VIZITĂ ISTORICĂ: șeful diplomației kosovare se află la Belgrad

VIZITĂ ISTORICĂ: șeful diplomației kosovare se află la Belgrad

Şeful diplomaţiei din Kosovo, a cărui independenţă proclamată în mod unilateral în 2008 de către Pristina nu a fost niciodată recunoscută de către Serbia, efectuează o vizită la Belgrad o primă vizită, considerată istorică, ce are loc cu ocazia unei reuniuni cu omologii săi din Balcanii de Vest, relatează AFP.

''Este vorba de un act politic foarte important, care trebuie înţeles ca o primă vizită istorică a unui ministru de externe al Kosovo în Serbia'', a declarat Enver Hoxhaj presei la sosirea sa la Belgrad.

Vizita lui Hoxhaj intervine în contextul unei noi crize politice între sârbi şi albanezi în regiune, dar ea arată hotărârea Uniunii Europene de a continua drumul în favoarea normalizării relaţiilor lor.

AFP aminteşte că, pe 14 octombrie, o dronă de care era prins steagul ''Albaniei Mari'', un proiect naţionalist ce vizează reunirea tuturor albanezilor într-un singur stat şi care să includă şi Kosovo, a survolat stadionul din Belgrad în timpul unui meci de fotbal dintre Serbia şi Albania. Această ''provocare'' a dus la amânarea cu trei săptămâni a vizitei în Serbia a premierului Albaniei, Edi Rama, prima vizită a unui şef de guvern albanez din ultimii 68 de ani, prevăzută iniţial pentru miercuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, ''ceea ce era de neimaginat încă în 2011 se întâmplă astăzi, arătând până în ce punct s-au detensionat relaţiile noastre'', a declarat Hoxhaj.

Serbia, în pofida poziţiei sale ferme referitoare la statutul Kosovo, a încheiat în aprilie 2013 cu guvernul kosovar un acord considerat ''istoric'' privind normalizarea relaţiilor lor, ceea ce a permis deschiderea, în ianuarie 2014, a negocierilor de aderare la UE.

Hoxhaj a făcut apel la extinderea acestui dialog, în scopul de a se ajunge ''la o deplină normalizare a relaţiilor'' şi, aşa cum doreşte Bruxellesul înainte de aderarea Serbiei la UE, să se semneze un acord juridic obligatoriu între cele două ţări.

Pentru Kosovo, un astfel de document ar echivala cu ''un tratat de pace'' cu Serbia, a precizat Hoxhaj.''Acest tratat, în ceea ce ne priveşte, ar fi înţeles ca o recunoaştere a Kosovo, ca (o poartă deschisă) aderării Kosovo la ONU şi ar reprezenta începutul unui proces de reconciliere între cele două state'', a afirmat Hoxhaj.

''Ca ministru de externe, reprezint de asemenea un simbol al suveranităţii statului. Peste tot unde merg, eu întruchipez suveranitatea Kosovo ca stat independent'', a mai spus el.

Independenţa fostei provincii din sudul Serbiei a fost recunoscută până în prezent de către o sută de ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii (SUA) şi 23 din cei 28 de membri ai UE, dar nu de către Belgrad, nici de către Rusia, principalul său aliat internaţional.