ZI CRUCIALĂ pentru Justiţie. CSM îşi alege noua conducere

ZI CRUCIALĂ pentru Justiţie. CSM îşi alege noua conducere

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunește miercuri pentru a-și alege noua conducere.

Pentru funcția de președinte candidează judecătorul Mircea Aron, iar pentru cea de vicepreședinte procurorul Luminița Palade.

Pe ordinea de zi se află și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2015, în mandatul judecătorului Marius Tudose — președinte și al procurorului Bogdan Gabor — vicepreședinte.

Conform Agerpres, președinția va fi reprezentată la ședința CSM de Simina Tănăsescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidații pentru șefia CSM trebuie să prezinte un proiect care să cuprindă viziunea referitoare la gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar.

Judecătorul Mircea Aron a spus în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA. Acesta crede că o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu.

“Propunerile aprobate de plenul CSM sunt expresia preocupării pentru consolidarea independenței justiției, creșterea calității actului de justiție și îmbunătățirea organizării sistemului judiciar, în contextul profundei reforme a legislației înfăptuite prin adoptarea celor 4 coduri. (...) Plenul CSM a constatat că nevoile sistemului s-au modificat în cei 11 ani de la elaborarea și aplicarea legilor justiției”, a susţinut Aron.

Aron subliniază necesitatea unei comunicări mai intense cu membrii din comisiile juridice ale Parlamentului. “Nu este rezonabil ca acte de importanța Codurilor, destinate publicului larg, să poarte ani în șir, în dreptul a numeroase articole, mențiunea de 'neconstituțional'”, consideră el.

Luminița Palade este convinsă că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

“În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiției propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce privește evaluarea și promovarea magistraților. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată și impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și funcții de execuție”, se arată în proiectul cu obiective urmărite de Luminița Palade.

“Inspecția Judiciară trebuie sprijinită în ocuparea, în condiții de transparență și egalitate de șanse, a posturilor de inspector vacante. (...) Independența Inspecției Judiciare este dublată, în egală măsură, de responsabilitate, astfel încât derapajele și vulnerabilitățile sistemului judiciar să fie îndreptate cu bună credință și eficient”, a mai menționat Palade.

CSM are în componență nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României; mandatul membrilor aleși este de șase ani.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.