Vreți să vă tratați în străinătate pe banii plătiți de voi la asigurări? Puneți-vă pofta în cui!

Vreți să vă tratați în străinătate pe banii plătiți de voi la asigurări? Puneți-vă pofta în cui!

Obligat de o directivă europeană, Ministerul Sănătații se face că dă dreptul românilor să se trateze în alte țări membre ale Uniunii Europene.

Legea, venită cu șase luni mai târziu decât termenul limită, a fost completată recent de norme: în fapt, un ghid care te face să o lași baltă înainte de a începe, în care nu apar niciun fel de schimbări față de variantă inițială, aflată în dezbatere publică, deși au fost cerute. „România va transpune Directiva Europeană 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacienţilor astfel încât români asiguraţi se vor putea trata în alte state membre ale Uniunii Europene”. „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sănătate judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va continua să deruleze politici de investiţii şi dezvoltare, astfel încât asiguraţii din România să beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament cu cele din Uniunea Europeană. De asemenea şi pacienţii din Uniunea Europeană se vor putea trata în România”, se laudă pompos pe site-ul www.ms.ro, ministrul Nicolae Bănicioiu, care a dus comunicarea cu presa pe noi culmi: nimeni nu mai răspunde la nicio solicitare/întrebare. Apare doar, din când în când, câte un „comunicat de bine”.

Primul punct pe care Normele îl reglementează: în ce boli ai nevoie de autorizări prealabile („Asistenţa medicală ce face obiectul autorizării prealabile, condiţiile de autorizare şi termenul de răspuns la cererile de autorizare”).

În fapt, au schimbat sensul recomandărilor Directivei și au introdus aceeași regulă care funcționa la vechiul formular E 112: pentru unele boli mergi în străinătate doar dacă nu poți primi în România tratamentul respectiv în timp util. Iar pentru a merge în afara țării este nevoie de clasica recomandare a unui medic care să își asume că nu se poate interveni în România, cum se întâmpla și la vechile formulare europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, legea impune autorizare prealabilă în următoarele cazuri: a) implant sau înlocuire defibrilator cardiac; b) endoprotezare articulară tumorală; c) bypass coronarian, d) implant segmentar de coloană, e) naştere.

În plus, românii nu au voie să ceară din afara țării nici medicamente pentru care este nevoie de aprobarea unor comisii speciale din cadrul CNAS (cum sunt cele pentru anumite forme de cancer sau hepatite), decât dacă au la mână această autorizare prealabilă.

Nici restul bolilor nu sunt mai simplu de rambursat: pacientul plătește din buzunar totul, dar riscul să nu primească banii pe care îi plătește sistemul de asigurări din România pentru serviciul primit în afara țării rămâne foarte mare, dacă e să ne luăm după dosarul stufos pe care îl are de depus un pacient.

Oamenii de la Bruxelles care au pus la punct directiva ne oferă însă o speranță: dacă vor fi mai multe cazuri în care românilor li se refuză dreptul la rambursarea cheltuielilor, Comisia Europeană va interveni și va sancționa România. E probabil singura șansă ca legea să fie schimbată și în interesul plătitorului de asigurări de sănătate român.