Zece moduri simple în care poți economisi bani

Zece moduri simple în care poți economisi bani

Detalii precum cardurile uitate în sertar, facturile neplătite sau locurile unde ne facem cumpărăturile pot face diferența dintre un buget personal pe plus și unul pe minus.

Ai un venit decent, însă la sfârșitul lunii observi că banii parcă s-au evaporat fără să fi reușit să te bucuri de ei. Multe persoane se confruntă cu această problemă, iar pentru a o rezolva trebuie să ia la puricat toate „găurile” prin care se pot scurge banii pe neobservate. Este vorba despre diferite sume, mai mari sau mai mici, pe care le pierdem din lipsă de timp, neglijență sau necunoaștere.

EVZ vă prezintă zece modalități prin care pierdem bani fără să ne dăm seama.

1. Rata la cardul de credit, neplătită la timp, generează penalități usturătoare. De exemplu, pentru întârzierea plății ratei la un card de credit Bancpost penalitatea este de 45 de lei. Iar clientul care depășește limita de credit va achita o penalitate de 5%, conform condițiilor băncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Cardurile de debit neutilizate tind să fie date uitării, un obicei prost care vă poate fura până la 130 lei pe an, dacă acel card de salariu pe care nu-l mai folosiți este de la Piraeus Bank. Cu un comision lunar de administrare a contului curent de 2,5 lei și o taxă de administrare anuală de 100 lei, acest card de salariu este printre cele mai scumpe de pe piață, conform clasamentului Conso.ro.

Singurul card de salariu care nu costă nimic este cel de la Banca Transilvania, iar cardul cu cele mai mici costuri este cel de la Banca Feroviară, cu 12 lei pe an.

3. Facturile de utilități de care uităm ne pot costa mult. De exemplu, dacă factura la curent nu este plătită în 45 de zile de la data scadenței, compania poate ordona debranșarea. Taxele de deconectare și reconectare sunt de 142 lei, iar penalitățile reprezintă 0,1% din sumă pentru fiecare zi de întârziere. Reconectarea la gaze costă în jur de 100 lei, iar la apă este de cel puțin 600 lei.

4. Magazinul unde îți faci de obicei cumpărăturile poate să nu fie și cel care oferă prețuri competitive. De exemplu, un săpun la Mega Image costă cu 2-3 lei mai mult decât același produs comercializat de Kaufland. La produse mai scumpe, diferența dintre prețurile unor retaileri poate depăși 10-20 lei. Dacă faceți un tur al supermarketurilor, îl descoperiți pe cel mai ieftin și vă planificați cumpărăturile din timp, puteți face economii substanțiale.

5. Dacă îți cumperi fructe și legume de la o piață ieftină, vei economisi până la 20% din bani. Datele centralizate de Institutul de Statistică din șase piețe din Capitală arată că cea mai ieftină este Piața Rahova, unde un coș de legume și fructe costa, în iunie, aproape 76 lei, iar cea mai scumpă este Piața Buzești, unde aceleași produse costau peste 90 lei.

6. O vacanță plătită cu câteva luni înainte are un preț mai mic cu 10-50%, spune, pentru EVZ, consultantul în turism Traian Bădulescu. Potrivit acestuia, hotelurile scot la vânzare în acest sistem aproximativ un sfert din locurile de cazare. Mai există și oferte last-minute, cu discounturi cuprinse între 10 și 40%.

7. Costurile cu prânzul la cantină în zilele lucrătoare, situate, în medie, la 20 lei pe zi, însemnând circa 450 lei pe lună, pot fi reduse la mai puțin de jumătate dacă vă preparați mâncarea acasă.

8. Posesorii de autoturisme care nu ajung la timp în service, folosesc în exces aerul condiționat și conduc agresiv consumă mai mult carburant. La o viteză medie de 88 km/oră, veți economisi 25% din carburant, arată datele consumerenergycenter.org. „O cheltuială mică pentru a pune mașina la punct poate aduce economii substanțiale”, ne spune și Ion Tache, șeful Asociației Benzinarilor Particulari.

9. Dacă mergeți zilnic cu transportul în comun, optați pentru un abonament. În cazul metroului, veți cheltui 88 lei pe lună dacă vă luați pentru a merge la serviciu cartele de două călătorii, spre deosebire de 50 lei, prețul abonamentului cu 62 călătorii. Dacă mergeți la birou cu un singur autobuz, tramvai sau troleibuz și plătiți călătoriile separat, veți avea un cost lunar de 57,2 lei, aproape dublul prețului unui abonament pe o linie urbană RATB, care este de 30 lei. Abonamentul lunar nominal pe toate liniile costă 50 lei.

10. Folosiți aerul condiționat numai cu geamurile închise. Iar iarna, înainte de a deschide  geamul, închideți repartitoarele caloriferelor. În caz contrar, facturile de curent și, respectiv, încălzire vor crește.