Ziua când România a intrat în Marele Război -1916-1918

Ziua când România a intrat în Marele Război -1916-1918

România a intrat în Primul Război Mondial în anul 1916, la 15/29 august. A trecut un secol de la sacrificiile făcute de soldații români pentru ca România Mare să se poată naște.

Atunci, regele Ferdinand a făcut un pas uriaș, atât pentru România, cât și pentru întreaga lume. Fără gestul său, acela de a fi împotriva țării în care s-a născut, războiul ar fi fost mult mai lung.

 „Nu v-am chemat ca să vă cer sfatul, ci ca să vă informez că urmează să declarăm război Puterilor Centrale!”. Așa a spus regele Ferdinand, la 14/28 august 1916, cu ocazia Consiliului de Coroană, de la Palatul Cotroceni. Atunci s-a luat hotărârea ca România să iasă din neutralitate (războiul începuse deja de doi ani) și să lupte alături de Franța, Marea Britanie și Rusia.

Împotriva propriei țări

Ne puteți urmări și pe Google News

La 15/29 august 1916, România a intrat în război de partea Antantei (Franța, Marea Britanie și Rusia) așa cum i s-a cerut „Acum ori niciodată”, împotriva Puterilor Centrale – Germania și Austro-Ungaria. „A fost în primul rând meritul regelui Ferdinand care, german fiind, a acceptat acest lucru: să lupte împotriva propriei țări. Încă de la urcarea pe tron, în septembrie 1914, regele declarase că va fi «un bun român» şi că nu se va opune intereselor româneşti. La acel moment, principalul obiectiv al României era realizarea unităţii naţionale, lucru pe care proaspătul rege l-a înţeles şi sprijinit de oamenii politici români şi de regina Maria a anunţat, în cadrul Consiliului de Coroană de la Palatul Cotroceni, din 14/27 august 1916, ieşirea din neutralitate şi intrarea în război”, spune dr. Ștefania Dinu, istoric, la Muzeul Național Cotroceni.

Au urmat ani grei de lupte, sacrificii, disperare, România a fost aproape de dispariție, dar, la finalul Războiului cel Mare s-a născut România Mare. Visul cel mai frumos al românilor. „Primul Război Mondial a marcat reconfigurarea Europei, prin dispariţia marilor imperii Austro-Ungar, Țarist, German, Otoman și apariția unui mare număr de state naționale. S-a constituit astfel şi Statul Național Unitar Român, prin hotărârea de unire prin propria voinţă, în anul 1918, a celor trei provincii românești Basarabia, Bucovina și Transilvania cu Regatul României”, mai spune dr. Ștefania Dinu.

Proclamația către țară  

15/28 august 1916 s-a difuzat Proclamaţia către ţară, semnată de regele Ferdinand, de preşedintele Consiliului de Miniştri, Ionel I.C. Brătianu, precum şi de membrii guvernului: „Români! Războiul care de doi ani a încins tot mai strâns hotarele noastre, a zdruncinat adânc vechiul aşezământ al Europei şi a învederat că, pentru viitor, numai pe temeiul naţional se poate asigura viaţa paşnică a popoarelor. Pentru neamul nostru, el a adus ziua aşteptată de veacuri de conştiinţa naţională, ziua unirei lui. După vremuri îndelungate de nenorociri şi de grele încercări, înaintaşii noştri au reuşit să întemeieze statul Român prin Unirea Principatelor , prin Războiul Independenţei, prin munca lor neobosită, pentru renaşterea naţională. Astăzi, ne este dat nouă să întregim opera lor, închegând pentru totdeauna ceea ce Mihai Viteazul a înfăptuit numai pentru o clipă: unirea românilor de pe cele două părţi ale Carpaţilor. De noi atârnă astăzi să scăpăm de sub stăpânirea Străină pe fraţii noştri de peste munţi şi din plaiurile Bucovinei unde Ştefan cel Mare doarme somnul lui de veci. În noi, în virtuţile, în vitejia noastră stă putinţa de a le reda dreptul ca într-o Românie întregită şi liberă de la Tisa până la Mare, să propăşească în pace potrivit datinilor şi aspiraţiunilor gintei noastre. Români! Însufleţiţi de datoria sfântă ce ni se impune, hotărâţi să înfruntăm cu bărbăţie toate jertfele legate de un crâncen război, pornim la luptă cu avântul puternic al unui popor care are credinţa neclintită în menirea lui. Ne vor răsplăti roadele glorioase ale izbândei. Cu Dumnezeu înainte.“

La Muzeul Național Cotroceni poate fi vizitată expoziția „Marele Război”, până la 21 august 2016.