Opinii EVZ

VLADIMIR TISMĂNEANU: Un campion al stalinismului naţional

Autor: | duminică, 07 decembrie 2008 | 2 Comentarii | 0 Vizualizari
Paul Niculescu-Mizil a fost unul dintre magnaţii stalinismului naţional, un ideolog marxist-leninist convins că socialismul de tip leninist este superior societăţii democratic-capitaliste pe care a detestat-o până în ultima clipă.

Asemeni altori demnitari comuniÅŸti, gen Dumitru Popescu, Åžtefan Andrei, Ion Stănescu, Silviu Curticeanu, Mizil a scris cu patimă în favoarea regimului pe care l-a servit cu devotament nemărginit. Un regim pe care PreÅŸedintele Traian Băsescu l-a definit, în istoricul discurs din 18 decembrie 2006 devenit act oficial al statului român, drept ilegitim ÅŸi criminal.  

Născut într-o familie cu înclinaÅ£ii socialiste, Mizil a intrat de tânăr în PCR unde a făcut carieră în aparatul propagandistic. A lucrat în cadrul secÅ£iilor îndrumate de satrapul ideologic Leonte Răutu (a se vedea volumul despre acesta, „Perfectul actobat” de subsemnatul ÅŸi de Cristian Vasile, apărut recent la editura Humanitas).

Mizil a ajuns rapid pro-rector, apoi rector al ÅŸcolii de partid „Åžtefan Gheorghiu”, poziÅ£ie în care a colaborat cu alÅ£i corifei ai ideologiei oficiale. A scris cu entuziasm despre Stalin, inclusiv o broÅŸură în ajutorul celor care erau constrÄ‚nÅŸi să studieze producÅ£iile teoretice ale „părintelui popoarelor”. A fost împreună cu ChiÅŸinevschi, Răutu, Ofelia Manole, Pavel Å¢ugui, Ion Iliescu, Ion Teoreanu (aleg doar câteva nume proeminente din aÅŸa-zisul front ideologic) un propagator necondiÅ£ionat al minciunilor oficiale. A condus nenumărate prelucrări în anii 50, a jucat un rol-cheie în vânătorile de vrăjitoare din perioadă 1958-1960. 

Ca ÅŸef al secÅ£iei de propagandă a CC al PMR a fost unul dintre artizanii cultului lui Gheorghiu-Dej. În perioadă 1963-64, a participat la redactarea materialelor care au dus la DeclaraÅ£ia din aprilie 1964, considerată de istoriografia naÅ£ional-stalinistă drept un fel de act constitutiv al unei noi Românii, emancipată de tutela imperialistă a Kremlinului. În fapt, era vorba de tentativa unui grup neo-stalinist, ostil reformelor interne, de a se sustrage controlului Moscovei. Nici Dej, nici CeauÅŸescu nu aveau intenÅ£ia de a renunÅ£a în vreun fel la monopolul absolut al puterii.

Imediat după moartea lui Dej, în martie 1965, Mizil devenea secretar al CC însărcinat cu ideologia ÅŸi cu problemele miÅŸcării comuniste. La Congresul al IX-lea (iulie 1965) era ales membru al Comitetului Executiv ÅŸi, puÅ£in mai tîrziu, devenea membru al Prezidiului Permanent, instanţă supremă a aparatului comunist. A fost unul dintre membrii cei mai influenÅ£i a cea ce am numit în cartea mea „Stalinism pentru eternitate” (Polirom, 2005) grupul aparatului de partid, deci echipa pe care s-a bizuit CeauÅŸescu în acapararea totală a puterii ÅŸi impunerea propriei viziuni naÅ£ional-staliniste despre economie, politică, cultură ÅŸi sănătate.  O viziune fals-liberalizantă, în fapt un efort de a construi mitul unităţii „indestructibile” dintre partid, naÅ£iune ÅŸi conducător.

Ca parte a jocului rotaÅ£iei cadrelor (o tactică favorită a cuplului CeauÅŸescu), Mizil a fost mutat din aparatul de partid în cel guvernamental unde a fost pe rÄ‚nd ministru al învăţământului, al finanÅ£elor ÅŸi, în cele din urmă, preÅŸedintele Centrocoop. A rămas pînă în ultima oră a dictaturii totalitare membru al CEPEX. 

DeÅŸi menÅ£inut de amicul său Ion Iliescu în noua conducere a ţării după prăbuÅŸirea regimului comunist în decembrie 1989, presiunile societăţii civile au dus la eliminarea sa ÅŸi apoi arestarea ÅŸi judecarea ca membru al lotului CEPEX. A publicat câteva cărÅ£i de amintiri despre presupusa sa luptă împotriva „cominternismului”, încercând să demonstreze teza independenÅ£ei politicii externe româneÅŸti în perioda CeauÅŸescu.

Nu neg că au existat momente de afirmare a autonomiei PCR, dar acestea nu s-au tradus niciodată în înmuierea opresiunii interne. Ba chiar dimpotrivă, dacă ne gÄ‚ndim la represiunile împotriva greviÅŸtilor din Valea Jiului ÅŸi ale membrilor MiÅŸcării Goma (1977). Ca membru plin al CEPEX, Mizil a aprobat toate măsurile punitive propuse de CeauÅŸescu, inclusiv cele împotriva revoltaÅ£ilor anticomuniÅŸti de la BraÅŸov ÅŸi utilizarea forÅ£ei împotriva revoluÅ£ionarilor în decembrie 1989.  

RelaÅ£iile dintre Mizil ÅŸi CeauÅŸescu a fost marcate de un episod tragic legat de intervenÅ£ia Elenei CeauÅŸescu în relaÅ£ia dintre Nicu (fiul cel mic al cuplului prezidenÅ£ial) ÅŸi Donca Mizil, fiica lui Paul ÅŸi Lidia Niculescu-Mizil (sora lui Serghei, deci mătuÅŸa Oanei). S-a ajuns la obligarea Doncăi să suporte o întrerupere de sarcină într-o lună avansată. Nu ÅŸtiu ca Mizil să fi discutat vreodată ruptura impusă de familia CeauÅŸescu între Nicu ÅŸi Donca. Loialitatea sa faţă de partid întrecea considerentele de ordin personal.

În ultimii ani ai vieÅ£ii, Mizil s-a consacrat rescrierii istoriei în sensul susÅ£inut de diverÅŸii nostalgici  ai ceauÅŸismului: Vadim Tudor, Păunescu, Cristoiu. A atacat cu furie Raportul Final al Comisiei PrezidenÅ£iale, iar despre mine nu a avut decât cuvinte insultătoare.  M-a acuzat că sunt un fel de „trădător”, că urmărim (membrii Comisiei) vendete politice. Lucruri similare le-a proferat ÅŸi Ion Iliescu probÄ‚nd că, dincolo de sinuozitatile unor biografii mereu retuÅŸate, cei doi foÅŸti ideologi ai PCR au rămas ostaticii formei mentale bolÅŸevice.


SPUNE-TI PAREREA

Libertatea

B1

RTV

Realitatea

Unica

Ziare.com

Capital

Doctorul Zilei

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.