Vosganian şi Sârbu au avut un schimb de replici în Senat pe marginea dosarului DIICOT "gaze ieftine"

Vosganian şi Sârbu au avut un schimb de replici în Senat pe marginea dosarului DIICOT "gaze ieftine"

Fostul ministru al Economiei, senatorul PNL Varujan Vosganian, şi fostul ministru al Agriculturii, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu, au avut miercuri în plenul Senatului un schimb de replici pe marginea dosarului DIICOT ”gaze ieftine” în care procurorii cer începerea urmăririi penale, scrie mediafax.ro.

Cei doi foşti miniştri s-au contrazis pe subiectul avizării şi susţinerii ordonanţei de urgenţă în urma căreia Interagro a beneficiat de gaze ieftine de la Romgaz, pentru producţia de îngrăşăminte chimice.

Senatorii au dezbătut miercuri în plen solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale împotriva lui Vosganian, fost ministru al Economiei, care a iniţiat actul normativ.

Vosganian i-a transmis lui Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii în 2009, că aceasta ar fi comunicat printr-o scrisoare adresată Ministerului Economiei că susţine reducerea preţului la gaze pentru producătorii de îngrăşăminte.

Ne puteți urmări și pe Google News

”La Ministerul Economiei există o scrisoare de a dumneavoastră în care se solicită susţinerea pentru producţia de îngrăşăminte chimice. Dacă doriţi eu v-o pun la dispoziţie ca să vedeţi şi dumneavoastră că într-un fel sau altul aţi fost şi dumneavoastră parte a acestei uriaşe conspiraţii de a susţine 9000 de oameni în zone monoindustriale. Aveţi timp până mâine să vă mai gândiţi o dată şi vă rog eu, eliberaţi-vă de teamă. Oameni ca noi care au albit în politică trebuie să dăm exemplu că suntem oameni curajoşi”, i-a transmis Vosganian lui Sârbu.

Fostul ministru a cerut senatorilor să confrunte cele două referate ale DIICOT, cel din 2013 şi cel din prezent, pentru a vedea faptul că nu sunt elemente noi care să-l incrimineze.

”Sunt singurul român care a fost propus la Premiul Nobel de mai multe asociaţii din străinătate. Eu nu am o biografie care e doar a mea, într-un anumit sens sunt util acestei ţări şi altfel decât lustruind clanţele Parchetului. Dacă sunt nevinovat să fiu lăsat în pace, dacă este legal ca o hotărâre a Senatului să fie definitivă (cea de respingere a începerii urmăririi penale din 2013, n.r.) şi să se respecte votul acestor oameni trebuie să fim lăsaţi în pace. Nu suntem un pluton de recruţi care să facem stânga împrejur la ordin. Dacă erau indicii noi apăreau până acum, au trecut 7 ani. De ce ne batem joc?”, a susţinut Vosganian.

În replică, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu a susţinut că nu a transmis nicio scrisoare la Ministerul Economiei, solicitând ca Vosganian să o facă public documentul.

”Nu există nicio scrisoare, alt ministru a adresat-o, nu-i pronunţ numele că nu e cazul. Sunt stenogramele pe care le-aţi văzut şi dumneavoastră în presă, când eram acuzat de unii dintre colegii noştri că nu vreau să semnez Ordonanţa, pe care nu am semnat-o. Pentru un motiv simplu, nu că nu aş fi vrut să încurajez producţia de îngrăşăminte chimice românească, nu că nu aş fi vrut să ajut, ştiu bine ce situaţie era atunci cu grevele, cu 6000 de oameni, cu câţi oameni rămâneau în stradă, nu, ci fiindcă am fost la Bruxelles şi mi-a spus că e ajutor de stat, şi că în niciun caz să nu fac acest gest, să semnez ordonanţa (...) Nu am făcut parte la lucrul ăsta, când eu am ajuns la minister lucrurile erau mai întârziate”, a afirmat Sârbu.

Senatorul PSD a mai declarat că până la urmă Senatul nu decide vinovăţia cuiva, ci se face o ”încuviinţare”.

”În rest, instanţa e cea care decide. Nu noi, până la urmă, nu noi am tot clamat statul de drept, justiţia şi celelalte. Acuma, sigur că dacă unii sau alţii ajungem să ne lovim şi de duritatea măsurilor pe care le are justiţia, justiţia nu-i mai bună, şi vedem cazul de ieri, de alaltăieri. Vă cer, tot în aceeaşi idee să aduceţi această scrisoare, dacă există, mâine, ca să nu rămână colegii cu ideea că am ceva de ascuns. E semnată de celălalt ministru, eu am venit după (...) Eu nici nu m-am mai referit acum la faptul că îngrăşimintele respective au fost exportate şi că nu au beneficiat, de fapt, agricultorii din România”, a mai afirmat Sârbu.

El a menţionat că Tăriceanu i-a spus lui Vosganian în şedinţa de Guvern de la vremea respectivă: ”lasă vrăjeala că nu încurajezi tu exportul”.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a afirmat că raportul asupra dosarului lui Vosganian a fost votat de majoritatea membrilor acestui for şi nu a fost o opinie unanimă.

Referitor la solicitările unor senatori de a consulta dosarele transmise de DIICOT şi referatul procurorilor, Boboc a arătat disponibilitatea de oferi posibilitatea studierii acestora.

”Până la mâine la vot ( votul din plenul Senatului asupra solicitării DIICOT, n.r.) la Comisia juridică toţi cei care pot să verifice, să se uite, să-şi facă o ideea în dosare, sunt invitaţi. Mâine vă promit că informez câţi colegi au venit, colegi care astăzi fac teoria chibritului. Dar vă spun sincer că mâine am să vă informez şi am să consemnez ca număr doar câţi colegi au avut curiozitatea să vadă cu adevărat acele dosare”, a afirmat preşedintele Comisiei juridice.

El a menţionat că nici Comisia juridică şi nici plenul Senatului ”nu dă verdicte, nu dă descărcări de vinovăţie sau de nevinovăţie”.

”Teoria că printr-un vot în Senat, cu avizul sau fără a Comisiei juridice, ar închide acest subiect, e o teorie greşită. Faza în care se află astăzi acest dosar este o fază care nu se încheie, adică dacă urmărirea penală nu a început, ea nici nu încetează, decât după ce începe. Se află azi într-o altă stare”, a mai afirmat Boboc.