Votul prin corespondență, respins de deputați

Votul prin corespondență, respins de deputați

Camera Deputaţilor a respins, ieri, în calitate de for decizional proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Niciun deputat nu a luat cuvântul în plen, iar inițiativa legislativă a fost respinsă cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi „împotrivă”.

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Clement Negruţ şi propunea introducerea votului prin corespondenţă în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.

Comisiile de administraţie şi juridică au apreciat că acest sistem de vot prezintă vulnerabilități semnificative din punctul de vedere al siguranței procesului de votare.

„Clasa politică a dat astăzi încă o palmă milioanelor de români de peste hotare. Proiectul meu privind votul prin corespondenţă a fost respins cu o majoritate largă. De la stânga la dreapta, politicienii le-au transmis același mesaj: nu vă vrem implicați în deciziile României”, a reacționat Tomac. Potrivit acestuia, Parlamentul de la București seamănă din ce în ce mai mult cu „o clădire bântuită de comunişti, preocupaţi să-şi pedepsească cetăţenii plecaţi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda acestui vot, societatea civilă caută soluții pentru ca neregulile grave ale votului din noiembrie 2014 să nu se mai repete. În acest sens, Expert Forum împreună cu fundația Konrad Adenauer au organizat o dezbatere cu tema „Consolidarea statului de drept într-un spațiu al schimbării”. A doua parte a dezbaterii a avut ca temă „Codul Electoral nu mai poate aștepta” și l-a avut ca invitat pe Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP). Soluția propusă a fost elaborarea unui Cod electoral, dezbătut repede și cu argumente, fără soluții populiste, dar care să răspundă la întrebările la care mass media, instituțiile internaționale și societatea civilă le-a ridicat în ultimii ani și mai ales în 2014

Teme de reflecție

Fostul șef al DNA, Daniel Morar, a vorbit despre rolul Curții Constituționale în alegerea președintelui României și a arătat că pe actuala Constituție, „niciun președinte nu poate renunța la imunitatea sa”.

Judecătorul Cristi Danileț a precizat că, în România, corupția de devenit un flagel și că frauda la vot este „un viol al democrației”.