Ziua când Blaga a spus „Adio, PDL!”

Ziua când Blaga a spus „Adio, PDL!”

De dragul fuziunii cu liberalii, Blaga este gata să accepte ca noul partid să se numească PNL. Democrații se grăbesc mai tare decât PNL și ar dori fuziune înainte de alegerile prezidențiale.

PDL e grăbit să fuzioneze cu liberalii, chiar înainte de alegerile prezidențiale, și nu vede niciun impediment dacă noul partid se va numi PNL. Colegiul Director al PDL s-a pronunțat ieri, cu unanimitate de voturi, pentru o fuziune cât mai rapidă.

Blaga, mai grăbit ca PNL

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri că PDL vrea fuziunea „cât mai repede cu putință, până la începerea campaniei pentru prezidențiale”. Cât despre numele viitorului partid, Vasile Blaga a declarat că nu a renunțat la numele de PDL, dar că, la nevoie, o va face. „N-am renunțat deocamdată la nimic. Numele partidului este ultimul lucru care ne preocupă. Eu sunt unul dintre cei patru care au înregistrat PD la tribunal. Iubesc partidul, iubesc însemnele, iubesc imnul, dar sunt multe lucruri mai importante pentru România, cum ar fi jos PSDul,” a spus el. Cele două partide, care au avut ieri o nouă rundă de negocieri, au decis să desemneze candidatul comun la preziden țiale cel târziu până pe 1 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de democrat- liberali, liberalii nu iau în considerare schimbarea numelui PNL, având în vedere istoria acestuia.

Surse democrat-liberale au declarat însă, pentru mediafax. ro, că liderii centrali ai PDL nu văd nicio problemă dacă noul partid se va numi PNL.

Trebuie remarcat că PDL este mai grăbit să fuzioneze decât PNL. Ieri, liberalii, care au avut propria lor ședință, au fost mai preocupați de problemele lor interne, alocând puțin timp fuziunii.

Graba lui Blaga este cu atât mai șocantă cu cât, cu numai șase luni în urmă, acesta refuza ideea unei fuziuni a partidelor de dreapta spunând că „cine nu iubește «Verde-nrourat », trandafirul și portocaliul nu va primi sprijinul acestui partid”.

Roata se întoarce

Merită precizat că nu este prima oară când se pune problema fuziunii între cele două partide. Numai că, în trecut lucrurile s-au petrecut invers: democrații au încercat să îi absoarbă pe liberali.

În 2006, atunci când PDL se numea PD și era condus de Emil Boc, iar liberalii de Călin Popescu Tăriceanu, democrații îi presau pe liberali în direcția unei fuziuni. Proiectul fusese agreat și de Traian Băsescu, care cerea insistent formarea unui mare partid de dreapta. PNL a refuzat însă să renunțe la numele și tradiția sa istorică. Opoziția liberalilor în această chestiune a condus nu doar la eșecul negocierilor, dar a adâncit conflictul între PDL și PNL, parteneri pe atunci la guvernare. (A contribuit Laura Ciobanu)

Ce zestre aduce fiecare

PNL are:

● 11 șefi de CJ (Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Cluj). La Satu Mare, situația este incertă, în condițiile în care Adrian Ștef cochetează cu PSD.

● primari în mari orașe: Sibiu, Oradea, Timișoara, Galați, Bacău, Călărași etc.

● 140 de parlamentari.

● un scor de 15% la europarlamentare.

PDL are:

● doi președinți de CJ - Alba și Arad.

● 55 de parlamentari.

● primari în marile orașe: Cluj, Arad, Brașov, Drobeta Turnu Severin. Unii dintre ei sunt însă și membri ai Fundației Mișcarea Populară.

● un scor de 12% la PE.