CRIZA din UCRAINA. Parlamentul a votat demiterea președintelui. Iulia Timoşenko s-a adresat manifestanților din Kiev: "Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri"

CRIZA din UCRAINA. Parlamentul a votat demiterea președintelui. Iulia Timoşenko s-a adresat manifestanților din Kiev: "Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri"

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoșenko, a fost eliberată sâmbătă din închisoare. Parlamentul a votat demiterea președintelui Viktor Ianukovici, însă acesta a anunțat că nu acceptă decizia. Cel puţin 80 de oameni au fost ucişi în ultimele zile, în confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţi.

GALERIE FOTO. Fața sângeroasă a conflictului, în imagini Reuters. AVERTISMENT: Galeria conține imagini violente care pot afecta emoțional persoanele sensibile. Nu vă recomandăm vizualizarea galeriei, dacă sunteti o persoană sensibilă UPDATE 21.35. Iulia Timoșenko a ajuns în Piața Indepenței din Kiev și a ținut un discurs în mijlocul delor peste 50.000 de persoane din EuroMaidan din scaunul cu rotile.  "Sunteţi eroi, sunteţi cei mai buni din Ucraina!", a declarat Timoşenko, izbucnind în lacrimi.

„M-am învinuit că nu am fost cu voi pe baricade! Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri. Nu plecaţi până nu terminăm ceea ce ne-am propus, sunteţi garanţia pentru continuitate“, a spus fostul premier manifestanților din Piața Independenței Timoșenko a vorbit despre o nouă Ucraina europeană și unită. "Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul", a spus Timoşenko.

Filmul evenimentelor de sâmbătă: Ora 10.15. Vitali Kliciko, unul dintre liberii opoziției, anunţă că Viktor Ianukovici a părăsit capitala. În noaptea de vineri spre sâmbătă, un oficial american a declarat că preşedintele ucrainean a plecat în estul ţării, la Harkov. Ora 13.40. Parlamentul adoptă o rezoluţie cu privire la eliberarea "imediată" a Iuliei Timoşenko. Ora 16.00. Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promis că își va da demisia, promisiune făcută în timpul unei conversații telefonice cu unul dintre liderii opoziției, Arseni Iațeniuk, a anunțat deputatul de opoziție Mikola Katerinciuk, citat de France Presse.

”Iațeniuk a cerut, în numele Maidanului (centrul contestării populare îndreptate împotriva puterii, n.r.), ca Ianukovici să își dea demisia. Ianukovici a promis să facă acest lucru. Așteptăm și confirmarea scrisă”, a declarat Katerinciuk în fața presei, conform Agerpres. Ora 16.30. Viktor Ianukovici: "Nu intenţionez să îmi dau demisia. Nu intenţionez să părăsesc ţara" Contrar unei informații anterioare, președintele Viktor Ianukovici a declarat într-o intervenție televizată că nu va demisiona. "Ţara asistă la o lovitură de stat", a declarat el. "Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara", a subliniat Ianukovici. Potrivit BBC, Ianukovici a mai spus în intervenția televizată că va face toate eforturile pentru a proteja poporul ucrainian.  El a afirmat, de asemenea, că preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak a fost obligat să demisioneze pentru că a fost bătut. Ora 17.00. Potrivit BBC News online, ministrul ucrainean al Apărării Pavlo Lebedev a plecat către republica autonomă Crimeea, fără să delege atribuţiile cuiva. Adjunctul ministrului Apărării, Volodimir Mojarovski, "distruge toate documentele referitoare la redesfăşurarea trupelor în cursul conflictului", mai arată site-ului ucrainean Zerkalo Nedeli, citat de BBC. Ora 17:15. Parlamentul ucrainean a decis demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai. 328 de deputați au votat în favoarea acestei rezoluții în care se spune că șeful statului nu mai are capacitatea de a-și exercita prerogativele constituționale. Ora 18.10. Iulia Timoşenko a părăsit spitalul din Harkov, unde era deţinută, şi s-a urcat într-o maşină de teren neagră, relatează BBC News. Timoşenko se îndreaptă spre Kiev, către EuroMaidan, a anunţat un apropiat al fostului premier, citat de AFP. Ora 18.30 Viktor Ianukovici "nu acceptă" decizia prin care a fost demis de Parlament, a anunţat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ucrainean, ptrivit BBC News. Ora 19.20. Viktor Ianukovici a încercat să plece în Rusia. "A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk", o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat președintele Parlementului ucrainian, citat de agenţia Interfax. Ora 21:00. Iulia Timoşenko a ajuns la Kiev și depune flori la un memorial de pe strada Gruşevski. Fostul premier se îndreaptă spre Piața Independenței, acolo unde se va adresa mulțimii. Potrivit BBC, Timoşenko a coborât de la bordul avionului, cu care a sosit de la Harkov, pe aeroportul Juliani din Kiev. Evenimentele de sâmbătă: Ora 10.00. Președintele parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, un apropiat al șefului statului, Viktor Ianukovici, și-a dat demisia sâmbătă, a anunțat vicepreședintele forului legislativ în timpul ședinței, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rîbak a demisionat după ce mai mulți deputați ai Partidului regiunilor, aflat la putere, au anunțat că părăsesc această formațiune politică. Președintele american, Barack Obama, și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-au solicitat lui Ianukovici să pună în aplicare de urgență prevederile acordului privind încetarea crizei. Ban a afirmat că susţine acordul, dar a subliniat că "va fi important să se facă astfel încât acordul să fie pus în aplicare rapid pentru a calma situaţia şi a favoriza o ieşire paşnică din această criză". De asemenea, secretarul general al ONU a reiterat "apelul la nonviolenţă şi la dialog". "Susţinem eforturile celor care au negociat acordul şi salutăm curajul liderilor opoziţiei; sperăm că acordul va fi aplicat imediat", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney.

