Voiculescu, ultimul cuvânt: „Rechizitoriul este făcut cu talent”

Voiculescu, ultimul cuvânt: „Rechizitoriul este făcut cu talent”

Aseară, la închiderea ediției, o parte dintre inculpați s-au apărat pentru ultima oară în fața instanței. Mogulul s-a declarat nevinovat și a acuzat „harul scriitoricesc al procurorului”

Gheorghe Mencinicopschi, complicele lui Dan Voiculescu în Dosarul ICA, a fost primul care s-a prezentat, ieri dimineață, la Curtea de Apel București.

Mogulul Antenelor a fost punctual: la ora 10.00 a venit la instanță, însoțit de avocatul său Gheorghe Mateuț.

Fondatorul PC a încercat să pară un om vesel, dar pentru prima data a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi condamnat. „Sunt pregătit pentru orice. Sper că completul să judece corect. Totuși, mi s-a părut o grabă căreia nu-i văd rostul. Întotdeauna e bine să speri și într-o achitare”, a declarat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a intrat în sala de judecată, s-a așezat în prima bancă, în spatele său fiind Mircea Badea. Avocatul Gheorghiță Mateuț a recuzat- o iarăși pe judecătoarea Camelia Bogdan, pe motiv că „există suspiciunea că imparțialitatea completului este afectată”. Și luni a încercat de două ori, dar fără succes. Nici ieri nu a avut sorți de izbândă.

După o oră, în jur de 12.00, apărătorul are o altă idee. Cere schimbarea încadrării judiciare în cazul lui Voiculescu.

Mateuț, de neoprit

Pe la 13.30, după încă o oră de pledoarie, Mateuț și-a întrerupt discursul. Avocatul lui Vlad Nicolae Săvulescu, condamnat la șase ani de închisoare în acest dosar, a cerut să ia cuvântul pentru că trebuia să plece din cauza unei probleme personale.

După o scurtă pauză, procesul s-a reluat la 14.45, moment în care Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel, cu promisiunea că va reveni pentru ultimul cuvânt. Însă avocatul Gheorghiță Mateuț și-a reluat pledoaria. A susținut că procedurile de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare au fost legale și că totul a fost corect. Lunga pledoarie a avocatului pare să-l fi obosit până și pe Dan Voiculescu, care a început să mănânce bomboane.

Avocații celor 12 inculpați au terminat pledoariile în jurul orei 19.00. Toți apărătorii au cerut achitarea sau rejudecarea dosarului la Tribunal. Dan Voiculescu a revenit la Curtea de Apel, unde a ascultat, cuminte, cuvântul procurorului DNA. Chiar și-a luat notițe.

La ora 20.56, Voiculescu are ultimul cuvânt: „V-am predat un memoriu, semnat personal, nu prin avocați. Vărog să-l corelați cu declarația mea de la Înalta Curte. Este un rechizitoriu incorect, care nu se bazează pe nicio probă. Este creată o narațiune făcută cu talent de un scriitor, nu de un procuror”.

Fuga mogulului de decizia judecătorilor

Tertipurile folosite de apărarea lui Voiculescu pentru amânarea procesului au ca scop prescrierea faptelor care ar avea loc în decembrie, așa cum a declarat Laura Codruța Kovesi.

Timp de 2.070 de zile a evitat mogulul condamnarea prin diferite manevre, de la data trimiterii cauzei în instanță și până la termenul de ieri.

7 iulie 2007. Procurorii DNA au început urmărirea împotriva lui Voiculescu în Dosarul ICA.

4 decembrie 2008. Dosarul privatizării frauduloase a ICA este trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcţia de senator.

3 martie 2009. Procurorii DNA au solicitat trimiterea dosarului la Înalta Curte de Casație si Justiție, având în vedere noul statut de parlamentar al mogulului.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă şi începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu își dă demisia din Senat şi dosarul este trimis la Tribunalul Bucureşti.

29 iunie 2012. ICCJ admite că nu mai este abilitată să judece cauza și trimite dosarul la instanța abilitată.

9 decembrie 2012. Voiculescu se înscrie pe listele USL și este ales ca senator.

20 decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti trimite din nou dosarul la ICCJ pentru că nu mai are competența de a judeca un parlamentar.

28 ianuarie 2013. La mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul ca senator, Dan Voiculescu a demisionat, din nou, din funcţie. Cazul este trimis din nou la Tribunalul București în urma demisiei sale.

26 septembrie 2013. Felix este condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, decizia nefiind definitivă.

7 martie 2014. Pentru prima dată, dosarul ICA ajunge la Curtea de Apel București.

Badea și Gâdea, bodyguarzi pentru Șefu’

La un sfert de oră de la sosirea lui Voiculescu la Curtea de Apel, a ajuns și realizatorul emisiunii „În gura presei”, Mircea Badea. A părut timid în sală, dar s-a dat mare pe hol, cu un reporter de la B1 TV. Nu a uitat să facă onorurile de bodyguard pentru șeful său: în sala de judecată s-a așezat în spatele lui Dan Voiculescu. După o oră, profitând de pauză, comicul Badea dă declarații ironice pentru Antena 3. Acum se simte voinic: „Întâmplător, judecătoarea (Camelia Bogdan - n.r.) este vopsită ca doamna Elena Udrea, iar judecătorul (Mihai- Alexandru Mihalcea -n.r.) este agasat de cererile apărării”. Se mai plânge de căldura din sală. În jurul prânzului ajunge și Mihai Gădea, realizatorul emisiunii „Sinteza zilei”. S-a așezat lângă Mircea Badea, cu care zâmbește pe la spatele Varanului. În jurul orei 14.00, cei doi pleacă de la Curtea de Apel. Șeful lor rămâne să se lupte cu dreptatea.