Editura Evenimentul si Capital

Virusul Zika cuprinde Europa

Autor: | | 1 Comentarii | 2528 Vizualizari

Dacă femeile au fost infectate, pot da naștere unor copii cu malformații. Românii care călătoresc trebuie să-și ia măsuri de protecție

Temutul virus Zika a pus pe lista de avertizare 29 de țări din America de Sud și America Centrală. Dar Comisia Europeană a primit informații că există cazuri de persoane infectate cu acest virus și în Franța, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Portugalia și Spania. Chiar dacă iarna, virusul propagat de țânțarii din familia Aedes aegypti nu poate ajunge, teoretic,și la noi, când vremea se va încălzi ne putem aștepta la orice, spun specialiștii.

Vaccinul, disponibil în doi ani

Dr. Simin Aysel Florescu, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, din București, ne-a explicat care este traiectoria acestui virus și efectele lui. Deocamdată, nu există tratament, un vaccin ar putea fi disponibil într-un an sau doi. Ca primă măsură, cine ajunge în aceste zone trebuie să evite înțepăturile. Femeile trebuie să țină seama de acest virus. „Există o relație directă între numărul de cazuri de malformații neurologice la nou-născuți și femeile care au avut infecția aceasta în timpul sarcinii. De aceea există o avertizare către femeile care călătoresc acolo, dar și către femeile autohtone, să nu rămână însărcinate în perioada asta. Pentru că, dacă fac infecția, e posibil ca acel copil să iasă malformat”, avertizează medicul.

Infecția cu Zika poate fi complet asimptomatică. „Numai unul din cinci fac semnele clinice de boală, care sunt destul de moderate: febră, dureri musculare, conjunctivită, erupție cutanată. Pot să semene cu alte boli”

În ceea ce privește România, dr. Simin Aysel Florescu ne spune: „Acest virus determină perioade de viremie mai lungi la pacienții infectați. Astfel, riscul de infectare a populației de țânțari e și el mai mare. Țânțarii au o masă mai mare de oameni de la care pot lua virusul și, în același timp, oamenii infectați, care se întorc în zone în care nu există transmitere la momentul respectiv pot infecta populația de țânțari din zonă”. Până acum nu a fost raportat niciun român, dar medicul atrage atenția că vine Olimpiada din Brazilia, care se va desfășura în luna august. Un comitet de urgență referitor la virusul Zika a fost convocat de OMS pentru astăzi.

Nu este epidemie de AH1N1

În Ucraina, este epidemie de gripă porcină ( AH1N1). Au apărut informații că ar fi epidemie și în România. Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, dr. Cătălin Apostolescu, ne-a declarat: „De la începutul anului până în prezent, la Institut au fost confirmate 16 cazuri de gripă A(înseamnă și AH1N1, dar și alte tipuri de gripă). În Ucraina, din cauza războiului și a dezorganizării în mare parte a structurii medicale, da, este epidemie de gripă AH1N1. În România, deocamdată, nu aș putea spune că este epidemie. Faptul că au apărut 16 cazuri în interval de o lună este un semnal de alarmă pentru că, evident, nu toate cazurile s-au prezentat la spital. Prin urmare există un risc de epidemie. Deci între o stare de alertă, în care evident că suntem cu urechile ciulite, cu arma la picior, că ne așteptăm să vină mai multe gripe, și o adevărată alarmă de epidemie este o distanță”.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate