Editura Evenimentul si Capital

Vreţi să dansaţi ca Rabindranath Tagore?

Acesta nu e dansul inventat de Tagore. Dar veti putea afla la Festivalul Namaste India.
Autor: | | 0 Comentarii | 175 Vizualizari

Namaste India, Festivalul culturii indiene în România, ediţia a VII-a se va desfăşura la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în perioada 5-7 iunie.

Vară indiană la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin spectacolele organizate în perioada festivalului, „invităm publicul român să descopere frumuseţea şi eleganţa muzicii şi dansului indian, clasic şi contemporan. Parvathy Baul aduce la Muzeul Naţional al Satului muzica mistică a menestrelilor bengalezi, parte a tradiţiei populare a Baulilor din Bengalul de Vest şi din Bangladesh. Recunoscută pentru interpretarea solo a cântecelor şi dansurilor Baul, Parvathy Baul îşi acompaniază cu măiestrie vocea cu ajutorul instrumentelor tradiţionale folclorice Duggie, Ektara şi Nupur. Dansul clasic indian Kathak va fi adus în scenă de Namrta Rai, artist emerit şi profesor în cadrul Institutului Cultural Indian din New Delhi. Câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, Rabindranath Tagore este renumit pe plan internaţional ca poet şi filozof; stilul de dans semi-clasic creat de el este, însă, mai puţin cunoscut. În cadrul festivalului, publicul din România va avea ocazia să asiste, în premieră, la o prezentare a acestui stil de dans, susţinută de Kaberi Chatterjee. Programul va mai include şi spectacole prezentate de artişti români”, informează  muzeul.

 India va fi şi mai aproape de cei care vor merge la festival, prin întâlniri cu călători şi agenţii de turism, prezentări multimedia şi expoziţii de fotografie care redau vizual aspecte mai puţin cunoscute ale culturii indiene.

 „Oferim astfel publicului ocazia de a intra în contact cu oameni care au călătorit în India şi care, întorşi acasă, au pus pe hârtie sau pe Internet impresiile şi experienţele lor din acest tărâm al fascinaţiei şi contrastelor. Pentru a avea un tablou complet asupra diversităţii culturale a Indiei, pe toată durata festivalului vor avea loc expoziţii de pictură şi fotografie, lansări de carte şi ateliere de creaţie pentru adulţi şi copii (mandale, mehndi, gastronomie indiană), lecţii introductive în limbile hindi şi sanscrită, cursuri de yoga tradiţională şi prezentări despre India modernă” ne mai ademenesc cei de la muzeu.

Muzeul Satului găzduieşte pe perioada festivalului un târg cu produse artizanale indiene (haine, accesorii şi bijuterii orientale, obiecte decorative şi mirodenii) şi delicioase specialităţi culinare din diferite regiuni ale Indiei.

Pentru a marca celebrarea a cinci ani de colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” pentru promovarea culturii indiene în România, în deschiderea ediţiei de anul acesta va avea loc o ceremonie tradiţională indiană de plantare a unui copac, simbol al prieteniei dintre România şi India. La ceremonie vor participa Excelenţa Sa doamna Manimekalai Murugesan, Ambasadorul Indiei în România, membri ai Ambasadei Indiei la Bucureşti, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, conferenţiar doctor Paula Popoiu, alţi parteneri de seamă ai festivalului şi iubitori ai culturii Indiei. Ceremonia se înscrie în tradiţia iniţiată la Shantiniketan (India) de poetul indian Rabindranath Tagore şi va fi condusă de Kaberi Chatterjee, doctor în filosofie.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro