Voluntariat extern în timpul sezonului estival

Voluntariat extern în timpul sezonului estival

Odată cu sosirea verii şi terminarea anului universitar, studenţii cu spirit de aventură aleg să plece câtevă săptămâni în afara ţării pentru experienţă în CV.

Tinerii cu chef de aventură şi dornici să câştige şi experienţă de muncă într-o companie din Vest se pot înscrie la un program de voluntariat sau internship pe timpul verii. Pe cont propriu, apelând la una dintre organizaţiile studenţeşti sau la o firmă de resurse umane sunt variantele pentru a ajunge în afara ţării.

Una dintre cele mai bogate oferte este cea a AIESEC România. Astfel, până pe 28 iulie, studenţii care vor să participe la un program de voluntariat comunitar au ocazia de a petrece şase săptămâni în unul din cele 110 de state în care se desfăşoară programul. Stagiile presupun cazare asigurată, în unele cazuri şi masă sau chiar salariu. Tinerii vor lucra fie în cadrul unui proiect al organizaţiei studenţeşti, fie la o altă asociaţie din ţara respectivă. Taxa de acces în program este de 70 de euro.

Organizaţia oferă şi şansa de internship-uri în cadrul unor companii. Participanţii la Programul Global de Internshipuri vor trece printr-un proces de selecţie, fiind nevoiţi să completeze în acest sens un formular de aplicare ce se găseşte pe site-ul www.aiesecbucharest.ro. Taxa de intrare în program este de 150 de euro, iar cei selectaţi de companii plătesc o taxă suplimentară de 100 de euro. Internii îşi plătesc singuri transportul spre ţara în care vor lucra.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avantajele voluntariatului

Program redus la muncă, cazare asigurată şi şansa de a vizita oraşe mari sunt punctele de interes pentru un voluntar. "Am fost şi anul trecut la un voluntariat în Italia, la o firmă de marketing. Am fost pe cont propriu. A fost o experienţă frumoasă. Am stat patru săptămâni. Pentru că nu aveam program foarte încărcat, aveam timp să şi lucrez - să capăt experienţă, dar şi să cunosc locurile. A fost o perioadă interesantă, pe care o recomand tuturor. În plus, un stagiu de voluntariat în străinătate dă bine la CV. Stagiul din Italia m-a ajutat apoi să obţin un loc de muncă uşor în România", ne-a declarat Cristina Mocanu.

Doar în programul celor de la AIESEC, anual, 300 de tineri români pleacă în afara ţării. "Oferta noastră ajută la dezvoltarea tinerilor prin experienţe in ternaţionale. Prin intermediul acestor internship-uri tinerii pot nu doar să îşi dezvolte competenţe, ci îşi crează şi unele noi. Pot dobândi cunoştinţe atât în domeniul în care îşi realizează internship-ul, cât şi despre cultura şi oamenii din ţara respectivă", ne-a explicat Cristina Soreanu, performance manager la AIESEC România.

Principala piedică care se ridică în faţa tinerilor care doresc să plece afară ca intern sau voluntar este lipsa veniturilor. "M-am înscris pe cont propriu la un internship în SUA. Din păcate, nu mi se asigura nici măcar cazarea. Aveam transport, masă şi chiar bilete la spectacolele din New York, însă nu câştigam niciun un ban. Nu mi-am permis să mă duc, deşi invitaţia este pe toată perioada studenţiei", povesteşte Geanina, 21 de ani.

Internship la NATO: 300 de euro/ lună

Unele dintre cele mai vânate posturi de internship sunt cele ale instituţiilor europene şi nordatlantice. Un intern la organismele Uniunii Europene sau în cadrul structurilor NATO este plătit lunar cu peste 300 de euro şi îi sunt asigurate toate condiţiile.

Voluntariat în Africa

Voluntariatul vizat în cadrul recrutărilor realizate de AIESEC în această lună este de două feluri: de tip educaţional şi de dezvoltare a carierei. "În cadrul celor din prima categorie, participantul la program va preda o materie, o limbă străină sau alte deprinderi în şcoli, grădiniţe sau tabere. În schimb, a doua categorie cuprinde activităţi diverse pe mai multe domenii care duc la dezvoltarea comunităţii", ne-a mai explicat Cristina Soreanu.

Voluntarii organizaţiei studenţeşti au ajuns până şi în Africa. "Am ales să vin în Mauritius (n.r - stat insular african, aflat în largul coastelor Oceanului Indian) pentru că era un loc la care visam. Acum, acest vis a devenit realitate. Această experienţă m-a schimbat, asta şi pentru că este poate pentru prima dată când plec de acasă, de una singură, într-o altă parte a lumii, care este departe de casă şi unde sunt printre aşa-zişi străini. Dar aceşti străini au devenit prietenii mei. Îi sfătuiesc pe toţi tinerii să se înscrie în astfel de programe pentru că sunt o experienţă interesantă, te ajută să descoperi locuri noi, să intri în contact cu un alt tip de civilizaţie şi, de ce nu, să-ţi dezvolţi propria personalitate", spune Anca Afloroaei, intern AIESEC.

Site-uri cu oferte de voluntariat

Dintre paginile web care promovează ofertele de tip internship sau voluntariat amintim de:

  • http://www.eu-student.eu (destinat UE),
  • www.internoptions.com/summer-internship/ (pentru oportunităţile din Autralia) şi
  • www.usa-internships.com (pentru ofertele de pe continentul nord-american).

OFERTE

Internship şi vacanţă pe litoralul grecesc

Oferta de muncă dn tip voluntariat este foarte diversificată. Atât un student în domeniul economic, cât şi unul cu specializare tehnică au oferte pentru a pleca la un internship extern. În această vară se remarcă oferta pentru Grecia.

"Dacă vrei să profiţi de soarele de pe timpul verii, ai ocazia de a petrece câteva săptămâni ca voluntar la un hotel în Grecia", este anunţul celor de la Inteligent Career (www.inteligentcareer.ro).

Voluntariatul va avea loc în cadrul unor prestigioase hoteluri şi restaurante din Grecia. Posturile oferite sunt următoarele: ospătar, ajutor de ospătăr, barman, cameristă, bucătar, ajutor de bucătar şi personal pentru spălătorie. "Perioada de voluntariat în afara României a fost interesantă. În plus, stagiul din Italia m-a ajutat apoi să obţin un loc de muncă uşor în România.“CRISTINA MOCANU, intern Italia

  • Află AICI cum poţi ajunge voluntar în Africa