"Trebuie ca responsabilii de violenţe şi de victimele de la începutul crizei să fie traşi la răspundere, iar noi rămânem pregătiţi să impunem sancţiuni suplimentare dacă va fi cazul", a avertizat purtătorul de cuvânt.

Colega sa de la Departamentul de Stat, Marie Harf, a anunţat la rândul său că Statele Unite nu exclud "măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, dacă vor mai exista violenţe sau acordul va fi încălcat". Ora 11.00. Corespondentul BBC relatează că birourile președintelui Ianukovici nu mai sunt păzite, iar protestatarii se află la 50 de metri de sediul Președinției. Liderii protestatarilor au declarat că nu vor pătrunde în clădirile oficiale, ci le vor ”securiza”.

Opoziţia a îndemnat la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi la convocarea unor alegeri prezidenţiale anticipate până pe 25 mai, relatează AFP. Jurnalişti de la postul Kanal 5 au relatat anterior că au pătruns fără dificultate în reşedinţa preşedintelui, de obicei extrem de bine protejată, la periferia Kievului. Ora 13.10. Arsen Avakov, un colaborator apropiat al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, a fost desemnat ministru interimar de interne, informează AFP.

El a fost ales în cursul unei ședințe parlamentare cu 275 de voturi, dintr-un total de 324 votanți.

AFP amintește că un alt apropiat al Iuliei Timoșenko, Olexandr Turcinov, a fost ales mai înainte președinte al parlamentului, în locul lui Volodimir Rîbak, care și-a prezentat demisia în cursul dimineții. ORA 14.20. Iulia Timoșenko va fi eliberată, sâmbătă, după doi ani petrecuți la închisoare, anunță surse neoficiale citate de BBC. Ea mai avea de stat încă cinci ani după gratii, fiind condamnată pentru abuz de putere. Parlamentul de la Kiev a decis ieri, cu majoritate de voturi, eliberarea fostului premier. Timoșenko este așteptată în aceste momente în Piața Independenței pentru a se alătura protestatarilor. CITIȚI ȘI: Iulia Timoşenko: Povestea EROINEI Revoluţiei portocalii / VIDEO

