Votanților USL (foști sau actuali), cu compasiune

Votanților USL (foști sau actuali), cu compasiune

Dragă votant USL (fost sau actual), te rog gândește-te un minut la următoarele:

mâine s-ar putea ca în locul Aurei Ion să fie copilul tău. Mâine s-ar putea ca în locul celor care au murit în județul Galați luați de ape să fie bunicii sau părinții tăi. Mâine, când ajungi acasă și întrebi „unde e Ionuț?” să ți se răspundă: „e mort, a fost mâncat de câini.”

Cum te-ai simți dacă în momente de disperare, când nu ai informații dar știi că pruncul tău este între viață și moarte, omul pentru care tu ai votat spune la televizor „toți sunt OK”? După care vine știrea, rece: „e mort”. Cum te-ai simți să afli că atunci când copilului tău mort îi înghețau lacrimile de durere pe obraz, cel care trebuia să coordoneze salvarea lui e la o petrecere cu jurnaliști?

Dragă votant USL, ceea ce am scris mai sus nu e politică. E umanitate și bun simț. Îți spun un secret: atunci când ești o persoană publică responsabilă știi foarte bine că într-o zi vei pleca de la putere. Vrei însă, ca atunci când pleci, să lași funcția unui om responsabil, să pleci liniștit că țara va merge înainte. Vrei ca după sute de nopți nedormite, după săptămâni de absență de lângă copiii tăi, în care ți-ai asumat funcția să te uiți, liniștit, la cei care, chiar dacă au o opinie politică diferită, duc România înainte. Nu trăiești dorința arzătoare să te întorci la putere prea repede, pentru că ești pur și simplu obosit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dragă votant USL, poate îți este greu să accepți că ai greșit. Poate că nici nu ai greșit. Așa ai crezut tu că e mai bine pentru țară, în baza informațiilor pe care le-ai avut. Înainte să aflu că Ponta e plagiator și eu aș fi putut să stau la masă cu el. Înainte să aflu că prin cinismul și iresponsabilitatea sa omoară oameni și eu aș fi negociat, poate, cu el. Acum știi însă cu certitudine că cel în care ți-ai depus încrederea și-a furat doctoratul, are un cinism care ucide oameni, te minte, nu e capabil să-ți aducă un mai bine ție și familiei tale dar, cel mai grav, pune România în pericol.

Dragă votant USL, nu vreau neaparat votul tău pentru că, probabil, avem valori diferite. Pentru mine plagiatul e grav. Pentru tine poate e un detaliu. Pentru mine drumul spre vest e o obligație. Pentru tine poate fi un moft. Tu ești obișnuit cu promisiuni fără acoperire, eu nu pot să te mint. Vreau doar să-ți spun că eu te pot ierta pentru ceea ce, conștient sau nu, ai permis să se facă cu țara asta. Poate sunt oameni care astăzi nu te pot ierta, poate sunt oameni care se vor întreba toată viața lor „ce-ar fi fost dacă în loc să stea la televizor sau să chefuiască lângă jurnaliști dr. Victor Viorel ar fi coordonat căutarea”. Vreau doar să-ți spun că aștept momentul în care indiferent de cine câștigă, tu sau eu, ambii vom fi liniștiți că România va fi o țară sigură și condusă responsabil. Așa cum merg lucrurile acum, nici eu și nici tu nu vom prinde acel moment. Dar și eu și tu trebuie să facem un pas înainte. Primul pas eu l-am făcut: te-am iertat pentru că l-ai girat pe dr. Victor Viorel. Primul pas pentru tine ar fi să recunoști că ai greșit.

Dragă votant USL, Eu nu pretind să-ți ceri iertare pentru că ai participat, mânat de bune intenții -nu mă îndoiesc- la această derivă a României. În schimb vreau să-ți cer eu iertare, în numele Guvernului Boc, pentru că te-am scos din zona ta de confort, poate chiar te-am dezavantajat, prin următoarele lucruri (pentru care, dacă ți-ar fi convenit, ne-ai fi votat) la care am participat nemijlocit:

    am dat copiilor tăi un bacalaureat corect, precum și un examen de clasa a VIII-a corect.     Am dat copiilor tăi posibilitatea să meargă la o școală profesională de calitate (vezi aici) și să-și găsescă un job bun. Poate tu preferai ca el să ia un bac fraudat și să meargă la o fabrică de diplome universitare.     Am introdus clasa pregătitoare de la 6 ani obligatorie. Ponta ți-a spus că asta e o prostie, poate l-ai crezut. Numai că, după un an, 95% dintre părinți sunt satisfăcuți iar România are 60.000 de copii în plus la școală. Anual, un stadion plin cu copii care merg la școală în loc să stea pe maidan.     Am adus în România laserul de la Măgurele, cel mai mare proiect științific din istoria României. Peste 300 de milioane de Euro în România, gratis, direct de la Bruxelles.     Iartă-l te rog pe Emil Boc pentru că a dat unui milion de pensionari CAP pensia de 350 de lei în loc de mizeria de 10-20 de lei cât aveau înainte.     Mai iartă-mă că am alocat banii din impozitele tale către universitățile bune, nu către cele proaste. Cei pe care i-ai votat tu alocă cu atât mai mulți bani cu cât o universitate este mai proastă.     Iartă-mă pentru că am vrut să nu-i mai las în universități (să predea copiilor tăi) pe cei care au ajuns profesori furându-și teza de doctorat sau articolele științifice. Aș vrea să-ți cer iertare pentru perioada în care, dacă ai fost bugetar, ai avut salariul diminuat, dar nu prea pot. Din două motive: pentru că nu a fost o alegere, a fost o obligație, fără de care azi nu ai mai fi primit deloc un salariu; iar al doilea pentru că orice aș spune pot înțelege că -25% la salariu nu poate fi iertat. E OK, ne-ai pedepsit pentru asta la vot, dar de ce a trebuit să pedepsești toată România prin aducerea la putere a lui dr. Victor Viorel? Iartă-mă pentru aroganța de a fi ales să nu-mi exercit dreptul la echivalarea doctoratului meu luat cu un laureat Nobel în România. Nu am făcut-o pentru că nu prea știu cu ce l-aș putea echivala aici. Poate-mi spui tu? Oricum, obiectivul meu la minister a fost să echivalez nivelul învățământului din România cu nivelul celui din Franța, Germania ș.a. Nu să-mi echivalez diplomele mele pentru că nu am nevoie. Iartă-mă pentru că am fost victima uneia dintre cele mai mari calomnii din presa românească: falsul în acte al Antenei 3 pentru a demonstra că „Funeriu n-are bacul”.

Poate citind aceste lucruri îți dai seama că ele sunt, de fapt, OK. În acest caz, te rog să mă ierți că nu ne-ai votat.

Cu speranță și încredere în judecata ta, Daniel Funeriu