Zahărul ascuns în alimente

Zahărul ascuns în alimente

Un borcan de suc de roșii poate conține tot atâta zahăr cât un baton de Mars iar un iaurt cu fructe cât o cutie de Coca-Cola

Introducem zilnic în organism, fără măcar să avem habar, mult mai mult zahăr decât este recomandat. Dacă despre anumite produse, gen băuturi acidulate sau înghețată, știm prea bine că au în componență o cantitate însemnată de zahăr, despre altele nici măcăr nu bănuim cât de mare este concentrația de „praf” dulce pe care o conțin. Dacă ar fi să judecăm în cubulețe de zahăr, am fi poate surprinși să aflăm că o cutie de 500 de grame de sos bolognese conține peste șase cuburi, cam tot atâtea cât un baton de ciocolată Mars. Veți fi poate surprinși să aflați că exact cantitatea de zahăr pe conține o cutie de Coca-Cola – 35 grame/șapte cuburi – o regăsim în iaurturile dulci, supe, semipreparate, apa cu arme și chiar în pâine.

O porție de musli poate conține 2,5 cuburi iar un fruct de mango chiar nouă cuburi. Zahărul din lapte, legume și fructe, chiar și uscate, nu este chiar atât de dăunător.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că, peste tot în lume, este depășită cu mult doza zilnică recomandată. Astfel, în condițiile în care nu ar trebui să introducă în organism mai mult de 25 de grame, America Centrală și de Nord consumă 95 de grame/19 cuburi, America de Sud 130 de grame, în vreme ce Europa occidentală se află între cu cele 101 grame/20 cuburi consumate zilnic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În condițiile în care pare că obezitatea a scăpat de sub control la nivel global, specialiștii în probleme de sănătate se străduiesc să avertizeze tot mai des în privința zahărului strecurat în alimente.

Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară din cadrul Institutului de Medicină Preventivă din Londra, explică:

”Industria alimentară adaugă din ce în ce mai mult zahăr în mâncare și consumatorii habar nu au. (...)Zahărul de adaos este dăunător organismului, deoarece el nu face parte din structura naturală a acelui aliment. În plus nu are nicio valoare nutrițională, nu îți dă senzația de sațietate și este una din principalele cauze ale obezității și diabetului”