Vin două zile cu VREME EXTREMĂ pentru mai multe judeţe. COD ROŞU de inundații până vineri la ora 10.00.

Vin două zile cu VREME EXTREMĂ pentru mai multe judeţe. COD ROŞU de inundații până vineri la ora 10.00.

Hidologii au emis o avertizarea de Cod Roşu pentru judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabil până vineri la ora 10.00. Debitele unor râuri a crescut în unele cazuri şi de 400 de ori, iar puhoiaele vin cu furie spre sudul ţării. Din cauza ploilor torenţiale, peste 650 de locuinţe şi 22 de localităţi sunt şi acum sub ape. Aproape 50 de kilometri de drumuri au fost acoperite de torente. După Oltenia, vine rândul Banatului să fie ameninţat de ape. Codul Rosu a fost extins şi peste zona Banatului Montan până vineri. Bănăţenii din judeţele Caraş-Severin şi Timiş au motive serioase de îngrijorare.

Meteorologii au avertizat că ploile nu se opresc, vor fi fenomene extreme până vineri la ora 10.00. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Galben şi Cod Portocaliul de ploi torenţiale şi vijelii pentru mai multe multe zone ale ţării.

COD PORTOCALIU de ploi torenţiale

În intervalul 31 iulie, ora 3.00 şi 1 august, ora 3.00, va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj.

Ne puteți urmări și pe Google News

COD GALBEN de ploi torenţiale

În intervalul 31 iulie, ora 3.00 şi 1 august, ora 10.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul ţării, precum şi în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

COD ROŞU de inundaţii

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a extins până joi la prânz avertizarea Cod Roșu de inundații pe râul Vedea și pe afluentul său Cotmeana din județele Olt, Teleorman și Argeș, dar şi pentru râul Lotru şi zone şi Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj.

În intervalul 30.07.2014 ora 14:00 – 01.08.2014 ora 14:00 pe râul Vedea si pe afluentul sãu Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges).

Începand cu data de 31.07.2014 ora 06:00  pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Vâlcea).   

În intervalul 31.07.2014 ora 03:00 - 01.08.2014 ora 06:00 pentru scurgeri importante pe versanti, torenti si pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce în unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

COD PORTOCALIU de inundaţii

Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiasi – amonte Podari (judetul Dolj), Lotru (judetul Vâlcea), Oltet (judetele Gorj, Vâlcea si Olt), Teleorman amonte S.H. Tãtãrãstii de Sus (judetele Arges si Teleorman), afluentii râului Vedea din judetul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judetele Arges si Giurgiu).

Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00  pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judetele Caras Severin si Gorj), Drincea, Desnãtui (judetele Mehedinti si Dolj),  afluentii Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt si Arges, bazinele superioare ale Argesului si Dâmbovitei (judetele Arges si Dâmbovita).

COD GALBEN de inundaţii

Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu superior, Gilort  si Jiu pe sector aval Rãcari- judetele Gorj si Dolj, afluentii Oltului din judetele Gorj, Vãlcea si Olt, Teleorman aval Tãtãrãstii de Sus si Neajlov aval Vadu Lat (judetele Teleorman si Giurgiu).

Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârzava, Moravita, Caras, Nera, bazinul superior si mijlociu al Begãi, bazinul superior al Timisului, Poganis (judetele Caras Severin si Timis), afluentii Muresului din judetul Hunedoara, afluentii Oltului din judetul Sibiu, bazinul superior al Argesului, bazinul mijlociu al Dâmbovitei si Sabar (judetele Arges, Dâmbovita, Ilfov si Giurgiu).

Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00  pentru scurgeri importante pe versanti, torenti si pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si în alte bazine hidrografice din judetele Hunedoara si Sibiu.