Vinerea neagră pentru Dan Voiculescu: Un deceniu de închisoare

Vinerea neagră pentru Dan Voiculescu: Un deceniu de închisoare

Doi judecători au decis pedeapsa maximă și confiscarea întregii averi pentru fostul mogul media. Ziua de ieri a adus pentru lotul Voiculescu 67 de ani de închisoare.

"În temeiul Legii... condamnă pe inculpatul Voiculescu Dan la pedeapsa de 10 ani închisoare”. De acestă frază a fugit șase ani Dan Voiculescu. Până ieri, când  judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea au dat verdictul final în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Cinci ani după executarea pedepsei, mogulul media nu are voie să fie ales în funcții publice sau să dețină firme ori să facă afaceri. Pentru a acoperi prejudiciul imens de 60 de milioane de euro, instanța a pus sechestru și a confiscat tot ce a găsit pe numele familiei Voiculescu. Inclusiv sediile televiziunilor care au fost construite pe terenurile fostului institut de cercetare au fost confiscate și puse la dispoziția statului. Cei doi judecători au mai hotărât ca de la fiicele  sale, Camelia și  Corina Voiculescu, să fie confiscate acțiunile GRIVCO donate de tatăl lor.

Cât va sta închis

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit legislației în vigoare, la cei 68 de ani ai săi, Voiculescu va executa doar o treime din pedeapsă. Cu puțin noroc și după publicarea unor „lucrări științifice” din spatele gratiilor, Voiculescu poate ieși din închisoare în vara lui 2017. Între timp, la această pedeapsă se pot aduna altele. Voiculescu este trimis în judecată în dosarul șantajului practicat de Antena3 asupra RCS-RDS și este cercetat sub control judiciar în alt caz de șantaj, cel al sponsorizărilor „forțate” pentru a nu determina campanii media împotriva mai multor companii. Dacă va fi găsit vinovat și în aceste dosare, pedepsele se  vor contopi și va rezulta una mai mare, stabilită de judecători.

O altă lovitură dispusă de instanță reprezintă returnarea chiriilor încasate de familie de la Romtelecom. Fosta firmă de comunicații a statului a avut mai mulți ani sediul în blocul turn construit de Voiculescu pe terenul ICA. A primit mai mulți ani, milioane de euro chirie, bani care trebuie acum returnați.

Recuperarea pagubei

Bunurile confiscate vor fi valorificate de ANAF, iar clădirile vor fi vândute sau închiriate. Sub sechestru rămân și bunurile celorlalți 11 inculpați din dosar, dar cele mai multe se află în dreptul numelui lui Voiculescu.

În același timp, judecătorii au mai decis ca șeful DNA, Laura Kovesi, împreună cu inspectorii financiari să descopere alte bunuri și conturi ale familiei Voiculescu. După inventariere, ele  vor fi propuse pentru confiscare judecătorilor de la Curtea de Apel București.  Instanța a aplicat în acest caz principiul   confiscării extinse, astfel încât bunurile pot fi confiscate de stat dacă se consideră că provin din săvârșirea de infracțiuni. Verificările se vor extinde inclusiv asupra conturilor din străinătate ale condamnatului Dan Voiculescu.

Expertize devastatoare

În acest moment, Dan Voiculescu mai are la îndemână două căi extraordinare de atac: contestația în anulare și recursul în casație. Ambele sunt judecate de instanța supremă. Acestea pot fi admise numai dacă se constată grave abateri de procedură, lucru aproape exclus, având în vedere că a fost condamnat de două instanțe de judecată.

În cauză au avut loc mai multe expertize care au confirmat spusele DNA: în urmă cu un deceniu, Dan Voiculescu a pus mâna pe un teren de 3,6 hectare și mai multe clădiri în zona Băneasa cu suma modică de 100.000 de euro. Valoarea reală a proprietăților cumpărate de Voiculescu este de 60 de milioane de euro. La aceste expertize au participat inclusiv specialiști plătiți de fostul mogul media.

Funcționarii statului care au plătit cu libertatea pentru propășirea lui Felix

Considerat capul întregii afaceri prin care a obținut un teren extrem de valoros în centrul Capitalei, Voiculescu a primit cea mai mare pedeapsă, adică zece ani închisoare. Tribunalul a fost mai indulgent și l-a condamnat anul trecut doar la 5 ani. Complicii săi, unsprezece la număr, au fost condamnați și ei la pedepse grele.

Gheorghe Mencinicopschi. Fostul director al ICA și cel care a participat alături de Grivco la un simulacru de licitație publică a primit opt ani de închisoare și i s-a pus sechestru pe casa din Otopeni.  La instanța de fond, nutriționistul de casă al trustului Intact primise „doar” șase ani. A fost condamnat pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sorin Pantiș.  Fost ministru și, ulterior, director în cadrul Grivco a primit o condamnare de șapte ani. La Tribunal primise doar șase ani. Sorin Pantiş a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului faţă de cea reală şi fals în înscrisuri.

Corneliu Popa. Fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) a fost condamnat la opt ani de închisoare. Cinci ani după pedepsă nu are voie să ocupe funcții publice. A fost acuzat de stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate a bunurilor aparținând statului.

Sandu Jean Cătălin. Fostul şef al Direcţiei Juridice din ADS a primit o pedepsă de șase ani de închisoare. A stabilit cu intenție o valoare mai mică a bunurilor aparținând ICA. La  Tribunal a primit aceeași pedeapsă.  

Vlad Nicolae Săvulescu. A primit o pedeapsă de șase ani închisoare cu executare după ce a stabilit cu intenție o valoare diminuată a activelor ICA de aproape 75 de ori. La Tribunal a primit anul trecut,  tot 6 ani.

Flavius Adrian Pop. A primit o condamnare de cinci ani închisoare cu executare. Anul trecut, la Tribunal, primise cu un an mai mult. Și el a diminuat valoarea ICA din postura de membru al Consiliului de Administrație al ICA București.

Gheorghe Sin. Academician și fost membru al CA al Institutului de Cercetări Alimentare. A fost condamnat la patru ani închisoare cu suspendare sub acuzația de complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate a bunurilor statului.

Constantin Baciu. Fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generala a Acționarilor al ICA. A primit patru ani de închisoare cu suspendare. Este acuzat de complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate a bunurilor statului.

Petre Alexandru, Grigore Marinescu și Viorica Ene. Au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare. Cu toții erau cenzori ai ICA la momentul privatizării.

REACȚII

Camelia Voiculescu

Fiica lui Felix a atacat decizia instanței. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi sfidează nu doar practicile Justiției într-o țară democratică, parte a Uniunii Europene, ci și principiile statului de drept, atât de invocat tocmai de aceia care nesocotesc legea. Printr-o încălcare flagrantă a drepturilor la un proces corect, tatăl meu plătește pentru ca presa să nu fie monocoloră în România. Pentru curaj”, a scris Camelia Voiculescu (foto) într-un comunicat.

Victor Ponta

Premierul a ținut să-și asigure bunăvoința vedetelor Antenelor și a scris pe Facebook că el garantează că Antena 3 va continua să existe: „Am luat act de decizia Curții de Apel București. Nu comentez sentințe în cauze penale, dar vreau să asigur pe toata lumea că, atât timp cât voi fi lider politic și cetățean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliștii Antena 3 / Antena 1 și toți jurnaliștii din țara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-și poată desfășura activitatea conform dreptului constituțional la libera exprimare și independența presei”.

Primul-ministru a mai adăugat câteva rânduri și pentru apropiații din dosarul ICA. „Sunt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnați, o țară liberă poate exista doar dacă există și o presă liberă. Alături de milioane de alți români doresc și cred că mulți ani de acum înainte „Antena 3 va fi aici”!”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Lia Olguța Vasilescu

Primarul PSD al Craiovei i-a luat apărarea lui Voiculescu și a atacat Justiția. „Pe cine a omorât Voiculescu de a luat zece ani cu executare? Huidu a omorât un om și a luat 3 cu suspendare”, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe pagina ei de Facebook.

Mircea Badea

Comicul Antenei 3 nu a avut toate cuvintele la el și a avut doar o reacție caracteristică mai degrabă unei galerii de fotbal. „Nu se termina nimic aici. De abia începe!”, a scris Badea pe un site de socializare.

Daniel Constantin

Ministrul Agriculturii a ținut să fie și el alături de Voiculescu printr-un mesaj făcut public. „Este un moment dificil și o dramă care i se întâmplă unui om care a avut inițiative benefice pentru România de-a lungul timpului și a reușit să pună pe picioare companii solide, care au generat mii de locuri de muncă, contribuind semnificativ la bugetul public. Uman, sunt alături de domnul Voiculescu. Știu că are puterea să depășească acest moment”, a declarat  Daniel Constantin.

Maria Grapini

Europarlamentarul PC a declarat că șeful său politic își va găsi dreptatea în Europa. „Eu încă mai sper să existe cale de atac în afară. Vă spun sincer că mă duc cu mare jenă în septembrie în Parlamentul European. Dacă am ajuns să ne căutăm toți românii dreptatea în afară e foarte trist”, a comentat și aceasta.