Ziarul italian Corriere della Sera: Liderii României, Cehiei, Slovaciei, Ungariei nu au avut reacţii speciale la summit-ul pe tema imigranților

Ziarul italian Corriere della Sera: Liderii României, Cehiei, Slovaciei, Ungariei nu au avut reacţii speciale la summit-ul pe tema imigranților

Liderii din România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, ţări care votaseră contra cotelor obligatorii, nu au avut reacţii particulare la summit. Donald Tusk, preşedintele Consliului European, şi Jean-Claude Junker, şeful CE, au susţinut că atmosfera a fost mai bună decât se aşteptau.

Ziarul italian Corriere della Sera notează că deși șeful statului s-a arătat revoltat de cotele de imigranți impuse de oficialii UE, miercuri, acesta nu a avut nicio reacție “specială”.

După summit, Donald Tusk, preşedintele Consliului European, şi Jean-Claude Junker, şeful CE, au declarat că atmosfera a fost mai bună decât se aşteptau.

"Şefii de stat şi de guvern din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România - ţări care votaseră în Consiliul JAI împotriva cotelor obligatorii privind imigranţii şi cărora li s-a impus decizia - nu au avut reacţii particulare la summitul UE", comentează ziarul italian,  conform mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a avertizat că Europa nu a fost încă invadată de valul cel mai mare de imigranţi .

"Summitul a fost un moment simbolic pentru că s-a pus capăt jocului riscant de critici reciproce. Valul cel mai mare de imigranţi încă nu a cuprins Europa. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că nu putem continua ca până acum, aşteptând cu uşile şi ferestrele deschise",  a confirmat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat regret miercuri că decizia JAI prin care României i-au fost alocaţi alţi 2.475 de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar.

Acesta a declarat, după Consiliul European Extraordinar informal de la Bruxelles, că România va contribui cu 300.000 de euro în următorii trei ani la Programul Alimentar Mondial pentru ajutorarea refugiaţilor din taberele aflate în preajma zonelor de conflict. Totodată, preşedintele susţine că ideea potrivit căreia Consiliul European ar fi putut relua în discuţie tema cotelor obligatorii privind refugiaţii este "falsă" şi "fundamental greşită", afirmând că ea a fost lansată din "neştiinţă" de către