de o serie de ilegalităţi, printre care faptul că ar exporta câini pentru zoofilie, şi nu pentru a fi adoptaţi. În sprijinul acestor acuzaţii el a prezentat mai multe fotografii înfăţişând acte se zoofilie şi a spus că din imagini se vede că sunt folosiţi în acest scop foarte puţini câini de rasă, cele mai multe exemplare fiind "maidanezi".

"Sursa (de câini, n.r.) pentru Europa de Vest, şi cel mai mult Germania şi Danemarca, este reprezentată de România şi Bulgaria. Nu pot să spun că Azorel, de pe strada Lăcătuşului nr. 5, a ajuns în Germania, la bordelul lui Franz, dar legătura este că pleacă afară volume foarte mari de câini şi numai 10 la sută ajung la adopţia reală, 90 la sută fiind folosiţi în alte activităţi", a mai spus Răzvan Băncescu, precizând că există dovedi în acest sens, care au fost deja prezentate procurorilor.

Tot în privinţa adopţiilor internaţionale, coordonatorul de proiect de la ASPA a arătat că, în 2014, au ieşit din România, cu paşapoarte emise de la Bucureşti, peste 20.000 de câini.

"Dintre acestea, două-trei mii de exemplare au ajuns la adoptator, restul ajung în alte scopuri. Sunt implicate şi persoane din străinătate, pentru că problema este transfrontalieră, şi persoane din viaţa publică din România, ONG-uri şi alte persoane fizice", a mai spus Băncescu.

El a precizat că, la nivelul anului 2013, prezenţa câinilor pe străzi le-a adus unor organizaţii nonguvernamentale din Bucureşti peste 6 milioane de euro, din care au fost fiscalizaţi doar 1,3 milioane de euro. La destinaţie, maidanezii din Bucureşti au valorat peste 20 de milioane de euro, potrivit Băncescu. "Nu vom tolera imixtiunea diverselor ONG-uri cu interese, mai mult decât dovedite, privind stocul permanent de câini din Bucureşti pe care l-au avut la dispoziţie atâţia ani pentru exporturile lor", a mai spus Răzvan Băncescu.

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, printre infracţiunile de pe care le săvârşesc organizaţiile pentru protecţia animalelor se numără şi evaziunea fiscală şi deturnarea de fonduri. El a făcut referire la organizaţia Vier Pfoten, spunând că aceasta nu a raportat niciodată din punct de vedere fiscal activităţile derulate în România, nu a depus bilanţul anual în ultimii patru ani şi nu a raportat, din punct de vedere medical, nicio manoperă veterinară desfăşurată în România. Coordonatorul de proiect al ASPA a susţinut că Vier Pfoten "a acoperit cu bună ştiinţă" traficul ilegal de câini desfăşurat în incinta ADP Sector 6, unde au fost găsiţi câini neînregistraţi, acte false, paşapoarte şi carnete antedatate, fiind destructurat de ASPA în 21 martie 2014. "În continuare, sectorul A din adăpostul din Pallady este blocat prin diverse procese ale Vier Pfoten, pentru că acolo mai au două truse de instrumentar de sterilizare, iar noi facem sterilizările în altă parte", a mai spus Băncescu.