Filmul evenimentelor zilei de vineri: Ora 9.30 Preşedintele Ianukovici anunţă un acord de încetare a violenţelor, după discuţii cu miniştrii europeni ce au durat toată noaptea.  Preşedinţia susţine că acordul de pace va fi semnat în jurul orei 12.00, însă Opoziţia nu a confirmat pentru moment informaţia, relatează BBC News. Surse diplomatice au declarat că negocierile au fost "foarte dificile". Discuţiile s-au încheiat în această dimineață, la ora 07:20, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. Ora: 11.10 Manifestanții au deschis focul asupra forțelor de ordine astăzi, în sectorul cuprins între Piața Independenței și sediul Parlamentului, a anunțat poliția ucraineană într-un comunicat, fără a preciza dacă a răspuns tirurilor venite din partea demonstranților. Portalul Kiev Post neagă însă aceste informații și susține că în piață este deocamdată liniște Ora 11.30: Pe o înregistrare audio de 15 minute postată pe YouTube de ziarul Ucrayinska Pravda se aud mai multe ordine, unele în limba rusă, date lunetiștilor postați pe clădirlile din jurul Euro-maidanului. „Dacă sesizați vreo activitate care implică arme, semnalați și acționați. Prioritatea noastră este acoperișul clădirilor înalte” se aude pe înregistrarea comunicațiilor radio. Ora 12.00 Reuters scrie că acordul la care s-a ajuns cu președintele Ianukovici, mediat de oficialii UE, prevede amendarea Constituției și reducerea prerogativelor prezidențiale până în septembrie. Acordul final urmează să fie semnat în cursul zilei, a declarat un diplomat european, acesta subliniind că tratativele continuă deoarece opoziția are o listă lungă de revendicări. Ora 12.20 În așteptarea acordului final, peste 250 de foști polițiști și veterani ai războiului din Afganistan s-au alăturat astăzi manifestanților din Piața Independenței. Aici s-au prezentat și 50 de polițiști din Lvov, cel mai mare oraș din vestul țării, sub comanda unui colonel, care s-au pus la dispoziția manifestanților. Între timp, parlamentul a adoptat o rezoluție de condamnare a violențelor și prin care se cere retragerea trupelor guvernamentale de pe străzi. Doi deputați s-au îmbrâncit după ce s-a decis amânarea ședinței dedicate amendării Constituției Ora 13.00 Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunțat organizarea de alegeri prezidențiale anticipate „nu mai târziu de decembrie 2014”, după amendarea Constituției prin care puterile sale îi vor fi dramatic reduse. „Voi iniția o redistribuire a puterilor pentru a pune bazele unei republici parlamentare și proceduri pentru a reveni la Constituția din 2004” se menționează într-un comunicat al președinției. Președintele a mai anunțat formarea unui guvern de uniune națională care să se bucure de încrederea întregii populații, precum și lansarea unei anchete privind măsurile represive din zilele trecute la care va participa și Consiliul Europei. Ora 16.00 Acordul a fost semnat de liderii opoziției ucrainene, anunță BBC. În Piața Independenței sunt însă voci care contestă acordul mediat de europeni și cer în continuare demisia președintelui. Reuters scrie că președintele Ianukovici nu a schițat niciun gest în timpul ceremoniei de semnare, păstrând o față gravă în prezența liderilor opoziției și a celor trei miniștri de Externe europeni. Germania, Franța, Polonia și SUA au salutat acordul, numindu-l un pas important în detensionarea situației din Ucraina Ora 17.00 Parlamentul a aprobat cu o largă majoritate legea prin care se revine la Constituția din 2004, o lege fundamentală în care puterile președintelui sunt diminuate semnificativ. Astfel, șeful statului nu mai are dreptul de a numi premierul, atribuție care revine Parlamentului, și nici guvernatorii Ora 18.50 Parlamentul ucrainean a aprobat amendarea Codului Penal care deschide calea eliberării Iuliei Timoșenko din închisoare, scrie BBC, la scurt timp după ce votat demiterea din funcție a ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, un apropiat al președintelui Ianukovici, găsit responsabil pentru măsurile represive din ultimele zile. Nu se știe deocamdată când fostul premier și principalul rival politic al președintelui Ianukovici, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de șapte ani, va fi eliberată. Modificarea Codului Penal trebuie promulgată de președintele Ianukovici. Ora 21.00 Statele Unite avertizează Rusia ca Ucraina să fie cuprinsă de violenţă Casa Albă a transmis că nu este în interesul Rusiei ca Ucraina să fie cuprinsă de violenţă şi a respins ideea că situaţia din Ucraina reprezintă o "luptă pentru a obţine controlul" în stilul Războiului Rece între Statele Unite şi Rusia, informează Reuters. Într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a declarat: "Este în interesul Rusiei ca Ucraina să nu fie cuprinsă de violenţă - la Kiev sau în alte locuri - să revină la stabilitate şi să se facă progrese spre un viitor în Ucraina care să reflecte voinţa poporului ucrainean". UPDATE 22.20. Activiştii Euromaidan cer demisia preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovici până mâine dimineaţă, anunţă agenţia ucraineană de presă UNN, citată de Agerpres. Potrivit Ukrainian National News, protestatarii cer ca Ianukovici să decidă să demisioneze până mâine la ora 10.00 (ora locală) sau vor trece la asalt cu arme. Bilanț tragic Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat, în această dimineaţă, un nou bilanţ al violenţelor care au izbucnit marţi la Kiev, de 77 de morţi şi 577 de răniţi, potrivit BBC News Online. Bilanţul oficial anterior era de 75 de morţi. Criza de la Kiev continuă după trei zile de violențe, confruntările dintre poliţie şi manifestanţi atingând cote maxime ieri. Protestatarii acuză forţele de ordine că au deschis focul asupra lor cu muniţie de război, ieri dimineaţă, făcând cel puţin 60 de morţi.

