Viscri, satul din Transilvania de care s-a îndrăgostit Prințul Charles

Viscri, satul din Transilvania de care s-a îndrăgostit Prințul Charles

O excursie în satul transilvănean Viscri este similară cu o călătorie înapoi în timp. Un sat săsesc a fost păstrat intact de sute de ani! Este locul unde prințul Charles de Wales și-a cumpărat un imobil.

Am ajuns în satul brașovean Viscri într-o după-masă de vară, pe un drum de țară prăfuit și denivelat. Aproximativ 7 kilometri de drum județean.  Din când în când, mai depășeam câte o căruță. Departe de tumultul orașului și de zgomotul drumului național, am avut impresia că am călătorit în timp câteva sute de ani: casele tradiționale săsești, o parte renovate, vopsite în culori calde, cu obloane colorate la ferestre, ulițele largi și spectaculoasa biserică fortificată medievală.

Regulile satului

Așezarea funcționează după reguli proprii, vechi de sute de ani: aici termopanul nu există, și nici culorile țipătoare de pe fațade. Satul se află pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO. La Viscri nu există nume de străzi și pensiunile nu au afișate denumirea sau reclame. Satul a devenit cunoscut după ce s-a aflat că prințul Charles al Marii Britanii deține aici o casă și vine să-și petreacă vacanțele de mai multe ori pe an. Pensiunile sunt discrete, iar gazdele sunt primitoare. Se pot găsi camere de închiriat care păstrează mobilier tradițional săsesc, și care au facilități moderne. Deasupra satului se înalță impunător Turnul Bisericii Evanghelice Fortificate, înconjurat de zidurile Cetății țărănești. Biletul de intrare în cetate, un preț simbolic, costă 4 lei, mai puțin de un euro. Viscri își trage numele numele din germanul Weisskirch (Waisskirich în dialectul săsesc), adică „Biserica Albă”, după culoarea albă a zidurilor impunătoare. Istoria Cetății își are originea în secolul XII, odată cu ridicarea bisericii, iar în secolul XIII lăcașul de cult a fost înconjurat cu ziduri groase și bastioane. Biserica a fost distrusă de invazia tătară de la 1241- 1242, și a fost înlocuită de un alt edificiu abia în 1498.  Urcarea în Turn se face pe proprie răspundere, sunt scări înguste, iar panorama îți taie respirația.  În biserică se slujește și în prezent, iar uneori sunt organizate concerte de orgă. Sașii, afacerea lui Ceaușescu Viscri una din cele mai vechi așezări ale coloniștilor germani din Transilvania, numiți ulterior sași. În perioada interbelică, satul avea aproximativ 600 de locuitori, sași în proporție de aproape 90%. După cel de-al Doilea Război Mondial, au urmat deportările comuniste în Siberia și afacerea lui Nicolae Ceaușescu, care a vândut sași Republicii Federale Germania. Astfel,  în 1989 mai rămăseseră aproximativ 300 de sași. În prezent, mai sunt doar 15 sași în tot satul.

Ne puteți urmări și pe Google News

15.000 de turiști pe an

Satul Viscri a devenit celebru după ce Prințul Charles și-a cumpărat, în 1996, o casă în zonă pe care a plătit 10.000 de lire. De atunci, prințul a vorbit în multe interviuri despre frumusețile satului din Transilvania. Potrivit publicației britanice „Financial Times”, englezii adoră casele din Transilvania. Prețurile imobilelor au crescut și de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, prețurile au ajuns rapid la 20.000 de euro. Satul Viscri a fost vizitat anul trecut de 15.000 de turiști de pe aproape toate continentele, a precizat luna trecută Caroline Fernolend, vicepreședintele Fundației “Mihai Eminescu” Trust, aflată sub patronajul Prințului Charles de Wales. Numărul turiștilor depășește de 30 de ori numărul locuitorilor micului sat brașovean, care are doar 493 de locuitori. Caroline Fernolend a arătat că din 67 de familii care locuiesc în Viscri, doar trei familii primesc ajutor social, restul au reușit să-și găsească ceva de lucru. „Turiștii care ajung la Viscri, aflat la aproape 90 de kilometri de municipiul Brașov, au posibilitatea să facă mai multe trasee cu căruțe trase de cai. Este vorba despre un traseu până la Cetate, unul până la Cărămidărie, până la stâna din sat, un traseu în jurul satului sau până în satul vecin Meșendorf,” a arătat care sunt  atracțiile zonei Caroline Fernolend. În jurul satului sunt și alte localități, mai puțin cunoscute dar la fel de frumoase.

 

Criț, ruda mai puțin celebră Satul Criț este parte, la fel ca și Viscri, din comuna Bunești (Brașov). Satele din comuna Bunești sunt legate și cu un drum de biciclete. Criț a fost cunoscut de-a lungul timpului drept Cruce, Criș, Crișu, iar în germană- Kreuzdorf, Deutsch Kreuz, Kreuz. Primele mențiuni ale Crițului sunt din 1270-1272. Satul a fost în Evul Mediu posesiune a Mănăstirii Cârța. Biserica fortificată a a fost consemnată pentru prima dată în 1270. Aceasta a fost demolată în secolul XIX, iar pe locul ei s-a construit actuala biserică. Unul din turnurile care s-au păstrat se numește Leichenturm (turnul cadavrelor), deorece prin el s-a spart o poartă pentru a permite trecerea dricului.

Biserica din Meșendorf Meșendorf  este la 8 kilonetri de șoseaua Sighișoara–Rupea, a fost atestată documentar încă din anul 1289. Localitatea face parte din comuna Bunești, alături de Criț și Viscri. Satul este situat în valea unor dealuri pline de fânețe, pășuni și păduri. Biserica fortificată din secolele XIV-XVI a fost construită în stil romanic, și restaurată în stil gotic. Biserica și turnul pot fi vizitate. Interiorul bisericii este decorat cu picturi baroce, iar altarul datează din anul 1653. Atrage atenția Turnul de Carne, dotat cu un coridor de apărare și acoperiș piramidal.

Frumusețea Biertanului De la Viscri până la Biertan (Sibiu) sunt aproximativ 70 de kilometri. Este o fostă cetate-biserică, fost sediu al episcopatului săsesc și a  fost centrul economic al zonei în secolul XVI. Biserica este impunătoare și are mai multe turnuri. Ca un fapt inedit, una din atracții este ușa sacristiei, cu 19 încuietori. Aici a funcționat una dintre cele mai interesante închisori, pentru soții care își anunțau intenția de a divorța. Aceștia erau închiși într-o cămăruță cu un singur pat, o singură masă, un scaun, o lingură, pâine și apă, fără cuțit, fiind nevoiți să împartă totul și să conviețuiască astfel până renunțau la ideea despărțirii.

Turnul din Saschiz De la Viscri la Saschiz (Mureș) distanța este de 23 de kilometri. Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, și  avut ca model Turnul cu ceas din Sighișoara. Biserica evanghelică si turnul cu ceas sunt doar la câțiva metri de șoseaua principală (E60) ce trece prin mijlocul Saschiz-ului. Cetatea tărănească care domină localitatea este în ruină. Ea este construită pe un deal împadurit, la aproximativ 2 km de vatra satului. Și cetatea este opera comunității germane din zonă.