Vot crucial astăzi! Dări majorate pentru PFA și drepturi de autor

Vot crucial astăzi! Dări majorate pentru PFA și drepturi de autor

Amendamentele la Codul fiscal aprobate zilele trecute în comisiile de specialitate au introdus obligația de a plăti CAS și pentru PFA-urile care erau exceptate la plată și pentru cei care au contracte de drepturi de autor.

Practic, sumele datorate statului de aceste două categorii cresc de câteva ori. Astăzi, Camera Deputaților va da votul final asupra acestor modificări. Ieri, comisia de specialitate a votat amendamentul potrivit căruia PFAurile vor fi obligate să achite contribuția la pensii, respectiv 10,5% din venit, pentru tot ceea ce încasează, indiferent dacă sunt și salariați. Modificarea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Sumele datorate de PFA-uri statului ar crește simțitor.

Ce se schimbă

În prezent, PFA-urile, care încasau și venituri din salarii, nu plătesc contribuțiile la pensii pentru contractul de PFA. În schimb, de la 1 ianuarie, ar urma să achite aceste contribuții de minimum 10,5% (contribuția salariatului) pentru întreaga valoare a sumelor încasate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această contribuție se plătește chiar dacă persoana fizică este salariată la un angajator. În plus, dacă PFA dorește să beneficieze de pensie întreagă, opțional achită și contribuția de 15,8%, a angajatorului”, a declarat pentru Evz consultantul fiscal Adrian Bența.

De asemenea, cei care încasează în prezent doar venituri din contractul de PFA, achită CAS doar pentru veniturile declarate. Iar dacă vor să achite o sumă minimă, au posibilitatea de a declara un plafon minim de 35% din salariul mediu, pentru care achită un CAS de 216 de lei, lunar, respectiv o cotă de 26% de CAS. Plafonul maxim este cinci salarii medii pe economie. Potrivit noului Cod fiscal, pentru aceste contracte se va achita o cotă de 10,5%, pentru întreg venitul încasat (contribuție plafonată la 5 salarii medii).

Exemplu de calcul

Un PFA care înregistrează venitul mediu pe economie, respectiv 2.400 de lei brut, are acum posibilitatea de a achita doar contribuțiile aferente unei ponderi de 35% din salariul mediu pe economie, respectiv 26% din 835 de lei, adică aproximativ 216 de lei. La anul, acest PFA va trebui să achite CAS pentru întreaga valoarea a veniturilor încasate, respectiv minimum 10,5% din 2.500 de lei, adică 250 de lei. Pentru o contribuție întreagă la pensie, de 26%, suma devine 624 de lei. „Executivul susține că lărgește baza de impozitare, dar nu face acest lucru. Lărgirea bazei de impozitare ar fi însemnat să îi pună să achite contribuții pe cei care susțin că nu au încasat venituri sau nu și le declară”, a comentat pentru EVZ Dan Schwartz, managing partner la RSM Scot.

Cât câștigi la pensie?

Dacă un PFA achită de la anul doar contribuția angajatului, adică 10,5% din venit, pensia va fi automat mai mică. Cu cât? „Din punctul de vedere al vechimii în muncă, dacă se plătește doar contribuția de 10,5%, se realizează doar o treime din stagiul de cotizare. Putem însă să discutăm acest aspect numai după ce se publică forma finală a Codului fiscal”, a mai spus Adrian Bența.

„Dacă se plătește doar contribuția de 10,5% se realizează doar o treime din stagiul de cotizare” ADRIAN BENȚA, consultant fiscal

Impozit pe pârloagă de 6 ori mai mare

Ieri, deputații din comisia de specialitate au votat prevederea care acordă dreptul consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri și pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile situate în intravilan neîngrijite. Totodată, deputații au votat în unanimitate amendamentul privind reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi se amână pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.

Drepturile de autor

Și cei cu contracte pe drepturi de autor și venituri din salarii ar urma să achite mai mult de la anul. Modificările ne-au fost explicate de consultantul fiscal Dragoș Pătroi. Astfel, pe lângă impozitul pe venit, de 16%, care se achită în prezent, suplimentar ar urma să se plătească contribuția la asigurările sociale individuale în cotă de 10,5% și contribuțiile la sănătate. „Baza de calcul este plafonată însă superior pentru ambele contribuții la nivelul de 5 ori salariul mediu pe economie. Desigur, se păstrează regula cheltuielilor forfetare”, spune specialistul.

Pentru un contract de drepturi de autor ar urma să se achite încă 16% din venit