În presa ucraineană au apărut imagini cu un bărbat aparent membru al forţelor de securitate care deschide focul dintr-o puşcă de asalt Kalaşnikov asupra unei ţinte neidentificate, în centrul Kievului.

În imaginile realizate de Radio Svoboda, filiala ucraineană a Radio Free Europe/Radio Liberty, se pot vedea aproximativ zece bărbaţi în uniforme negre, cu banderole galbene pe un braţ. Doi dintre ei poartă iniţialele Berkut, în alfabetul ucrainean, vizibile clar pe spatele uniformei lor.

Berkut este unitatea specială antirevoltă a poliţiei ucrainene, cunoscută pentru brutalitate şi temută de către manifestanţi.

Unul din ei sprijină de umăr o puşcă de asalt Kalaşnikov şi trage calm două focuri înainte de a se retrage cu pas lent. Alte focuri de armă pot fi auzite în plan secund. <iframe src="//www.youtube.com/embed/RKYXDHBJVHE" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe> Citiţi mai multe: UE a blocat vizele și a înghețat conturile liderilor ucraineni acuzaţi că au mâinile ”pătate de sânge” Niciun acord politic nu a fost obţinut pentru moment pentru ieşirea din criză în Ucraina, chiar dacă preşedintele Viktor Ianukovici ar fi acceptat formarea unui guvern de uniune naţională, iar cei trei miniştri de Externe din Franţa, Germania şi Polonia vor reveni pentru noi discuții.  GALERIE FOTO 2. Cum arată centrul Kievului după cea mai sângeroasă zi de proteste: Şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a declarat joi că ”progrese au fost realizate” în negocierile pentru a pune capăt crizei în Ucraina, dar că ”persistă importante divergenţe”, transmite Agerpres citând AFP.

  • FILMUL CONFLICTULUI: Cum a ajuns Ucraina în pragul unui război civil
  • Traian Băsescu îi cere lui Ianukovici să nu ordone reprimarea manifestaţiilor în Ucraina: ”Violenţa va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor
 ”În momentul de faţă nu există niciun rezultat”, a declarat la rândul său unul din liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, după o întâlnire cu miniştrii de externe europenei aflaţi la Kiev.

Uniunea Europeană a fost de acord joi să impună sancţiuni persoanelor responsabile pentru violenţa din Ucraina. Totodată, Casa Albă i-a cerut preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să-şi retragă imediat forţele de securitate şi să respecte dreptul de protest paşnic. Citiți și alte articole despre conflictul din Ucraina:

  • Mesaj de pe EuroMaidan: ”Vrem să fim liberi de politicieni care lucrează doar pentru ei” | VIDEO
  • Iadul pe pământ: Chipuri arse şi pline de sânge la protestele din Kiev. Imagini dure prezentate în presa internaţională | GALERIE FOTO 
  • RUSIA: „Să nu se repete scenariul IUGOSLAV în Ucraina” Posibil referendum asupra "celor mai importante probleme" din Ucraina
  • UCRAINA. Aproape 250 de protestatari, amnistiați, după evacuarea sediului Primăriei
  • Moscova: criza din Ucraina a adus relațiile UE-Rusia la momentul lor de adevăr
  • Ucraina, la un pas de sciziune
  • Ministrul RUS de Externe: Înlocuirea "democrației veritabile" din Ucraina cu una "de stradă" e INADMISIBILĂ
  • Viktor Ianukovici: Ucraina se va opune oricăror presiuni exercitate din exterior