Nu favorizați infractorii și plagiatorii!

Nu favorizați infractorii și plagiatorii!

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut Senatului să nu voteze Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 4/2016 în forma adoptată de Camera Deputaților, respectiv de Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport.

Vlad Dan Cherecheș (foto), președintele ANOSR, are o poziție tranșantă: „O adoptare a legii în actuala formă nu va ajuta la curățarea sistemului de învățământ superior românesc, ci va favoriza impostorii și plagiatorii, ducând la destabilizarea serioasă a educației. Proiectul de lege a fost ciuntit succesiv, de două ori, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, fiind denaturate complet prevederile inițiale”.

Organism lipsit de formă și conținut

Reprezentantul studenților și-a continuat pledoaria: „Dacă în Comisia de resort a Camerei Deputaților organismele naționale de verificare și control în domeniul studiilor doctorale, precum CNATDCU sau CNECSDTI, au fost golite de atribuții, în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului României au fost introduse, printre altele, prevederi precum: reglementarea înființării unui organism lipsit de formă și conținut - Colegiul Național al Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat; eliminarea obligativității susținerii tezelor de doctorat în mod public; acordarea abilitării conducătorilor de doctorat doar printr-o hotărâre de Senat universitar (în prezent abilitarea fiind acordată la nivel național, de CNATDCU); retragerea titlului de doctor tot doar de către Senatul universitar; restrângerea sancțiunilor pe care MENCȘ le poate acorda școlilor doctorale (ministerul nemaiavând dreptul să retragă titluri de doctor sau de conducător de doctorat)”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluzia lui Vlad Dan Cherecheș e limpede: „Practic, responsabilitatea principală pentru soluționarea situațiilor suspecte de fraudă academică revine acelorași instituții care au permis derapajele, renunțânduse la mecanismele naționale de control, precum CNATDCU”.