BURSA POLITICĂ. Vladimir Tismăneanu: "Dl Ponta, ai grijă ce îţi doreşti!"

BURSA POLITICĂ. Vladimir Tismăneanu: "Dl Ponta, ai grijă ce îţi doreşti!"

Vladimir Tismăneanu consideră că iniţiativa USL de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernul Ungureanu este mai degrabă p strategie a contestării, decât una a construcţiei.

"Jocul de-a moţiunile a ajuns într-un punct critic. USL-ul a făcut tot ce putea pentru a dărâma acest Guvern, dar nu cred că se va ajunge la acest deznodământ. Programul de guvernare al USL rămâne o mare necunoscută. Deocamdată, avem multe vorbe şi puţine propuneri de soluţii. Este, cel puţin aşa cum văd eu lucrurile, o strategie a contestării, nu una a construcţiei şi renovării la un ceas istoric extrem de complicat", a declarat Vladimir Tismăneanu.

Cu toate acestea el se aşteaptă ca ziua de mâine să fie una plină de surprize. "Sigur, pot avea loc şi răsturnări spectaculoase, dar, dacă ne uităm pe declaraţiile lui Victor Ponta (nu pe cele ale lui Crin Antonescu), ori pe cele ale lui Ion Iliescu, este clar că PSD-ul nu are motive să gestioneze economia acum, în aceste luni dinaintea alegerilor parlamentare. Şi-ar anula şansele de a fi vocea protestului, ar trebui să-şi asume strategii care nu sunt neapărat populare (ba chiar dimpotrivă, nu o singură dată). Cred că vor fi deci şi unii parlamentari ai Opozitiei care nu vor vota moţiunea. Disciplina de cazarmă pe care o doreşte Crin Antonescu nu s-a instalat încă total şi definitiv", susţine analistul.   Victor Ponta este numele pe care şi Tismăneanu îl dă ca fiind desemnat de preşedintele Traian Băsescu, în cazul în care moţiunea va trece de votul Parlamentului: "Dacă se ajunge totuşi la votarea moţiunii, cred că preşedintele îl va invita pe Victor Ponta să formeze guvernul. Atunci abia vor începe marile lupte din interiorul USL, o formaţiune eterogenă, născută nu din convergenţe ideologice, ci din resentimente comune. Dl Ponta va trebui să mediteze la adevărul cuvintelor: "Beware of what you wish" ("Ai grijă ce îţi doreşti")". Credeţi că moţiunea de cenzură va fi votată mâine de la parlamentari şi va reuşi să dea jos Guvernul Ungureanu? CITIŢI ŞI:

  • Vlad Nistor: "Moţiunea are mari şanse de reuşită"
  • Cozmin Guşă: O eventuală cădere a guvernului ar mina până în toamnă scorul electoral al USL
  • Mircea Marian: Dacă aş fi în locul lui Băsescu, l-aş pune pe Ponta premier
  • Sebastian Lăzăroiu: "Dacă îl pui pe Ponta să facă un guvern, USL se sparge"
  • Iosif Boda: Dacă USL se va hazarda să facă un nou guvern, va avea 7 luni de decont electoral
  • Ion Cristoiu: "Ar fi un dezastru dacă Guvernul nu pică"
  • Dan Andronic: "Guvernul lui Ungureanu supravieţuieşte la o diferenţă de câteva voturi"

Ne puteți urmări și pe Google News